Primul medic reținut pentru eliberarea unor certificate false de vaccinare – Cronica dimineții

1. Liderii USR PLUS, reuniţi joi seara în şedinţa Biroului Naţional au decis că, dacă PNL nu îl retrage pe Florin Cîţu de la şefia Guvernului, vor depune luni la prima oră, împreună cu partidul AUR, moţiunea de cenzură anunţată. (News.ro)

2. Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a afirmat că în Partidul Naţional Liberal sunt multe soluţii viabile pentru postul de premier, precizând că Ilie Bolojan va avea toată susţinerea formaţiunii pe care o conduce. Barna a arătat că miniştrii USR PLUS nu vor demisiona înainte de moţiunea de cenzură şi vor vota împotriva Guvernului din care fac parte. (Hotnews)

3. Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a declarat că se va consulta cu specialiştii de la Ministerul Dezvoltării în ceea ce priveşte proiectul de act normativ privind Planul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. „Cu siguranţă voi aviza acest proiect”, a afirmat Bode, precizând că Ministerul Justiţiei trebuie să se pronunţe privind legalitatea actului, nu în ce priveşte oportunitatea. (News.ro)

4. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi seara că PSD nu va depune moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu, atâta timp cât nu va avea garanția că adună suficiente voturi pentru ca aceasta să fie adoptată. În schimb, spune Ciolacu, PSD va vota o moțiune depusă de AUR împreună cu USR PLUS. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Reporterul Anca Iosif a călătorit 700 de kilometri pe Via Transilvanica, un traseu cu o lungime totală de 1400 de kilometri care străbate satele românești de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin. Reporterul relatează în cuvinte și imagini locurile și oamenii pe care i-a întâlnit pe parcursul călătoriei, iar la final oferă 10 sfaturi de călătorie pentru turiștii care vor să aibă parte de o experiență asemănătoare. (Decât O Revistă)

5. Primul medic de familie prins cu „vaccinarea la chiuvetă”, o doctoriță din Dâmbovița, a fost reținută pentru 24 de ore. Aceeași măsură a fost luată și față de soțul ei, potrivi IPJ Dâmbovița. Femeia este acuzată că ar fi dat adeverințe de vaccinare fictive pentru 10 persoane. (Digi24)

6. Dobânzile la credite au continuat să scadă în iulie pe toate categoriile. Deși dobânzile la depozite au crescut ușor, inflația tot mai mare și peste așteptări a dus ratele reale și mai adânc în teritoriul negativ. Dobânda medie la creditele noi a scăzut cu 16 puncte de bază la 5,43%, cel mai redus nivel de la începutul anului, după ce în iunie scăzuseră cu 15 puncte de bază. (Profit.ro)

7. Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a admis, în cadrul unui interviu despre retragerea din Afganistan, că Marea Britanie nu este o superputere. El a sugerat însă că nici SUA nu mai este o superputere. “O superputere care nu este pregătită să gestioneze o situație probabil nu mai e o superputere. În mod sigur nu mai este o forță globală, este doar o mare putere.” (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Aseară, într-un meci contând pentru Grupa J din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022, România a reușit o victorie importantă, într-unul dintre cele mai bune meciuri din ultima perioadă, 2-0 în deplasare cu Islanda. Cele două goluri au fost înscrise de Dennis Man, în min. 47, și Nicolae Stanciu, în min. 84. (Video)

8. Italia i-ar putea obliga până la urmă pe toţi italienii cu vârste eligibile să se vaccineze împotriva Covid-19 şi intenţionează să înceapă în această lună să administreze rapeluri persoanelor vulnerabile, a declarat joi premierul Mario Draghi. (News.ro)

9. Peste un miliard de asiatici vor intra în clasa de mijloc până în 2030, conform unui studiu. Trei sferturi dintre ei vor fi din India și China. Clasa de mijloc este definită ca fiind cea în care o familie cheltuie zilnic între $11 și $110. (Bloomberg)

10. Spitalul municipal din Fălticeni, cel mai nou spital construit de la zero de statul român, a cărui construcție a durat 30 de ani, este funcțional și a primit primii pacienți. Construcția spitalului, care are 240 de paturi, 6 etaje și dotări de top, a început în 1991. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Turcia și-a dat acordul pentru ca Finlanda și Suedia să devină membre NATO – Cronica dimineții
Deficitul bugetar a ajuns la 14,7 miliarde lei pe primele cinci luni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău