Programele de vaccinare împotriva pojarului sau a poliomielitei au fost oprite din cauza pandemiei în mai multe țări – Cronica dimineții

1. Programul de vaccinare împotriva pojarului sau a poliomielitei a fost oprit din cauza pandemiei în mai multe țări. Se extimează ca 80 de milioane de copii cu vârsta de până într-un an ar putea fi afectați. (NYTimes)

2. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află într-o perioadă descrescătoare a curbei privind pandemia de coronavirus de vreo săptămână şi jumătate şi îşi doreşte să rămână aşa. „Sunt momente pe care dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât şi populaţia, putem spune că terminăm acest moment al pandemiei”, a spus el. Întrebat dacă românii se pot gândi la vacanţe, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Ne putem gândi la vacanţă, dar noi trebuie să relaxăm etapizat. Dacă ne gândim în condiţiile în care în această primă etapă ar fi bine să deschidem terasele de la 1 iunie şi să deschidem plajele de la 15 iunie, normal atunci începe şi sezonul estival, spunem că am trecut cu bine peste acest lucru şi ne putem gândi la vacanţă.“ (News.ro)

Una din Cronica Externă: O listă cu restricțiile de călătorie sau de trecere a granițelor, pe țări a fost publicată ieri de Al Jazeera. (Link)

3. Copiii sub 5 ani, persoanele singure în birou, cele cu probleme de respiraţie, cele care desfăşoară activităţi fizice intense sau au condiţii de muncă solicitante, prezentatorii TV şi invitaţii dacă stau la 3 m distanţă vor fi exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii, potrivit Ordinului privind obligativitatea purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi privind spălarea mânilor, pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă, publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Conform ordinului, ”pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în anexa” care face parte din ordin. (News.ro)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/

4. Un atac dur al premierului Republicii Moldova Ion Chicu, care a a calificat România drept ţara cu cea mai mare corupţie din Europa şi a criticat modul în care este gestionată pandemia de COVID-19, a determinat convocarea la MAE a ambasadorului moldovean la Bucureşti, declaraţiile şefului Executivului de la Chişinău fiind considerate inacceptabile, mai ales în condiţiile sprijinului oferit de partea română. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a discutat pe această temă cu omologul de la Chişinău. La rândul său, europarlamentarul Eugen Tomac a apreciat că răspunsul prompt al autorităţilor de la Bucureşti trebuie să fie retragerea cetăţeniei române, pentru că ”nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”. (News.ro)

5. Un studiu realizat pe 96.000 de pacienți afectați de noul virus, din 671 spitale aflate pe șase continente, arată că folosirea medicamentelor anti malarie Chloroquine and Hydroxychloroquine crește riscul deceselor cu 33-45%. Aceste medicamente pot genera aritmie, bătăi neregulate ale inimii, care poate duce la stoc cardiac. (WashingtonPost)

6. După ce a depășit Marea Britanie luni, ieri Brazilia a depășit și Rusia și a devenit a doua țară din lume după numărul de persoane infectate cu noul virus. (Reuters)

7. Președintele Trump a făcut un apel la guvernatorii statelor americane pentru redeschiderea lăcașurilor de rugăciune, considerând aceste locuri drept “esențiale”. Trump a mai spus că va trece peste orice decizie a guvernatorilor pe acest subiect, amintind că unii guvernatori au declarat clinicile de întrerupere a sarcinii sau magazinele care vând alcool activități esențiale pe perioada pandemiei. (WSJ)

8. Marea Britanie a înregistrat luna trecută un deficit bugetar de 62,1 miliarde lire. Suma este la fel de mare cât minusul înregistrat pe întregul an fiscal trecut și de trei ori mai mare decât recordul precedent, înregistrat în timpul crizei economice din 2009. Cheltuielile au crescut cu 57%, în timp ce veniturile au scăzut cu 27%. (Bloomberg)

9. Versiunea 14 a sistemului de operare iOS, pentru iPhone, ar fi fost disponibilă în anumite grupuri încă din februarie. Apple nu a anunțat nicio data oficială pentru lansarea iOS 14 însă de obicei compania își lansează noul software în septembrie. (Motherboard)

10. Cercetătorii de la trei universități australiene au anunțat un nou record înregistrat pentru o conexiune de internet: 44.2 Tbps. La această viteză, conținutul a 50 de Ultra HD Blue Ray dvd-uri ar fi downloadat într-o secundă. (TheVerge)

Fotografia dimineții e un grafic ce arată că 50% dintre americanii care se uită la FoxNews cred că Bill Gates vrea să se folosească de campania de vaccinare în masă împotriva Covid-19 pentru a implanta microcipuri ce vor fi folosite la urmărirea populației:

Ți-ar mai putea plăcea
Elon Musk: Scăderea populației, cea mai mare problemă a următorilor 20 de ani – Cronica dimineții
România depășită de Republica Moldova și Albania în topul mondial care analizează starea de bine a copiilor – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău