Republica Cehă a primit un ajutor de urgență de la OMS – Cronica Externă

Europa

1. Republica Cehă a primit un ajutor de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății, întrucât spitalele cehe sunt copleșite de cazurile COVID-19. (Politico)

2. Austria și Franța plănuiesc să forțeze măsuri mai largi ale Uniunii Europene pentru combaterea extremismului islamist, inclusiv verificări mai stricte ale aplicanților de azil și penalități mai dure pentru suporterii grupurilor extremiste. (WSJ). Președintele Emmanuel Macron a declarant că UE ar avea nevoie de o reformă a sistemului său care permite libertatea de mișcare în blocul comunitar. (BBC)

3. Parlamentul European și statele membre UE au agreat un acord provizoriu, care va permite impunerea prin vot majoritar a unor sancțiuni asupra statelor membre care eșuează să mențină standardele democratice. UE a încercat anterior să penalizeze Polonia și Ungaria, însă regulile care cer un vot unanim a permis acestor țări să se protejeze una pe cealaltă cu dreptul de veto. (TheGuardian)

SUA

4. Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, continuă să îşi consolideze, sâmbătă, avansul faţă de republicanul Donald Trump şi este aproape de victorie în alegerile pentru fotoliul de la Casa Albă. Biden are acum 49,4% din sută din voturi în statul Georgia, în timp ce preşedintele Trump are 49,3. Sâmbătă dimineaţă, diferenţa de voturi dintre cei doi era 7.248 în favoarea democratului. Astfel, cei 16 mari electori din acest stat i-ar putea reveni lui Joe Biden. (News.ro)

Orientul Mijlociu

5. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei a ironizat alegerile americane pe Twitter, spunând că acuzațiile nedovedite de fraudă ale lui Trump și opoziția lui Biden au expus realitatea democrației SUA. (AlJazeera)

Asia

6. SUA au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să invite Taiwan la o întâlnire săptămâna viitoare, axată pe pandemia coronavirus. Taiwan a făcut lobby să se alăture organizației, cu sprijinul SUA, ceea ce a înfuriat China. (Reuters)

7. Beijing dorește să implementeze o lege care îi va permite gărzii sale de coastă să deschidă focul asupra unor vase străine și să demoleze structuri străine construite pe insule revendicate de China. (Link). China este angajată într-o dispută maritimă cu Japonia asupra insulelor Senkaku/Diaoyu din Marea Chinei de Est și că țări sud-asiatice în Marea Chinei de Sud. (Link)

8. Lidera de facto a Myanmar-ului, Aung San Suu Kyi, este așteptată să își păstreze puterea în alegerile generale de duminică. Human Rights Watch a numit alegerile ”fundamental eronate”, din cauza excluderii minorităților, inclusive Rohingya. (TheGuardian)

Africa

Bonus: Cairo, Khartoum și Addis Ababa au eșuat din nou să elimine impasul asupra construcției barajului etiopian de pe râul Nilul Albastru. Ultima rundă de discuții a avut loc după comentariul lui Donald Trump că Egiptul poate ”arunca în aer” barajul, ceea ce a înfuriat Etiopia. (AlJazeera)

America Latină

9. Oficialii mexicani au arestat un bărbat în conexiune cu uciderea a nouă femei și copii mexicano -americani mormoni în Sonora, anul trecut. (CNN)

Global

10. Oamenii de știință au avertizat că emisiile de gaz provenite din producția globală de hrană va face dificilă obținerea reducerii încălzirii globale cerută de Acordul Paris. Cercetătorii au cerut schimbări, inclusiv adoptarea unor diete bazate pe plante și reducerea risipei de mâncare. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Liderii europeni susțin propunerea unui certificat de vaccin pentru a facilita călătoriile – Cronica Externă
“Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului” – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău