Rata mortalității infantile a scăzut în România, în ultimii 6 ani – Cronica dimineții

1. Rata mortalității infantile a scăzut în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018. Județele Tulcea, Botoșani, Sălaj, Călărași și Caraș Severin sunt în topul clasamentului mortalității infantile în România, cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii. (Hotnews)

2. Marea Britanie a devenit prima țară din grupul G7 care și-a propus să reducă la zero emisia gazelor de seră până în 2050. (Link)

3. Numărul persoanelor ucise în războaie, la nivel mondial, a fost anul trecut cel mai redus din ultimii 7 ani. (Link)

4. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a dat vina pe Iran pentru „un asalt flagrant” asupra a două petroliere din Golful Persic, în Marea Oman. Pompeo a precizat că SUA au ajuns la această concluzie în urma unei analize a tipului de arme folosite. Un oficial iranian a declarat anterior pentru BBC: „Iranul nu are nicio legătură cu acest incident”. Echipajele a două petroliere au fost evacuate ieri, după ce au lansat mesaje de salvare. (News.ro)

5. Telegram a anunțat că a suferit un atac masiv de tip DDoS, provenit din China, care a coincis cu protestele din Hong Kong. Organizatorii respectivelor proteste au folosit Telegram și alte servicii similare pentru a comunica și a evita supravegherea autorităților chineze. (TechCrunch)

6. China a lansat cu succes o rachetă din Marea Galbenă, devenind prima țară care deține și operează cu succes o platformă plutitoare pentru lansarea misiunilor spațiale. (Link)

7. Facebook a semnat parteneriate cu cel puțin 12 companii, printre care Visa, Mastercard, Uber și PayPal, pentru susținerea cryptomonedei pe care o va anunța săptămâna viitoare. (WSJ)

8. Mai multe agenții de publicitate au anunțat că au ajuns la un acord cu Facebook pentru a închide procesul intentat rețelei sociale. Agențiile au acuzat Facebook că a crescut artificial datele despre vizualizările materialelor video, cu până la 900%. (HollywoodReporter)

9. La doar o ora de la inaugurare, persoanele care voiau sa se dea intr-un roller coaster inspirat din Harry Potter au trebuit sa astepte pana la 10 ore. “Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure at the Wizarding World of Harry Potter: Hogsmeade” a fost lansat la parcul de distractii Universal din Florida. (USAToday)

10. Cea de-a 15-a ediţie a Bucharest Pride 2019 va începe astăzi la Bucureşti, iar până pe 24 iunie vor avea loc 40 de evenimente dedicate comunităţii LGBT şi susţinătorii ei. (News.ro)

Fotografia dimineții – Petrolierul norvegian atacat ieri în Golful Persic. AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Disney+, concurentul Netflix, se va lansa anul viitor
După aproape 20 de ani, Guvernul crește redevențele petroliere – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău