România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în plină pandemie – Cronica dimineții

1. România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în plină pandemie, potrivit unui raport al băncii elvețiene Credit Suisse. Numărul românilor cu o avere estimată la cel puțin $1 milion a crescut de la aproximativ 32.000 de persoane în 2019 la 47.168 de persoane în decembrie anul trecut (Profit.ro). Potrivit aceluiași raport, numărul milionarilor din întreaga lume a crescut anul trecut cu 5,2 milioane. (G4Media)

2. Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli. Astfel, prin respingerea solicitării şefului statului, proiectul rămâne în forma actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore Propunerea de lege este în procedură de urgenţă în Legislativ, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz. (News.ro)

3. Premierul Florin Cîțu a declarat că Guvernul va face reforme prin ordonanțe de urgență, pentru că mai multe proiecte ale executivului au fost blocate în Palament, deși acolo există o majoritate a coaliției. Cîțu a dat ca exemplu creșterea alocațiilor pentru copii, care urmează să fie decisă prin OUG. (Digi24)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că la nivelul Comisiei Europene au fost validate, numai marţi, zece PNRR-uri ale unor ţări, în timp ce România a făcut o solicitare de amânare. Ciolacu este de părere că premierul Florin Cîţu ar trebui să dea explicaţii în acest sens. (News.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: China și-a redus capacitatea de minare a criptomonedelor cu peste 90%, după ce a închis facilitățile de minare din mai multe provincii, precum Xinjiang, Inner Mongolia, Yunnan și, mai recent, Sichuan. Multe din companiile afectate încearcă să-și mute infrastructura în afara țării. (Global Times)

5. Banca centrală a Ungariei a crescut dobânda cheie pentru prima oară în ultimul deceniu, în contextul unei inflații crescute, care afectează toată regiunea Europei Centrale și de Est. Este prima bancă centrală care majorează rata cheie și care transmite, astfel, un semnal și pentru celelalte bănci centrale din regiune să mute dobânzile în sus în acest an. (Profit.ro)

6. Indicele Nasdaq al bursei americane a închis sesiunea la un nivel record. Creșterea a fost susținută de acțiunile marilor companii de tehnologie, Amazon, Microsoft, Facebook, Netflix sau Twitter. În timpul sesiunii, capitalizarea Microsoft a depășit $2000 de miliarde, fiind a doua companie, după Apple, care atinge acest prag. (WSJ)

7. SUA va rata ținta setată de președintele Biden ca 70% din populația adultă să fie vaccinată cu cel puțin o doză până de ziua națională, pe 4 iulie. Obiectivul nu poate fi atins deoarece tinerii până în 30 de ani nu se vaccinează într-un număr mai mare. SUA și-a vaccinat deja 70% din populația care are minim 30 de ani. (WashingtonPost)

8. Prețul mediu al caselor din SUA a înregistrat în Mai cea mai mare creștere anuală din 1999 până în prezent. Creșterea a fost de aproape 24%, prețul mediu depășind $350.000. (WSJ)

O știre din Cronica Sportivă: Noul sezon din Seria A, campionatul de fotbal din Italia, va începe pe data de 22 august. La primele meciuri, până la 25% din capacitatea stadioanelor va putea fi ocupată, iar ulterior numărul de spectatori va crește, în funcție de situația pandemică. (Gazzetta dello Sport)

9. 153 de angajați ai unui sistem de spitale din Houston și-au dat ieri demisia sau au fost demiși după ce au refuzat să se vaccineze. Houston Methodist a fost unul dintre primele sisteme de sănătate din SUA care a impus obligativitatea vaccinării pentru angajați. La începutul lunii, un judecător federal a respins cererea unei asistențe medicale care a contestat obligativitatea vaccinării. (WashingtonPost)

10. Vaticanul a făcut o intervenție fără precedent în politica din Italia, cerând guvernului să schimbe o lege propusă care incriminează homofobia. Justificarea cererii este dată de posibilitatea îngrădirii „libertății de gândire” a bisericii catolice. În scrisoarea transmisă de arhiepiscopul britanic Paul Richard Gallagher, secretarul relațiilor Vaticanului cu statele, se precizează că părți ale legislației încalcă un tratat încheiat între Italia și biserica catolică în anii 1920, care asigură libertățile și drepturile bisericii. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Dacia a prezentat primele imagini și informații cu Duster Phase 2:

Ți-ar mai putea plăcea
289 de copii au murit în primele şase luni ale anului 2023 încercând să traverseze Marea Mediterană – Cronica dimineții
Liderii de sindicat din educație: Joi va exista un răspuns foarte clar la propunerea Guvernului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău