Ministrul Agriculturii a refuzat să comunice cât este producția de grâu din acest an – Cronica dimineții

1. Ministerul Educaţiei a anunţat publicarea rezultatelor Programului-Pilot de Testare Standardizată, desfăşurat la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie. Rezultatele arată că aproximativ 20 la sută dintre elevii testaţi se află în zona de risc educaţional şi circa jumătate dintre elevii care au participat la teste sunt în zona de performanţă limitată. (News.ro)

2. Recoltatul grâului s-a încheiat în România, întreaga producție este înmagazinată, iar cantitatea obținută va asigura necesarul de consum al țării, dar și disponibilități pentru export, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Ministrul nu a dorit să anunțe care este producția de grâu obținută în acest an, motivând că ar putea influența piața având în vedere situația specială din Ucraina și din bazinul Mării Negre. (Profit.ro)

3. Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a susținut vineri că singura soluție pentru rezolvarea conflictului cu Moldova este recunoașterea independenței Transnistriei. (G4Media)

Din Cronica de Business: Apple a depășit așteptările analiștilor cu rezultatele pe trimestrul 2, atât în privința profitului cât și a veniturilor. Apple a raportat venituri de $83 miliarde, în creștere anuală de 2%, în timp ce profitul a scăzut cu 11%, până la $19,4 miliarde. Veniturile generate de vânzarea iPhone-urilor au crescut cu 3%, fiind de $40,7 miliarde. Compania nu a dat nici un fel de indicii referitoare la vanzarile pe trimestrul 3. (CNBC)

4. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) citează un studiu efectuat pe baza datelor BNR, potrivit căruia suma cheltuită de români pe vacanţe în străinătate ar putea ajunge la 6 miliarde de euro până la final de an. (News.ro)

5. Potrivit unei estimări preliminare publicate vineri de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 8,9% în luna iulie 2022, depășind precedentul maxim istoric de 8,6% înregistrat în luna iunie. Aceasta este cea mai puternică creștere în ritm anual a prețurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. (Profit.ro)

6. Ratingul Ucrainei a fost redus de către S&P Global Ratings, după ce guvernul a cerut creditorilor străini permisiunea de a amâna plățile datoriei externe. Ucraina a fost retrogradată vineri la CC, de la CCC+, de către S&P, care a păstrat o perspectivă negativă, având în vedere probabilitatea mare ca oficialii să avanseze cu planurile de restructurare a datoriei externe. Ratingul ar putea fi redus din nou de S&P, dacă guvernul de la Kiev îi va convinge pe deținătorii de obligațiuni să accepte o înghețare a plăților pentru doi ani. (Bloomberg)

Din Cronica de Tehnologie: Sistemul de inteligență artificială AlphaFold a reușit să prezică structurile tridimensionale ale aproape tuturor celor 200 de milioane de proteine cunoscute. Baza de date cu acestea este disponibilă gratuit oamenilor de știință. Cunoașterea structurii proteinelor poate facilita înțelegerea bolilor și poate accelera crearea remediilor, ca parte a descoperirii misterelor ce țin de viața pe pământ. (NY Times)

7. Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că a discutat vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre schimbul de prizonieri prin care SUA încercă să obțină eliberarea cetățenilor americani Paul Whelan și Brittney Griner, care sunt încarcerați în Rusia. Antony Blinken a declarat că a avut „o conversație sinceră și directă” cu omologul său rus. Este prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina când cei doi șefi ai diplomațiilor își vorbesc direct. Convorbirea a avut loc în ciuda faptului că Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că șeful diplomației ruse are o agendă încărcată, care nu-i permite să discute cu omologul american. (Digi24)

8. Strategia occidentală în războiul din Ucraina nu funcţionează şi UE trebuie să ia măsuri pentru a evita dificultăţi economice majore, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban. „Actorul determinant în partea occidentală, în partea noastră, este SUA” şi, atât timp cât Washingtonul crede că actuala strategie militară în Ucraina poate da rezultate, nu o va modifica, iar „statele anglo-saxone continuă să creadă că se poate câştiga acest război cu strategia actuală”. (Hotnews)

9. Este o infracțiune să renunți la promisiunea de a folosi prezervativul în timpul actului sexual fără știrea sau consimțământul partenerului, a decis Curtea Supremă a Canadei săptămâna aceasta. Decizia a fost luată în cazul unui unui bărbat din Columbia Britanică, acuzat de agresiune sexuală, și creează un precedent legal în Canada, clarificând și mai mult legea care guvernează consimțământul sexual. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Sportivii Mihai Motorca şi Ştefan Lucian au obţinut o medalie de aur şi una de argint pentru România, vineri, la Festivalul Olimpic al Tineretului European.  La aruncarea discului, Mihai Motorca a câştigat aurul, cu o aruncare de 57.12 m. Pe locurile doi şi trei s-au clasat ungurul Zsombor Dobo (56.65 m) şi finlandezul Miko Lampinen (56.59 m). La 3.000 m, Ştefan Lucian a trecut linia de sosire al doilea. El şi-a realizat personal best în această cursă, timpul său fiind de 8:28.13 minute. Românul a fost devansat de către suedezul Karl Ottfalk (8:23.80) iar pe trei a terminat italianul Vittore Borromini (8:28.55)

10. Un tribunal din Noua Zeelandă a condamnat un băiat de 15 ani la închisoare pe viață pentru o crimă comisă când avea 14 ani. Condamnarea coincide cu o analiză a practicii țării de a condamna copiii pe viață, despre care avocații susțin că este „dăunătoare și ineficientă”. Codul penal din Noua Zeelandă prevede condamnarea pe viață pentru cei găsiți vinovați de crimă, cu excepția cazului în care este „vădit nedrept” o astfel de pedeapsă. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O femeie de 61 de ani se uită la gaura din tavan făcută de un atac rus în Bakhmut, Ucraina. Metin Aktas/Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Beatrice Mahler: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus decât cele raportate – Cronica dimineții
Premierul Belgiei: Următoarele cinci, până la zece ierni ar putea fi dificile în Europa – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău