Randamentele la care se împrumută România în monedă națională au crescut pe toate scadențele – Cronica dimineții

Cronica dimineții vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Prețul motorinei standard a coborât sub pragul de 8 lei/l, deocamdată într-o singură stație din București, în urma deciziei de joi a liderului pieței, OMV Petrom, de ieftinire a carburanților cu încă 10 bani pe litru, exemplu preluat rapid și de ceilalți concurenți ai companiei, cu excepția Lukoil. Un preț inferior celui de 8 lei/l n-a mai fost înregistrat la motorină de la începutul lunii martie. (Profit.ro)

2. Randamentele la care se împrumută România în monedă națională au crescut pe toate scadențele după decizia Rezervei Federale a SUA de a majora rata cheie. Ministerul Finanțelor a avut o licitație de titluri de stat slabă, cu o cerere mică din partea investitorilor. (Profit.ro)

3. Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca fiind o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina. (News.ro)

Promo: Antreprenorul Răzvan Pascu și dezvoltatorul imobiliar SOBHA organizează o serie de evenimente despre investițiile imobiliare în Dubai. Aceștia vor ajunge la Iași (pe 28 Septembrie), Suceava (pe 29 Septembrie), Bacău (30 Septembrie), Brăila (1 Octombrie), Galați (2 Octombrie), precum și la Chișinău pe 8-9 Octombrie. Evenimentul va fi nu doar unul informativ despre cartierul premium SOBHA Hartland, situat la doar 7 minute de Burj Khalifa, ci și cu vânzare. Vor exista oferte speciale și stoc suplimentar de unități. Rezervarea se va putea face achitând doar 2% din valoarea imobilului, iar toți cei care achiziționează în ziua respectivă vor primi cadou și o excursie luxury în Dubai. Persoanele interesate se pot înscrie completând acest formular sau prin mesaj pe WhatsApp la numărul de telefon 0733338224.

4. Alianţa Nord-Atlantică ”condamnă ferm referendumurile false” de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia, pe motiv că reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, potrivit noul comunicat al blocului militar. De asemenea, NATO subliniază că nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”. (News.ro)

5. Volkswagen AG, cel mai mare producător de autoturisme european, ar putea să-și mute producția din Germania și Europa de Est dacă criza gazelor naturale va continua. Compania a anunțat că mutarea producției din Germania, Cehia și Slovacia, țări dependente de gazul din Rusia, reprezintă o opțiune pe care o analizează, dacă criza energetică nu se va încheia în primăvară. (Bloomberg)

6. Polonia a început să distribuie pastile cu iod din cauza îngrijorărilor privind bombardamentele din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Pastilele sunt distribuite departamentelor regionale de pompieri, acestea fiind însărcinate să le distribuie oamenilor în cazul unei expuneri la radiații. (Hotnews)

7. La granița cu Georgia s-a format un blocaj de mai mulți kilometri, este titlul prin care RIA Novosti, agenția de stat rusă, care promovează propaganda Kremlinului, recunoaște că rușii fug de recrutare. Publicația mai anunță că blocajul a crescut simțitor în ultima zi, iar pe diferite grupuri din VKontakte, Facebook-ul rusesc, utilizatorii scriu că mașinile aproape că nu se mai mișcă. (G4Media)

8. Un fost ministru chinez al justiţiei a fost condamnat joi la moarte, cu suspendare timp de doi ani, pentru corupţie, a anunţat un tribunal. Pedeapsa va fi comutată în închisoare pe viaţă. Fu Zhenghua (67 ani), fost şi viceministru al securităţii, şi-a început cariera ca simplu inspector la Beijing. El este una dintre personalităţile politice din China cele mai importante condamnate pentru corupţie în ultimii cinci ani. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: România evoluează vineri, la Helsinki, contra reprezentativei Finlandei, în penultima partidă din Liga B, Grupa C, din Liga Națiunilor. Confruntarea începe de la ora 21:45 și va fi transmisă de Antena 1.

9. O nouă terapie pentru cancer, care folosește un virus comun pentru a infecta și distruge celulele canceroase, a dat rezultate în primele studii clinice pe oameni. Cancerul unui pacient a dispărut, în timp ce la alții tumorile s-au redus. Medicamentul este bazat pe o formă slăbită a virusului care produce herpesul, modificat pentru a ucide tumorile. Vor fi necesare studii mai ample, dar experții sunt optimiști că terapia ar putea reprezenta o soluție pentru pacienții cu cancer avansat. (BBC)

10. Celebra jurnalista Christiane Amanpour a anunțat că un interviu cu preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a fost anulat, după ce acesta a insistat ca ea să poarte un hijab, obiect vestimentar specific tarilor musulmane care este în centrul unor proteste majore în statul iranian, condus de clerici. „Am refuzat politicos. Ne aflăm la New York, unde nu există nicio lege sau tradiţie în ceea ce priveşte vălul pe cap”, a scris Amanpour, născută în Marea Britanie din tată iranian. „Am subliniat că niciun preşedinte iranian anterior nu a cerut acest lucru atunci când i-am intervievat în afara Iranului”, a adăugat ea. (News.ro)

Fotografia dimineții – O fetiță de 4 ani doarme după ce a lucrat la o fabrică de cărămizi de lângă Kabul, Afghanistan. AP Photos/Ebrahim Noroozi:

Ți-ar mai putea plăcea
Primii 46.500 de români înscriși pe listele de așteptare au fost programați pentru imunizare în etapa a treia a campaniei – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Apple a avut cel mai bun trimestru 2 din istoria companiei

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău