Rafila: Ne străduim să menţinem şcolile deschise – Cronica dimineții

1. Primele luni ale lui noului an se anunţă dificile, pandemia nu a trecut, iar pentru a le depăşi avem nevoie de solidaritate, responsabilitate şi empatie unii faţă de ceilalţi, a declarat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila. Acesta precizează că lucrează împreună cu colegii săi pentru a depăşi această perioadă cât mai repede. ”Ne străduim să menţinem şcolile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generaţii sănătoase şi instruite”. (News.ro)

2. Instituţiile publice nu mai au voie, începând din 1 ianuarie, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului. (News.ro)

3. Comisia Europeană a redactat regulile prin care dezvoltarea de centralele pe gaz natural și construcția de centrale nucleare pot fi catalogate ca investiții “verzi” și susținute din fonduri europene. Comisia tranșează astfel o dispută care a avut loc la nivelul UE. (Reuters)

Din Cronica de Mediu: Oamenii de știință au găsit un depozit neașteptat de forme de viață sub platforma de gheață din Antarctica. O echipă de cercetători de la Institutul Alfred Wegener din Germania a descoperit 77 de specii pe fundul mării sub o platformă de gheață din Antarctica – un indiciu că acest tărâm misterios ar putea fi mult mai bogat din punct de vedere biologic decât au realizat oamenii de știință. (theverge.com)

4. Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că în 2024 va candida pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, susținând că este păcat că s-a întrerupt activitatea ei la primărie „prin minciună și prin fraudă”. (G4Media)

5. Ministrul britanic al Sănătății a declarat că Regatul trebuie să se pregătească să trăiască cu noul coronavirus în 2022, iar restricțiile ar trebui să fie ultima soluție aleasă. Declarația vine după ce Anglia a raportat un număr record de cazuri sâmbătă, 162.572. 154 de persoane au decedat din cauza Covid-19. (TheGuardian)

6. O investigație New York Times arată că testele prenatale, care promit să detecteze boli genetice rare la bebeluși prin scanarea ADN-ului, au erori între 81% și 93% din cazuri. (NYTimes)

7. Papa Francisc a reluat, și de Anul Nou, mesajul prin care trage un semnal de alarmă privind violenţele comise asupra femeilor, considerând că astfel de fapte „îl insultă pe Dumnezeu”. (Digi24)

Din Cronica Spațială: Telescopul spațial James Webb a fost lansat cu succes în prima zi de Crăciun. Primele date au început să fie recepționate la 5 minute de la lansare, care a decurs integral conform așteptărilor: telescopul a fost eliberat la aproximativ 1400 de kilometri altitudine, iar la circa 30 de minute de la lansare și-a deschis panourile solare și a început să primească energie electrică de la acestea. În total, telescopul va călători circa 1.6 milioane de kilometri în 29 de zile pentru a ajunge în punctul Lagrange 2, o zonă în care obiectele nu mai au nevoie de propulsie pentru a-și menține poziția datorită unor forțe care se anulează reciproc. După 6 luni, telescopul va începe să trimită primele imagini. Poziția telescopului în timp real poate fi urmărită pe site-ul NASA. (NASA, poziția exactă a telescopului)

8. Zborurile hipersonice, atât militare cât și comerciale, ar putea fi disponibile în 10 ani. Pentagonul va primi $770 de miliarde pentru cercetări și dezvoltări în acest domeniu. Zborurile hipersonice depășesc Mach 5,  ajungând la viteze de peste 6100 km pe oră. (CNBC)

9. Obligativitatea purtării măştii de protecţie în locurile publice va fi valabilă pentru toţi francezii care au cel puţin 6 ani, începând de luni. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Fotbalistul japonez Kazuyochi Miura, care va împlini 55 de ani la 26 februarie, a ajuns la un acord de principiu pentru a juca în sezonul viitor la Suzuka Point Getters, echipă din liga a patra japoneză. Anul trecut, Miura şi-a îmbunătăţit recordul de cel mai în vârstă fotbalist care evoluează într-un meci din prima ligă japoneză, el jucând la vârsta de 54 de ani şi 12 zile. A fost al 36-lea său sezon la profesionişti.

10. Cetățenii din Emiratele Arabe Unite nu vor mai avea voie să părăsească țara, din 10 ianuarie, dacă nu au trei doze de vaccin efectuate. (BBC)

Fotografia dimineții – Colindători din zona de nord a țării jucând dansul ursului în București. Alexandru Dobre/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Romania@100 de ani
Cronica diminetii – Arabia Saudita recunoaste uciderea jurnalistului in consulatul din Istanbul

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău