Ratele au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei – Cronica dimineții

1. Dragoș Anastasiu, antreprenor și membru al organizației Romanian Business Leaders, a declarat, după o întâlnire cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș și conducerea PNL că liberalii au respins scenariul unei creșteri a impozitelor pe venit și pe profit. (G4Media)

2. Ratele lunare pentru credite ipotecare în sold de circa 20 de miliarde de lei au crescut cu mai multe de jumătate față de momentul acordării. Cele mai multe împrumuturi sunt din perioada 2014-2018, când indicele ROBOR a fost foarte scăzut. Debitorii vor putea cere în curând constatarea impreviziunii și să solicite ajustarea contractelor, potrivit Legii privind darea în plată. (Profit.ro)

3. În primul interviu acordat după demisia din funcția de ministru, Gabriela Firea a spus că rămâne candidatul PSD la Primăria Capitalei, pentru că premierul Ciolacu i-ar fi promis acest lucru în ziua în care a plecat din Guvern. (Digi24)

4. Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că va continua, până pe 25 august, campania de recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României în anul 2023. (G4Media)

5. România a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete, transportoare blindate, obuziere, mitraliere, muniţie și combustibili. Într-un material cu titlul „Camaraderia în Carpați: sprijinul militar al României pentru Ucraina“, doi jurnaliști olandezi explică, probat cu imagini, ce sisteme de armament au fost trimise de autoritățile de la București către Kiev și cam în ce perioadă au fost acestea livrate. (Adevarul)

Din Cronica Sportivă: Caroline Wozniacki a trecut de primul tur al turneului Open de la Montreal, învingând-o pe Kimberly Birrell, cu 6-2, 6-2. Daneza a revenit cu succes, după o absență de 3 ani.

6. Procedura de achiziție de corvete multifuncționale de peste 1 miliard de euro, inițiată de România în urmă cu 5 ani, a fost anulată, întrucât ofertantul declarat câștigător nu a semnat contractul și nu s-au găsit bani pentru a se încheia deal-ul cu următorul clasat la licitație, a transmis Ministerul Apărării Naționale. (Profit.ro)

7. Economia Chinei a intrat în deflație, în iulie, după ce prețurile de consum s-au contractat pentru prima dată în mai bine de doi ani. Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,3%, în ritm anual. Indicele prețurilor de producător a scăzut cu 4,4% în iulie. (FT)

8. Datoria americanilor pentru cardurilor de credit folosite a depășit, pentru prima oară, 1 trilion de dolari spre sfârșitul lunii iulie. Soldurile cardurilor de credit din SUA au crescut în total cu $45 de miliarde în al doilea trimestru, în creștere cu 4,6% față de primul trimestru. (Axios)

9. Porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră – inclusiv petroliere care transportă milioane de barili de ţiţei către Europa – ar putea fi atacate în mod justificat de armata ucraineană ca parte a eforturilor sale de a slăbi maşina de război a Moscovei, a avertizat un oficial cu rang înalt de la Kiev, într-un interviu pentru POLITICO. (News.ro)

10. Mai mulți americani vor muri de Alzheimer anul acesta decât vor muri din cauza cancerului de sân, de prostată și în accidente de mașină la un loc. În următorii 25 de ani, se așteaptă ca numărul americanilor cu Alzheimer să se dubleze. (Time)

Fotografia dimineții – O membră a grupului Revcoms poartă machiaj pentru a simboliza victimele bombei atomice de la Hiroshima în timpul unui miting de comemorare a 78 de ani de la atacul nuclear. Ringo Chiu/Șopa/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Mario Draghi: Uniunea Europeană trebuie să devină un singur stat – Cronica dimineții
Cronica dimineții – USR și-a lansat ideile economice pentru guvernare

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău