Raport: Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde – Cronica de Business

1. Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoarele pe care țara s-a bazat de ani de zile pentru a-și alimenta economia, potrivit unui analize interne pregătite pentru guvern. (Bloomberg)

2. În Estonia, sectorul IT, cu digitalizarea din perioada recentă, “este un proiect de câteva decenii bune. La noi, ca prioritate națională o avem de câțiva ani de zile. Deci vom fi peste 8-10 ani acolo unde Estonia. Important este să ardem etapele” în procesul de digitalizare, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. (G4Media)

3. Programul Fidelis al Ministerului Finanțelor Publice strânge subscrieri cu precădere pentru emisiunea în euro. În sistemul pieței au fost introduse mai puțin de 900 de ordine, valoarea agregată a acestor subscrieri fiind în echivalent 20,32 milioane euro. Participarea denotă ezitare față de titlurile de stat denominate în lei cu scadența în septembrie 2025 și având un cupon al dobânzii de 8,00%. Au fost subscrise aproximativ 424.000 de unități cu o valoare de 42,44 milioane lei. (Profit.ro)

4. Zona euro intră aproape sigur într-o recesiune, sondajele publicate luni arătând o agravare a crizei costului vieţii şi o perspectivă nefavorabilă, care îi va face pe consumatori reticenţi la cheltuieli. Deşi a avut loc o oarecare relaxare a presiunilor preţurilor, potrivit sondajelor, acestea au rămas ridicate, iar Banca Centrală Europeană (BCE) este sub presiune, deoarece inflaţia este de peste patru ori ţinta oficială de 2%, atingând luna trecută un record de 9,1%. (Reuters)

5. Deutsche Bank consideră că deciziile politice ale noului premier britanic Liz Truss din următoarele săptămâni vor fi cruciale dacă Marea Britanie dorește să evite evenimente macroeconomice extreme, în special o criză a balanței de plăți. (CNBC)

6. Indicele Bloomberg al obligațiunilor guvernamentale și al obligațiunilor corporative a scăzut cu peste 20% față de vârful din 2021. Este cea mai mare scădere de la începutul măsurării din, 1990. (Bloomberg)

7. Producția de petrol a Rusiei s-a redus în august pentru prima dată în ultimele 4 luni, după ce în perioada mai-iulie aceasta a crescut în pofida embragoului anunțat de Comisia Europeană. Scăderea nu este cauzată de micșorarea cererii europene, care, dimpotrivă, a crescut în ultima lună, ci este probabil rezultatul reviziilor programate și/sau o măsură preventivă a companiilor ruse, pe 5 decembrie urmând să intre în vigoare interzicerea totală a importului maritim de țiței rusesc. (Profit.ro)

8. Noul premier britanic Liz Truss a elaborat un plan pentru a îngheța facturile anuale de electricitate și gaz pentru o gospodărie la sau sub nivelul actual de 1.971 de lire sterline. Costurile ar fi de aproximativ 130 de miliarde de lire sterline în următoarele 18 luni. (Bloomberg)

9. ArcelorMittal, al doilea cel mai mare producător de oțel din lume, a decis să închidă două dintre furnalele sale din Europa, în Bremen (nord-vestul Germaniei) și Asturias (nordul Spaniei), pentru a face față creșterii prețurilor la energie și pe fondul cererii în scădere. (Profit.ro)

10. Volkswagen AG continuă cu planul său de a lista pe bursa un procent minoritar al producătorului de mașini sport Porsche, deschizând calea pentru ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari listari din Europa. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Medicover, spital de €20 milioane în București – Cronica de Business
UE trebuie să reducă costurile cu energie electrică pentru a preveni închiderea definitivă a combinatelor siderurgice din regiune – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău