Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de mediu evaluate la peste $51 de miliarde – Cronica de Mediu

1. Temperaturile din luna ianuarie au fost cu 2,2 grade Celsius mai mari decât media ultimelor trei decenii în Europa, și cu 0,5 grade peste cea globală. Continentul european se încălzește mai repede decât orice altă regiune. (Biziday)

2. Turbinele eoliene și panourile solare au ajuns să genereze suficientă energie electrică pentru a alimenta aproape fiecare casă din China. Producția Chinei de energie eoliană și solară a crescut cu 21% anul trecut, până la 1190 terawați-oră, a anunțat Administrația Națională a Energiei. Consumul total de energie rezidențială a fost anul trecut de 1.340 terawați-oră, în creștere cu 14% față de anul anterior, deoarece mare parte din populație a fost blocată în case din cauza restricțiilor stricte ale guvernului. (Bloomberg)

3. Europa a avut cea mai caldă ianuarie înregistrată vreodată, de când au început măsurătorile, în timp ce America de Nord a înregistrat a cincea cea mai caldă temperatură, iar Africa a șasea. În general, emisfera nordică a înregistrat luna trecută a cincea cea mai caldă ianuarie înregistrată vreodată. Luna ianuarie din 2023 a fost a șaptea cea mai caldă lună ianuarie înregistrată la nivel mondial, a anunțat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA). A fost, de asemenea, al 47-lea an consecutiv în care luna ianuarie a fost mai caldă decât media secolului XX. (G4Media)

4. Secretarul General al ONU lansează un nou apel pentru acțiuni împotriva încălzirii globale. Avertizează că o creștere rapidă a nivelului mărilor poate duce la o “migrație în masă a populațiilor, la scară biblică”. Datele Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) indică faptul că nivelul mării a crescut în ultimul secol mai rapid decât în oricare altul din ultimii 11 mii de ani. Fenomenul este în strânsă legătură cu topirea ghețarilor. Conform studiilor citate de The Guardian, dacă omenirea va evita creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius, nivelul mărilor și oceanelor tot s-ar ridica cu 50 de centimetri până în 2100. (Theguardian)

5. Miliardarul american George Soros a declarat că se teme pentru viitorul umanității dacă nu se iau măsuri mai radicale pentru a combate schimbările climatice. Soros a susținut ideea utilizării tehnologiilor geosolare experimentale pentru a proteja Arctica de topire, precum și o revizuire a finanțelor internaționale pentru a aborda provocările climatice. (Bloomberg)

6. Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de mediu evaluate la peste 51 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate în poluarea aerului. La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, efectele negative sunt vizibile și în peisajul natural al țării. Potrivit unei declarații făcute de Ministrul ucrainean al Mediului pentru Politico, deși daunele aduse pădurilor, terenurilor agricole și parcurilor naționale devenite câmp de luptă sunt mai evidente, poluarea aerului este evaluată pecuniar la 27 de miliarde de dolari. (Politico)

7. Degradarea anvelopelor și a frânelor mașinilor emană mai multe particulele poluante fine decât cele emise de gazele de eșapament. Cercetătorii de la Imperial College London avertizează cu privire la pericolul ridicat pentru sănătatea umană pe care îl reprezintă particulele fine degajate de anvelopele mașinilor, în momentul în care acestea se degradează și se tocesc. Acestea pot conține substanțe chimice toxice și metale grele, cum ar fi zincul și plumbul. În ciuda impactului pe care anvelopele uzate îl pot avea asupra sănătății, cercetările în acest domeniu au fost neglijate în favoarea celor despre emisiile de combustibil. (Theguardian)

8. Franța metropolitană nu a inregistrat ploaie timp de 32 de zile, cea mai lungă secetă meteorologică înregistrată vreodată, conform Météo-France. Din 21 ianuarie până pe 21 februarie, precipitațiile cumulate au fost mai mici de 1 mm în fiecare zi, „cea mai lungă serie de la începerea măsurătorilor în 1959”. (BFMTV)

9. „Substanțe chimice pentru totdeauna” (PFAS) perturbă procesele biologice în dezvoltarea adolescenților, conform primului studiu de acest fel. PFAS reprezintă o clasă de mii de substanțe chimice care au fost folosite în producție încă din anii 1940. Ele se găsesc în mod obișnuit în spuma de stingere a incendiilor și în produsele antiaderente sau impermeabile, pentru a numi câteva. Expunerea la PFAS poate perturba procesele biologice la copii și adulții tineri într-un mod care îi expune riscului crescut de boli precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare. (Ecowatch)

10. Migrația climatică americană a început deja. Anul trecut, 3 milioane de persoane au fost strămutate în SUA. Vor urma alte milioane – și nici ei, nici guvernul, nici piața imobiliară nu sunt pregătiți. În urma dezastrelor climatice, pe măsură ce victimele încearcă să facă față distrugerii caselor și comunităților lor, ele încep să se miște în căutarea unui adăpost sigur și accesibil. Mulți dintre ei nu au de ales decât să se mute cu membrii familiei sau prietenii, în timp ce alții sunt nevoiți să caute apartamente mai ieftine în alte orașe. Unii își reconstruiesc casele doar pentru a le vinde și a se muta în locuri pe care le consideră mai puțin vulnerabile, în timp ce alții se îndepărtează doar pentru a se întoarce și a-și pierde casele din nou într-o altă furtună sau incendiu. (Theguardian)

Poza editiei – Poluarea oceanelor cu deșeuri din plastic în funcție de țară (Visualcapitalist)

Ți-ar mai putea plăcea
De ce coronavirusul va accelera a patra revoluție industrială? – Cronica de Mediu
Distrugerea barajului de pe Nipru este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău