Prognoză: Și în această iarnă se va înregistra un deficit de zăpadă aproape peste tot în Europa – Cronică de Mediu

1. O baterie reîncărcabilă făcută din coji de crab și zinc ar putea stoca energia eoliană și solară, iar la final componentele sale se pot biodegrada în siguranță în câțiva ani sau pot fi reciclate. Cheia este chitosanul, un compus derivat din chitină, o substanță care se găsește în coji de crabi și creveți. Bateria ar putea oferi o stocare impresionantă a energiei și ar putea fi reîncărcată de cel puțin 1000 de ori, spune Liangbing Hu de la Universitatea din Maryland. (Newscientist)

2. Au fost publicate primele modele de predicție pentru stratul de zăpadă în Europa pentru sezonul de iarna 2022-2023. Din păcate trendul se menține în contextul schimbărilor climatice și se pare ca și în aceasta iarna se va înregistra un deficit de zăpadă aproape peste tot în Europa. Partea bună în context geopolitic este ca ne așteptăm ca temperaturile sa fie peste media multianuala (consum mai mic de energie). (Severe-weather)

3. China a înregistrat anul acesta cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor meteorologice. Temperatura medie a fost de 22,4 grade Celsius, cu 1,2 grade Celsius mai ridicată decât precedentul record istoric. (digi24.ro)

4. A fost mereu la fel de cald pe timpul verii? Ce spune dr. Viorica Nagavciuc, cercetătoare în domeniul paleoclimatologiei în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și Institutului Alfred Wegener din Germania, descoperiți pe larg in materialul realizat de PressOne. Cronica va prezintă o primă întrebare:

PressOne: Cât de mult s-a încălzit țara în ultimele decenii și de când se poate observa această schimbare?

Viorica Nagavciuc: Temperaturile au crescut destul de mult, în concordanță cu încălzirea globală. O variabilitate a temperaturii se poate observa mai ales începând cu anul 2000, de când valorile înregistrate sunt mai mari comparativ cu perioada dinainte. Până în 2000 aveam ani cu temperaturi mai mari sau normale, însă, începând de atunci, anual înregistrăm temperaturi mai mari decât media pentru perioada respectivă. (Pressone)

5. Klaus Iohannis, despre schimbările climatice: ”Există pericolul unei tranziții dezordonate către o economie bazată pe resurse regenerabile/ Decarbonizarea economiei este și mai urgentă în contextul războiului” (G4media)

6. Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului poate provoca forme de cancer. O echipă de cercetători de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că poluarea aerului “activează” celule vechi deteriorate, care se transformă în celule canceroase din cauza unei substanțe eliberate de corpul uman. Unul dintre cei mai mari experți mondiali în domeniu, profesorul Charles Swanton, spune că descoperirea marchează o „nouă eră” în cercetarea cancerului și că deschide calea dezvoltării unor medicamente care să oprească formarea tumorilor. (BBC)

7. Renunțarea la combustibilii fosili și trecerea la energie regenerabilă ar putea genera o reduce a costurilor de până la $12000 miliarde până în 2050, relevă un studiu Oxford. Analiza arată că în ultimii 100 de ani, prețul energiei produsă din combustibili fosili a fost relativ stabil, în timp ce costul energiei solare și eoliane a scăzut, în ultimii ani, în medie cu 10% pe an. (BBC)

8. Fondatorul Patagonia donează compania in lupta contra schimbărilor climatice. În loc să vândă compania sau să o facă publică, domnul Chouinard, soția sa și cei doi copii adulți și-au transferat proprietatea asupra Patagoniei, evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari, către un trust special conceput și către o organizație nonprofit. Acestea au fost create pentru a păstra independența companiei și pentru a se asigura că toate profiturile acesteia – aproximativ 100 de milioane de dolari pe an – sunt folosite pentru a combate schimbările climatice și pentru a proteja terenurile neamenajate din întreaga lume. (Nytimes.)

9. Inundațiile din Pakistan „s-au agravat cu 50% din cauza încălzirii globale”. Precipitațiile intense care au provocat inundații devastatoare în Pakistan au fost agravate de încălzirea globală, ceea ce a făcut, de asemenea, mai probabile viitoare inundații, au descoperit oamenii de știință. (Theguardian)

10. Nivelul mării în jurul Noii Zeelande a crescut de două ori mai repede în ultimii 60 de ani decât în prima jumătate a secolului trecut, schimbările climatice fiind semnalate drept principalul vinovat. Indicatorul de creștere a nivelului mării de coastă actualizat recent al Stats NZ arată că rata sa dublat între 1961 și 2020, în comparație cu rata medie din 1901-1960, la trei dintre cele patru situri monitorizate – Wellington, Lyttelton și Dunedin. (Theguardian)

Fotografia ediției (Nature.ugurturkum ). Va mai amintiți de Blue? Un macaw albastru din filmul Rio care credea că este ultimul din specia lui? Ei bine, coșmarul lui a prins viață, iar papagalii macaw albaștri, care au fost declarați pe cale de dispariție în urmă cu aproximativ șapte ani, sunt acum oficial dispăruți în sălbăticie.

Ți-ar mai putea plăcea
Persoanele care trăiesc în orașe poluate pot avea un risc mai mare de la COVID-19 – Cronica de Mediu
Polul nord va fi curând fara pic de gheață vara – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău