Rareș Bogdan l-a criticat dur pe Ludovic Orban, cerându-i demisia de la șefia PNL – Cronica dimineții

1. Președintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un „pașaport de vaccinare” împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum. Într-un interviu acordat duminica programului olandez de televiziune Buitenhof, Michel a declarat că dezbaterea este „foarte pertinentă”, dar decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene. (Ziare)

2. Economia Chinei a crescut cu 2,3% anul trecut, după ce în trimestrul 4 a înregistrat un avans de 6,5%, peste așteptări. China devine astfel singura țară din grupul marilor puteri economice care înregistrează o creștere a PIB-ului pe 2020. (Bloomberg)

3. Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că autorităţile analizează posibilitatea ca un bolnav cronic sub 65 de ani să se poată înscrie în platforma de vaccinare chiar dacă nu îi este regăsită afecţiunea în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în momentul când merge la centrul de imunizare să aibă asupra sa un document care să îi confirme problema de care suferă. (News.ro)

4. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a anunțat că o grupare reformistă își va desemna candidatul la șefia PNL. Bogdan l-a criticat dur pe Ludovic Orban, cerându-i demisia de la șefia PNL. Bogdan a mai declarat despre Orban că “I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte”. (G4Media)

Una din Cronica de Carte: La Biblioteca Județeană din Brașov, funcționează primul pachetomat al unei biblioteci din România. Cititorii pot să-și aleagă online ce titlu doresc și să-și ia cartea direct din acesta, fără să intre în contact cu angajații (TVR)

5. DNA a clasat dosarul „Brazilia” în care au fost investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul prședinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare. Unele dintre fapte s-au prescris iar pentru altele nu au existat suficiente probe (EuropaLibera). Direcția Națională Anticorupție a clasat și dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în schimbul unor contracte privind reabilitarea termică a blocurilor. Dosarul a fost clasat deoarece “fapta nu există” și “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”. (G4Media)

6. Principalul opozant rus Alexei Navalnîi a fost arestat de Poliţie la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor. Serviciile penitenciare ruse au avertizat că nu vor ezita să-l aresteze pe Navalnîi, 44 de ani, când va sosi în Rusia, acuzându-l că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014. (News.ro)

7. Janet Yellen, viitorul Secretar al Trezoreriei în administrația Biden, va avea o politică de susținere a dolarului la valoarea pieței. Yellen nu va încuraja o slăbire a monedei americane, pentru a oferi exporturilor un avantaj competitiv, așa cum s-a întâmplat în administrația Trump. (WSJ)

8. NASA a efectuat, sâmbătă, un test de aprindere a motoarelor noii sale rachete gigant SLS, dar acestea s-au oprit mai devreme decât era prevăzut, a anunţat agenţia spaţială americană. Această „probă de foc” ar fi trebuit să dureze ceva mai mult de opt minute, timpul necesar aprinderii motoarelor pentru zbor, dar acestea s-au stins după mai mult de un minut. Racheta SLS (Space Launch System) este un lansator puternic destinat transportării navei spaţiale Orion, în cadrul programului Artemis de reîntoarcere pe Lună. (News.ro)

Una din Cronica Sportivă: SCM Râmnicu Vâlcea a reușit prima victorie din Liga Campionilor la handbal feminin, după ce a învins-o în deplasare, în Croația, pe Podravka, cu 27-25. A fost un meci în care echipa noastră a condus ostilitățile, cea mai bună marcatoare fiind Minevskaja, cu șapte goluri. Această victorie o urcă pe SCM pe locul 6 în grupă, la egalitate de puncte cu Podravka și Borussia Dortmund, cele două adversare directe pentru o clasare cât mai bună în Grupa B. (Lead.ro)

9. Bill Gates, al patrulea cel mai bogat om din lume, a strâns 98.000 de hectare de terenuri agricole pretutindeni în SUA, suficient cât să-l facă cel mai mare proprietar privat în domeniu. (Hotnews)

10. Canoistul olimpic Ivan Patzaichin, care fusese cooptat de USR PLUS pentru a forma un grup consultativ pentru stabilirea viitorului guvernator al Deltei Dunării, a anunțat pe Facebook că se va retrage din acest proces, după ce a fost ”surprins de violența atacurilor” la adresa sa. (News.ro)

Fotografia dimineții – Poliția olandeză a folosit ieri tunuri cu apă și polițiști călare pentru a dispersa un miting neautorizat, la Amsterdam, împotriva măsurilor de izolare. Profimedia:

Ți-ar mai putea plăcea
A început testarea națională anti-COVID – Cronica dimineții
Donald Trump înregistrat în timp ce cerea să i se facă rost de 11.780 de voturi în Georgia – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău