Un preot ortodox grec a fost arestat deoarece nu a respectat măsurile de prevenție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus – Cronica Externă

Europa

1. Un preot ortodox a fost arestat duminică în Grecia, după celebrarea liturghiei în biserică, fiind denunțat de mai mulți oameni pentru nerespectarea măsurilor de prevenție luate de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. (Euronews)

2. Marea Britanie a eșuat în protecția celor mai vulnerabili, cu un număr estimat de 14 milioane de oameni trăind în sărăcie ; băncile de mâncare, un mecanism de protecție pentru categoriile vulnerabile duc lipsă de voluntari în această perioadă și de resurse, ca urmare a cumpărăturile generate de panică. (CNN)

Bonus: Un Italian izolat pe o insulă pustie de 30 de ani ne transmite că o perioadă de izolare de câteva săptămâni nu e un motiv de supărare, ci o oportunitate de a ne cunoaște pe noi înșine. El a declarat că i se pare absurd faptul că oamenii nu pot sta închiși câteva săptămâni. Mauro Morandi, un fost profesor, petrece câteva luni închis în casă pe insula Budelli, de lângă Sardinia, în timpul iernii. (CNN)

SUA

3. Democrații din Senatul American au blocat pachetul de stimulente financiare propus de administrația Trump, din cauza unor prevederi neclare, asupra cărora nu au găsit consens. (TheHill)

4. Un raport recent al FBI arată că grupurile neo-naziste și alți suprematiști albi își încurajează membrii infectați cu virusul COVID-19 să îl răspândească cu intenție către polițiști și evrei, prin contact fizic sau fluide corporale.  (ABCNews)

Orientul Mijlociu

5. Parlamentul israelian este suspendat, în urma unei crize fără precedent în Israel. Curtea Supremă a Israelului a emis o hotărâre prin care obligă înlocuirea lui Yuli Edelstein, membru al partidului Likud, care a blocat activitatea Knesset-ului. (TimesofIsrael).  Benjamin Netanyahu și-a solicitat aliații din Knesset să ignore decizia Curții Supreme. (Link)

6. Netflix își va reduce calitatea difuzării și în Israel, pe o perioadă de 30 de zile, pentru a evita suprasolicitarea rețelelor de internet, a anunțat ministrul comunicațiilor israelian astăzi. Israel a solicitat Netflix acest lucru, după ce s-a raportat o creștere cu 20-30% a traficului de internet.  (Link)

Rusia

7. Un oficial rus a declarat că Rusia nu a dorit niciodată ca prețurile la petrol să scadă abrupt și nici să încheie cooperarea cu OPEC (Organizația Mondială a Exportatorilor de Petrol), fiind vina țărilor din Golf pentru criza actuală de pe piața globală. Prețurile la petrol au scăzut de la aproximativ $50 pe galon la sub $27, în cursul lunii martie. Arabia Saudită, cel mai mare exportator global și Rusia, al doilea, se pregătesc să regleze prețurile începând cu data de 1 aprilie. (Reuters)

8. Prim-ministrul rus Mihail Mishutin a declarat astăzi că autoritățile dezvoltă o aplicație prin care să urmărească toate persoanele care au intrat în contact cu cei contaminați cu virusul COVID-19, folosind datele mobile de identificare a geolocației. (Reuters)

Asia

9. Populația Indiei, peste 1.3 miliarde de oameni, a fost solicitată să nu iasă din case pentru a opri extinderea coronavirus.India a raportat un număr de 390 de cazuri de contaminare cu virusul COVID-19.  (TheGuardian)

Bonus: Forțele guvernamentale din Yemen au declarat ieri că au capturat 20 de rebeli Huti, în ultima bătălie din provincia de nord-est Marib, bogată în petrol, pe care aceștia intenționau să o captureze. (Link)

Global

10. Premierul Japoniei ia în considerare amânarea jocurilor olimpice de la Tokio din acest an, pentru a preîntâmpina expansiunea pandemiei cu coronavirus. O decizie finală se va lua în următoarele patru săptămâni. (Link)  Canada și Australia au anunțat retragerea atleților participanți pentru acest an. (Reuters)

Bonus: Europa a început teste clinice cu medicamente experimentale pentru tratamentul anti-COVID-19 pe mii de pacienți, inclusiv cu medicamentul anti-malarie. Experimentul include 3200 de pacienți din Olanda, Belgia, Luxemburg, Marea Britanie, Franța și Spania. Tratamentul include medicamente antivirale cu Remdesivir (folosit împotriva virusului Ebola), Lopinavir/Ritonavir (folosit pentru tratarea HIV/AIDS) și hidroxicloronochina (folosit pentru tratarea malariei). (Euronews)

Ți-ar mai putea plăcea
Papa Francisc a respins propunerea unor cardinali de a permite numirea unor preoți catolici căsătoriți în zonele izolate – Cronica Externă
ONU: Criza globală generată de pandemia COVID-19 este cea mai mare provocare a lumii de la cel de-al Doilea Război Mondial – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău