Rata anuală a inflației a ajuns la15,9% în septembrie – Cronica de Business

Cronica de Business vă este prezentata de Raiffeisen Smart Market.

1. Preţurile de consum în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 13,1%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 este 15,9%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

2. „Nu cred că va exista o recesiune în Statele Unite. Dar dacă va fi, va fi o recesiune foarte ușoară. Adică, economia va scădea ușor”, a declarat președintele Joe Biden într-un interviu la CNN. (CNBC)

3. Fondul Monetar Internațional estimează că Italia și Germania vor intra în recesiune anul viitor, devenind primele economii dezvoltate care se contractează după invazia Ucrainei de către Rusia. (Link)

4. Nasdaq a intrat marți în „bear market”, un termen folosit pentru a defini o scădere de minim 20% față de cel mai recent vârf atins. Indicii Dow Jones și S&P 500 erau deja în bear market. (WSJ)

5. Analiștii de pe Wall Street estimează că cele mai mari 6 bănci din Statele Unite au constituit în trimestrul al treilea provizioane de aproximativ $5 miliarde pentru credite neperformante, în condițiile în care se pregătesc pentru o posibilă recesiune globală. (Profit.ro)

6. Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, i-a anunțat pe managerii fondurilor de pensii britanice să-și închidă echilibrarea pozițiilor până vineri, când banca centrală urmează să încheie programul de sprijin de urgență pentru piața fragilă a obligațiunilor. (Reuters)

7. Administrația Biden a dezvăluit o propunere prin care simplifică procedura prin care milioane de lucrători să fie clasificați ca angajați, mai degrabă decât ca furnizori. Este vorba în special de cei care activează pentru companii precum Uber sau Lyft. (NYTimes)

8. Intel plănuiește o reducere majoră a numărului de angajați, cel mai probabil de ordinul miilor, pentru a reduce costurile și pentru a face față unei piețe de computere personale în scădere. Concedierile vor fi anunțate încă din această lună, compania intenționând să facă această mișcare în aceeași perioadă cu raportul privind veniturile din al treilea trimestru, pe 27 octombrie. Compania avea, în iulie, 113.700 de angajați. (Bloomberg)

9. Investițiile de capital de risc în startup-urile cripto au scăzut cu 37% față de anul trecut în al treilea trimestru din acest an, până la $4,44 miliarde. Este cel mai scăzut nivel înregistrat din mai bine de un an. (Bloomberg)

10. În premieră, Amazon va organiza o a doua zi Prime, la trei luni de la primul eveniment de acest gen din acest an. Prime Day a început marți și va dura 48 de ore, gigantul ecommerce sperând să-și crească veniturile în trimestrul 3, după două trimestre cu scădere. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
SoftBank are $80 miliarde cash pentru achiziții – Cronica de Business
Vienna Insurance Group, pe profit în România – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău