Proiectele de legi ale educației au fost publicate astăzi și lansate în dezbatere publică – Cronica serii

1. Creditul neguvernamental a crescut în ianuarie cu 0,1% față de decembrie la 364,1 miliarde de lei, dar continuă să fie sub nivelul de la începutului toamnei anului trecut. Dinamica anuală a continuat să încetinească și a ajuns la 11,5%, față de 16% în septembrie. Creditul în lei a crescut cu 6,4% în termeni nominali până la 250,9 miliarde lei, în timp ce creditul în valută, considerabil mai ieftin decât cel în monedă națională și preferat de companii în ultimele luni, a crescut cu 24,9% față de ianuarie 2022 până la 113,3 miliarde de lei echivalent. (Profit.ro)

2. Proiectele de legi ale educației au fost publicate astăzi, 27 februarie 2023, și lansate în dezbatere publică de către ministra Ligia Deca, la aproape 5 luni de la preluarea mandatului de ministru. Este vorba despre proiectul Legii învățământului preuniversitar și proiectul Legii învățământului superior, asumate oficial de ministru pentru prima dată, prin publicare. (G4Media)

3. Ministrul Justiţiei Cătălin a anunţat luni propunerile pentru funcţiile de procuror general şi de procuror şef al DNA, acestea fiind Alex Florin Florenţa şi, respectiv, Marius Ionuţ Voineag. Propunerea pentru funcţia de procuror şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor. Decizia finală urmează să fie luată preşedintelui Klaus Iohannis. Actualii titulari ai posturilor, Gabriela Scutea, respectiv Crin Nicu Bologa, au ratat o nouă nominalizare. (News.ro)

4. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că este îngrijorat de situația din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde, acuză el, Ucraina și alte țări europene provoacă tensiuni (Libertatea). Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a abordat subiectul „invaziei” ucrainene şi a cerut populaţiei să fie calmă şi să nu se lase condusă de panică, promiţând că dacă va vedea un pericol real, va informa personal oamenii.  (News.ro)

Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.

5. Compania aeriană low-cost maghiară Wizz Air suspendă toate zborurile către Chișinău începând cu 14 martie, argumentând prin evoluțiile recente din Republica Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării. (Profit.ro)

6. Decizia Statelor Unite de a livra Ucrainei tancuri Abrams a fost luată în urma presiunilor din partea Germaniei, potrivit unei declaraţii neaşteptate făcute recent de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Comentariul lui Sullivan vine în contradicţie cu alte declaraţii ale Casei Albe şi cu unele luări de poziţie ale guvernului german. Declaraţia survine înainte cu câteva zile de o vizită a cancelarului german Olaf Scholz la Washington, prevăzută pentru 3 martie. (Digi24)

7. Războiul din Ucraina este primul conflict de mare amploare în care dronele sunt utilizate la scară largă și unde ambele părți experimentează și îmbunătățesc în timp real tehnologiile și strategiile. Experții, însă, avertizează că punerea controlului în mâinile AI-ului  presupune și riscuri, care par acum abstracte, cel puțin pentru Ucraina, care luptă un război de existență. (Wired)

8. Guvernul britanic și Comisia Europeană au anunțat că au ajuns, într-un final, la un nou acord Brexit în ce privește comerțul din provincia britanică Irlanda de Nord, acolo unde de luni de zile există tensiuni imense și asupra căreia a planat riscul reluării violențelor din cauza apariției unei granițe post-Brexit cu Irlanda. (Digi24)

9. Chiriile apartamentelor au scăzut în toate zonele metropolitane majore din SUA, în ultimele șase luni, în condițiile în care cea mai mare livrare de apartamente noi din ultimele aproape patru decenii este programată pentru acest an. Chiriașii au plătit în ianuarie o chirie medie cu 3,5% mai mică decât ar fi plătit-o în august anul trecut. Este pentru prima oară în ultimii cinci ani când chiria a scăzut în fiecare lună pe o perioadă de șase luni. (WSJ)

10. Transelectrică, operatorul sistemului energetic național, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a raportat pentru 2022 un profit net de 529 milioane lei, față de 450.000 lei, cât a fost în 2021. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Facebook le-a propus mai multor bănci mari din SUA să facă schimb de informații financiare detaliate despre clienții lor
Cronica serii – România a avut anul trecut al doilea cel mai mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană