Procurorii brazilieni au inițiat acuzații de deturnare de fonduri împotriva fiului președintelui Jair Bolsonaro – Cronica Externă

Europa

1. Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că va declara stare de urgență și va impune noi restricții pentru a combate o creștere a cazurilor de coronavirus. (Link)

2. Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă de pe teritoriul țării la „sever”, de la „substanțial”. Decizia înseamnă că directorii de securitate cred că un atac este foarte posibil, deși nu există informații specifice despre un incident iminent, după împușcăturile din Viena de luni seara, în care au murit patru oameni. (BBC)

3. Ministrul de interne austriac a admis că un avertisment venit din Slovacia anul trecut despre atacatorul înarmat care a ucis patru oameni în Viena luni seara, nu a fost investigat. Poliția din Slovacia a dezvăluit că au informat autoritățile austriece despre ”suspecți din Austria” care au încercat să cumpere muniție în Slovacia în luna iulie. Atacatorul din Viena a fost eliberat mai devreme din închisoare în luna decembrie, fiind inițial condamnat pentru că a încercat să se alăture jihadiștilor în Siria. (BBC)

Rusia

4. Ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat că aproximativ două mii de luptători din Orientul Mijlociu s-au alăturat conflictului dintre Armenia și Azerbaijan în disputa privind regiunea Nagorno-Karabakh. Mai multe acorduri de încetare a focurilor au fost încălcate în ultima escaladare a unui conflict de decenii, în care sute de oameni au murit. (AP)

SUA

5. Votanții de pe teritoriul SUA au primit telefoane anonime de la roboți în zilele și săptămânile de dinaintea zilei alegerilor prin care le solicitau oamenilor ”să rămână siguri și să stea acasă”, un avertisment îngrijorător, despre care experții electorali spun că poate fi un efort de a speria votanții să nu participe la alegeri. FBI investighează apeluri care încearcă să descurajeze oamenii să voteze, conform unui oficial înalt din Departamentul de Securitate Națională. (ABCNews)

Orientul Mijlociu

6. Algeria, care deține în acest moment președinția Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), și-a anunțat sprijinul pentru extinderea reducerii producției de petrol pe fundalul reizbucnirii pandemiei coronavirus care amenință să mențină prețurile la petrol scăzute. (AlJAzeera)

Asia

7. Un bărbat nord coreean a fost capturat după ce a trecut în Coreea de Sud, într-o tentativă aparentă de a evada. Bărbatul se află în custodia sud-coreeană și este investigat. (Link)

Africa

8. Mai mulți profesori au fost răpiți dintr-o școală din regiunea vestică a Camerun, care se confruntă de ani cu grupuri armate ale separatiștilor anglofoni. Bărbați înarmați au atacat două școli din Kumbo și au luat cu forța 11 profesori, pentru a speria părinții să-și mai trimită copiii la școală. Luna trecută au fost uciși opt copii de școală în Kumba. (Link)

America Latină

9. Procurorii brazilieni au inițiat acuzații de deturnare de fonduri împotriva fiului președintelui Jair Bolsonaro, care e senator. Bolsonaro a făcut campanie cu promisiunea de a elimina corupția, dar a fost evitat de investigații privind familia și asociații săi. (WSJ)

10. Ministrul de interne al Chile a demisionat în urma unor acuzații pentru că a permis poliției să abuzeze protestatarii. Victor Perez este al treilea ministru de interne chilian care părăsește funcția din 2018 și plecarea sa complică eforturile guvernului de a rescrie constituția țării, după ce chilienii au votat în număr mare în favoarea deciziei. (Link)

Global

Bonus: O editură islandeză a aruncat industria cărții din Islanda într-o dezbatere despre cenzură, cu proiectul său de a publica o carte din 1976 care argumentează că Holocaustul este o invenție. Cartea, o traducere în islandeză a cărții „Gluma secolului XX: cazul împotriva prezumatei exterminări a evreilor europeni” de Arthur Butz este promovată online înainte lansării de săptămâna viitoare, în perioada cumpărăturilor de Crăciun, relatează site-ul islandez de știri Visir. (TimesofIsrael)

Ți-ar mai putea plăcea
Marea Britanie a suspendat astăzi acordul de extrădare cu Hong Kong – Cronica Externă
Acord pentru un guvern de uniune națională în Israel – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău