Raport: Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de morţi premature în Uniunea Europeană, în 2020 – Cronica de Mediu

1. Negociatorii din aproape 200 de țări au convenit pentru prima dată să înființeze un fond care să ajute țările sărace și vulnerabile să facă față dezastrelor climatice agravate de poluarea emisă de națiunile bogate. Timp de mai bine de trei decenii, națiunile în curs de dezvoltare au făcut presiuni pentru pierderile și daunele suferite, cerând țărilor industrializate, să ofere compensații pentru costurile dezastrelor naturale alimentate de încălzirea globală. Statele Unite și restul țărilor bogate au blocat cererile, de teamă că ar putea fi trase la răspundere, legal, pentru emisiile de gaze cu efect de seră care conduc la schimbările climatice. (NYTimes)

2. Poluarea afectează balenele albastre mult mai mult decât credeau cercetătorii până acum. Cel mai mare animal din lume ingerează până la zece milioane de particule de microplastic zilnic. (Nature.com)

3. Poluarea cu particule fine a provocat 238.000 de morţi premature în Uniunea Europeană, în 2020, arată un raport al Agenţiei Europene a Mediului (AEE) un bilanţ în uşoară creştere faţă de cel din 2019 (231.000), din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP. (News.ro)

4. Londra va extinde de aproape douăzeci de ori zona cu emisii foarte scăzute, începând din vara viitoare, pentru a acoperi întreaga metropolă. Taxa de intrare pentru cele mai multe dintre autoturismele vechi este de 12,5 lire pe zi. (News.sky.com)

5. Un studiu realizat în 137 de țări arată că aproximativ un milion de copii care mor anual la naștere au în organism particule poluante, majoritatea rezultate din arderea combustibililor fosili. Cercetarea a inclus state din Europa, Asia, Africa și America Latină, care cuprind 98% dintre copiii care mor la naștere și este prima de acest tip realizată la nivel global. În plămânii și creierul fetușilor s-au găsit particule fine, degajate în principal prin arderea combustibililor fosili și transmise de la mamă la făt, în timpul gestației. (Nature.com)

6. Airbus și Renault vor colabora pentru a dezvolta o nouă generație de baterii electrice pentru mașini și avioane, cu autonomie mai mare și o amprentă redusă de carbon. Concret, vor lucra împreună pentru a maturiza tehnologiile legate de stocarea energiei, în prezent principalul obstacol în creșterea autonomiei vehiculelor electrice. (Biziday.ro)

7. UE a ajuns la un acord preliminar de a nu mai permite importuri extracomunitare de produse obținute pe terenuri defrișate, pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Sunt vizate inclusiv cafeaua și uleiul de palmier. (Biziday.ro)

8. Albusurile de ou pot fi transformate intr-un material capabil sa filtreze microplasticele din apa de mare. Cercetătorii au folosit albușuri de ou pentru a crea un aerogel, un material ușor și poros care poate fi folosit în multe tipuri de aplicații, inclusiv filtrarea apei, stocarea energiei și izolarea fonică și termică. (Pshy.org)

9. Celula solară complet transparentă ar putea face din fiecare fereastră o sursă de energie. O echipă de cercetare a Universității de Stat din Michigan a realizat în sfârșit un panou solar cu adevărat transparent – o inovație care ar putea avea ca rezultat o lume în care ferestrele, geamurile de sticlă și chiar clădirile complete ar putea fi folosite pentru a produce energie solară. (News.sci-nature.com)

10. Suprafață acoperită cu zăpadă, la final de noiembrie, din emisfera Nordică este cea mai extinsă din ultimii 56 de ani, de când au început oficial măsurătorile. 41 de milioane de km pătrați din jumătatea de nord a planetei sunt acoperiți cu zăpadă în acest moment.  Cantitatea de zăpadă înregistrată crește probabilitatea de prognoză de iarnă rece atât în America de Nord, cât și în Europa (Severe-Weather.eu)

Ți-ar mai putea plăcea
Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE continuă să scadă odată cu reducerea cărbunelui – Cronica de Mediu
Diseară, de Ora Pământului, suntem invitați să stingem luminile între 8:30 și 9:30 – Cronica de Mediu