Rata infecțiilor COVID-19 în UE este aproape la nivelul ridicat din martie – Cronica Externă

Europa

1. Rata infecțiilor COVID-19 în UE este aproape la nivelul ridicat din martie, din timpul carantinei, a declarat Andrea Ammon, director al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. (EuObserver)

Bonus: Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi trebuia ”să fie redus la tăcere” și că este ”victima unei crime”. Atacul asupra lui ridică întrebări serioase pentru guvernul rus, la care oficialii ruși vor trebui să răspundă. (EuObserver)

Rusia

2. Premierul Rusiei va vizita Belarus astăzi, iar ministrul Apărării bielorus va fi la Moscova mâine, pentru a întări relațiile diplomatice dintre cele două țări. Rusia și-a exprimat sprijinul pentru guvernul bielorus, după ce acesta a anunțat că va impune restricții de călătorie pentru oficiali din Lituania, Letonia și Estonia, ca replică la măsurile similare din partea acestora. (Reuters)

SUA

3. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat că diplomații chinezi de rang înalt sunt obligați să ceară permisiunea de a se întâlni cu oficiali locali sau de a vizita universități din SUA. Ambasada Chinei și consulatele trebuie să obțină aprobare pentru a găzdui anumite evenimente culturale. China a avertizat asupra unor posibile contra-măsuri. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Trimisul special interimar al ONU în Libia a comunicat Consiliului de Securitate al ONU că susținători externi au sporit transporturile de arme în Libia, ceea ce a condus la escaladarea violenței, încălcarea suveranității între părțile aflate în conflict și violarea embargoului ONU pe arme. Pentagonul a acuzat Rusia că trimite mercenari ruși și armament în Libia pentru a avea influență în zonă. (Link)

Asia

5. Garda de coastă a Japoniei a anunțat că o fregată chineză care transporta 43 de oameni și aproximativ 5800 de vite a disparut in Marea Chinei de Est. Un membru al echipajului a fost găsit plutind pe ape, însă vremea rea obstrucționează operațiunea de căutare. (Link)

6. Guvernul Indiei a interzis 118 aplicații mobile, inclusiv popularul joc Player Unknown Battlegrounds, citând îngrijorări legate de suveranitate și securitate. Decizia de interzicere, care țintește mai ales aplicațiile chinezești, vine după tensiunile recente dintre India și China. (Link)

Africa

7. SUA va ”opri temporar” o parte a ajutorului către Etiopia, din cauza deciziei țării de a umple barajul de pe Nilul Albastru, înainte de găsirea unui acord cu Egipt și Sudan și de a implementa toate măsurile de securitate, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. (AP)

America Latină

8. Îngroparea persoanelor decedate a fost o tradiție atât pentru peruanii indigeni din cultura Inca, cât și pentru spaniolii care au colonizat țara. Însă pentru a preveni infectarea cu coronavirus și pentru a elibera spații în cimitirele supra-aglomerate din Lima, peruanii au început să își incinereze morții, ceea ce schimbă fundamental ritualurile și tradițiile care însoțesc moartea. (AP)

Global

9. Pandemia coronavirus va mări diferența de sărăcie dintre bărbați și femei, împingând încă 47 milioane de femei și fete într-un trai cu deprivațiuni în perioada următoare, până anul viitor, ceea ce creează un revers al progresului făcut în deceniile recente, a anunțat ONU miercuri. Pe glob, mai multe femei decât bărbați vor deveni mai sărăce din cauza pierderilor de locuri de muncă și recesiunii economice provocate de COVID-19, cele mai afectate fiind angajatele din Africa sub-sahariană și America Latină. (AlJazeera)

10. Într-o declarație cu privire la otrăvirea dizidentului Alexei Navalnîi, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, a declarat că otrăvirea oricărei persoane cu un agent toxic pentru nervi poate fi considerată uz al unei arme chimice interzise. ”O astfel de supoziție constituie o îngrijorare extrem de gravă”, mai ales că substanța chimică Novichok a fost interzisă în acest an de către OIAC. Rusia a respins joi acuzațiile că ar fi vinovată pentru otrăvirea lui Navalnîi, după ce Angela Merkel a declarat că s-a încercat uciderea lui. Directorul fundației anti-corupție fondată de Navalnîi a declarat că ”Doar statul (FSB, GRU) poate folosi Novichok. Acest fapt este dincolo de orice îndoială rezonabilă”, a scris Ivan Zhdanov pe Twitter. Șeful comisiei de afaceri externe a parlamentului german, Norbert Roettgen a cerut un ”răspuns european” atunci când a fost întrebat dacă conducta Nord Stream din Rusia către Germania ar trebui oprită: ”Trebuie să operăm cu politica tare, trebuie să răspundem cu singurul limbaj pe care Putin îl înțelege – acesta este vânzarea gazelor”. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Viktor Orban: Planul de recuperare economică europeană este ”absurd” având ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace – Cronica Externă
Miniștrii de finanțe ai țărilor G7: Vom face ”orice este necesar” pentru a proteja locurile de muncă și economia – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău