Regiunile UE cu cea mai mică speranță de viață la naștere se află în Bulgaria și România – Cronica dimineții

1. Speranța de viață la naștere în UE a scăzut la 80,1 ani, după ce în 2019 fusese de 81,3 ani, iar apoi la 80,4 (-0,9 ani) în 2020, a anunțat Eurostat. Regiunile UE cu cea mai mică speranță de viață la naștere se află în Bulgaria și România. (Hotnews)

2. Consiliul ASF ar fi votat în unanimitate nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins, conform surselor Libertatea. Decizia ar fi fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, potrivit acelorași surse. Ar fi a patra insolvență a liderului RCA din asigurări în ultimii 8 ani, după Astra (2015), Carpatica (2016) și City (2021). (Libertatea)

3. Alte surse susțin că ASF a decis joi seară să ridice doar autorizația conducerii companiei Euroins, cu posibilitatea formulării către instanță, în perioada viitoare, a unei cereri de intrare în insolvență. (Profit.ro)

4. Casa Albă a transmis că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16. (Digi24)

5. Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat experţii Naţiunilor Unite. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Google nu va mai vinde căștile Glass Enterprise Edition 2, pentru care va mai oferi suport doar până pe 15 septembrie. Această versiune a ochelarilor Google a fost lansată ca o soluție pentru companii și clienți industriali, după ce modelul comercial a eșuat. (9to5Google)

6. 11 din cele mai mari bănci din SUA au intervenit pentru a salva First Republic Bank depunând $30 de miliarde în depozite neasigurate la această bancă, într-un efort de a opri panica ce a cuprins piața financiară americană. JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America și Wells Fargo vor avea fiecare un depozit neasigurat de $5 miliarde la First Republic, în timp ce Morgan Stanley și Goldman Sachs vor depune câte $2,5 miliarde. (WSJ)

7. Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de persoane care s-au adunat spontan, joi seara, în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a anunţat că îşi va asuma răspunderea şi nu va mai trece legea prin parlament. Protestele, izbucnite şi în alte oraşe din Franţa, au degenerat în violenţe, devastarea magazinelor şi chiar a unei bănci. (Hotnews)

8. O echipă internațională de experți a anunțat că au găsit date genetice colectate dintr-o piață din Wuhan, China, care leagă coronavirusul de câinii raton vânduți acolo. Echipa de experți susține că dovezile arată că pandemia ar fi putut fi cauzată de un animal infectat. (NYTimes)

9. Revista Time a realizat un top al celor mai frumoase locații de vizitat în 2023. Pe lângă orașe precum Barcelona, Viena sau Budapesta, în top apare și Timișoara. A fost primul oraș din Europa continentală care a introdus iluminatul stradal electric în 1884 și sărbătorește titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023 cu o multitudine de concerte, expoziții și festivaluri sub sloganul „Luminează-ți orașul!”, scrie revista Time despre oraș. (Adevarul)

Din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea, locul 83 mondial, a fost eliminată de liderul WTA, poloneza Iga Swiatek, în sferturile de finală ale turneului de categorie WTA 1000 de la Indian Wells. Românca a cedat cu scorul de 6-2, 6-3. Meciul a durat o oră şi 22 de minute.

10. Un dezvoltator indian a vândut 1.137 de apartamente, care au costat aproape un milion de dolari fiecare, în trei zile. Compania a anunțat că a încasat peste 80 de miliarde de rupii ($970 de milioane) din vânzarea apartamentelor de lux din complexul Gurugram, lângă New Delhi. Toate locuințele din proiect, care va avea cinci turnuri întinse pe 10 hectare, sunt vândute, a spus dezvoltatorul. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Momentul în care un avion rusesc Su-27 aruncă , combustibil peste drona americană deasupra Mării Negre. US European Command/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Jumătate din locurile de cazare pregătite pentru minivacanța de 1 Mai/Paște au fost rezervate – Cronica dimineții
Rusia va staționa arme nucleare tactice în Belarus – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău