Premierul italian Draghi a numit pentru prima oară o femeie la conducerea serviciilor secrete – Cronica Externă

Europa

1. Serviciul public irlandez de sănătate, HSE Ireland, a anunţat vineri că a fost nevoit să-şi oprească întregul sistem informatic, din cauza unui ”important” atac cibernetic de tip ransomware. HSE Ireland prezintă scuze pentru neplăcerile create pacienţilor şi precizează că vaccinarea împotriva Covid-19 nu este afectată şi se desfăşoară ”aşa cum s-a prevăzut”. (News.ro)

2. Premierul italian Mario Draghi a numit pentru prima oară o femeie la conducerea Departamentului pentru Securitatea Informaţiilor. Elisabetta Belloni, în vârstă de 62 de ani, este din 2016 secretar general în Ministerul de Externe. Anterior, aceasta a condus unitatea de criză a ministerului însărcinată cu protejarea cetăţenilor italieni în străinătate. Ea a devenit cunoscută după ce a contribuit la eliberarea unor italieni răpiţi de militanţi în Irak şi Afganistan şi a condus operaţiunile pentru repatrierea turiştilor italieni afectaţi de un tsunami produs în Asia în 2004. (News.ro)

3. Un militar ucrainean a fost ucis pe linia frontului, de către separatişti proruşi, în estul Ucrainei, a anunţat armata ucraineană vineri, în contextul unor temeri cu privire la o escaladare între Moscova şi Kiev. Militarul a fost ucis prin împuşcare, anunţă armata, care-i acuză pe separatişti de faptul că au tras către poziţii ucrainene cu tancuri, artilerie, lansatoare de grenade, mortier şi cu mitraliere. (News.ro)

SUA

4. Statele Unite şi-au retras toţi militarii din baza aeriană din Kandahar, în sudul Afganistanului, mult timpa doua cea mai importantă bază militară americană din această ţară, au anunţat vineri autorităţile afgane. ”Această bază nu ne-a fost predată în mod oficial, dar pot să confirm că ei (americanii) au părăsit-o miercuri”, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei afgane la Kandahar. Preşedintele american Joe Biden anunţa la jumătatea lui aprilie că forţele americane urmează să părăsească Afganistanul până la 11 septembrie, când se împlicesc 20 de ani de la atentatele teroriste din 2001. (News.ro)

Rusia

5. Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat vineri, într-o discuţie la telefon cu premierul armean interimar Nikol Paşinian, importanţa unei respectări stricte a armistiţiului încheiat de Armenia cu Azerbaidjanul, a anunţat Kremlinul. Procuratura Generală armeană a deschis joi o anchetă penală cu privire la o ”încălcare a integrităţii teritoriale” armene de către Azerbaidjan. Ministerul armean al Apărării a acuzat Baku de trimiterea unor forţe azere pe teritoriul armean. (News.ro)

6. Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că Rusia va ”reacţiona” în urma lansării unor proceduri judiciare, în Ucraina, împotriva unui influent deputat şi magnat, considerat unul dintre apropiaţii săi. Respectivul, Viktor Medvedciuk, a fost plasat în arest la domiciliu și acuzat de înaltă trădare. ”Având în vedere ameninţările care planează la adresa noastră, trebuie să reacţionăm în timp util”, a declarat liderul de la Kremlin într-o reuniune a Consiliului rus de Securitate. (News.ro)

Bonus: Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, le-a cerut femeilor să evite avortul şi să dea, în schimb, copiii instituţiilor Bisericii. „Dă naştere copilului şi dă-ni-l nouă, Bisericii, şi noi vom face tot ce putem pentru a-l creşte şi a-l pune pe picioare”, a afirmat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, într-o videoconferinţă. Cu această propunere, el doreşte, de asemenea, să ajute la reducerea crizei demografice cu care se confruntă Rusia, ţară care a înregistrat o scădere record a populaţiei. (Hotnews)

Orientul Mijlociu

7. Israelul a lansat atacuri aeriene extinse și bombardamente de la sol, vineri, împotriva unei rețele de tuneluri subterane din Gaza, pe fondul atacurilor persistente cu rachete asupra orașelor israeliene. Bilanțul deceselor a ajuns la 127, dintre care 119 palestinieni și 8 israelieni. Printre morți sunt și femei și copiii. (Digi24)

8. Tensiunile sociale dintre evrei și arabi în Israel au dat o lovitură puternică eforturilor principalului rival al premierului Benjamin Netanyahu, Yair Lapid, de a forma un guvern și de a îl înlocui pe actualul lider israelian. Naftali Bennett, șeful partidului ultranaționalist Yamina, principalul actor în facerea sau desfacerea noului guvern după alegerile din 23 martie care nu au dus la un rezultat concludent în ce privește o posibilă coaliție de guvernământ, a anunțat că renunță la a mai negocia cu liderul opoziției și că va prefera să discute negocierea unui guvern multicolor de unitate națională. (Digi24)

Asia

9. China a acuzat Statele Unite de faptul că ”ignoră suferinţa palestinienilor”, după ce Washingtonul a blocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prevăzută vineri, consacrată conflictului israeliano-palestinian. Statele Unite – principalul aliat diplomatic al Israelului – au refuzat ca o reuniune virtuală publică dedicată conflictului din Orientul Mijlociu să se desfăşoare vineri, însă au acceptat până la urmă ca aceasta să aibă loc duminică. China, care prezidează luna aceasta Consiliul de Securitate al ONU, a luat apărarea Palestinei în incinta ONU, în care şi-a folosit adesea dreptul de veto pentru a bloca moţiuni împotriva aliaţilor săi, precum Siria. (News.ro)

Global

10. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus îndemnă vineri ţările să renunţe la vaccinarea copiilor şi adolescenţilor împotriva covid-19 şi să doneze dozele de vaccin sistemului Covax, pentru a fi redistribuite unor ţări sărace. Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat, într-o conferinţă de presă, că, aşa cum merg lucrurile, al doilea an al pandemiei Covid-19 va fi ”mult mai mortal” decât primul. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Finlandei a cerut reducerea zilei de muncă de opt ore – Cronica Externă
Elvețienii au votat, într-un referendum, pentru interzicerea acoperirii fețelor în public – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău