Reprezentat UE pentru afaceri externe: Africa are nevoie de arme pentru a putea stopa terorismul și a genera securitatea necesară – Cronica Externă

SUA

1. Acordul de pace negociat în ultimul an între SUA și liderii talibani privind încetarea violențelor a fost semnat în Doha, Qatar și pune capăt prezenței americane în Afghanistan. (NYTimes). NATO a emis un comunicat de presă prin care salută acordul de pace din Afghanistan. (Link)

Europa

2. Experții europeni consideră că interzicerea circulației persoanelor infectate nu va stopa răspândirea virusului COVID-19, ci preluarea acestora sub tratament încă de la graniță (Link). Reacția vine după ce mai mulți analiști au apreciat că epidemia declanșată de virus va marca sfârșitul libertății de circulație în Uniunea Europeană. (NYTimes)

3. Recep Tayyp Erdogan a anunțat că 18.000 de migranți au trecut granița către UE, după ce Turcia a decis să îi lase să treacă (BBC). Anunțul vine la o zi după ce Comisia Europeană declara că acordul privind refugiații încheiat cu Turcia după criza din 2015 este încă valid. (Link)

4. Poliția greacă a reacționat cu gaze lacrimogene împotriva refugiaților sirieni aflați la granița cu Turcia. Situația între cele două țări este tensionată, iar conflictul sirian, cu atacurile din nordul Siriei generează un nou val de refugiați. (Independent)

Africa

5. Josep Borrell, înaltul reprezentat al UE pentru afaceri externe, a declarat că Africa are nevoie de arme pentru a putea stopa terorismul și a genera securitatea necesară. (Link)

6. Nigeria confirmă primul caz de coronavirus în Africa Sub-Sahariană. (CNN)

Orientul Mijlociu

7. Turcia a solicitat o reuniune de urgență a NATO pentru a discuta situația din Siria, în urma atacurilor regimului sirian susținut de Rusia asupra bazelor turcești din Idlib. Mai mulți soldați turci au murit. (Link)

8. Curtea Penală a decis deschiderea unei investigații, la solicitarea autorităților palestiniene, privind posibile crime de război comise atât de Israel, cât și de Palestina în Ierusalimul de Est, West Bank și Fâșia Gaza. Ministrul de externe a reacționat spunând că este o folosire a Curții ca armă în conflictul israeliano-palestinian. (Link)

Asia

9. În China au murit peste 2000 de oameni infectați cu virusul COVID-19 și alți 78.000 sunt în carantină, ceea ce a mărit numărul animalelor abandonate. Voluntari chinezi au decis să se implice în salvarea acestora. (BBC)

10. OMS anunță că riscul răspândirii globale a virusului COVID-19 este foarte ridicat, chiar dacă autoritățile chineze au reușit să stabilizeze extinderea virusului în China. (CNN)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat că țara sa nu dorește ca SUA să își retragă trupele din Irak – Cronica externă
Fostul premier italian: Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a permis blocului să răspundă mult mai rapid la criza coronavirus – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău