România a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare creștere a producției agricole din Uniunea Europeană – Cronica de Business

1. Economiile din estul Uniunii Europene au încetinit în al treilea trimestru, consumatorii fiind afectați de creșterea costurilor la energie și de creșterea rațelor dobânzilor. Produsul intern brut din Polonia, cea mai mare economie a regiunii, a crescut cu 3,5% în perioada iulie-septembrie, în scădere de la 5,5% în trimestrul precedent, în timp ce PIB-ul României și Ungariei a scăzut la 4% de la 5,1% și, respectiv, 6,5%. (Bloomberg)

2. Plafonul de 500.000 de euro (redus de OG16 de la 1 milion de euro) până la care se poate aplica regimul de impozitare al microîntreprinderilor va fi calculat în funcție de veniturile obținute de microîntreprineri în cursul anului 2023 și nu în funcție de veniturile de la finalul anului 2022, potrivit unui amendament adus de deputați în Comisia de buget a Camerei Deputaților. De asemenea, deputații au adoptat un amendament care precizează mai clar că pentru dividendele interimare pe 2022 distribuite în cursul anului 2022 se aplică cota de impozit de 5% și nu cea majorată la 8%. (Profit.ro)

3. Motorină ar putea fi următorul punct al crizei energetice din Europa, sancțiunile UE asupra exporturilor rusești urmând să crească concurența pe o piață deja „excepțional de strânsă”, a avertizat Agenția Internațională pentru Energie. Prețurile la motorină și diferența relativă față de prețul țițeiului au crescut la niveluri record în octombrie și sunt acum cu 70% și, respectiv, 425% mai mari decât în ​​urmă cu un an, potrivit IEA. (FT)

4. România a înregistrat anul trecut a doua cea mai mare creștere a producției agricole din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate luni de Eurostat. (Profit.ro)

5. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat marţi că, în urma licitaţiei de spectru organizate de autoritate, cei trei ofertanţi, Orange România, Vodafone România şi RCS&RDS, şi-au adjudecat 420 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, adică 76% din cantitatea de spectru disponibilă în cadrul procedurii de selecţie. Taxele de licenţă, a căror valoare cumulată se ridică la 432.611.043 euro, merg la bugetul de stat şi vor fi achitate eşalonat. Operatorii câştigători urmează să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 240 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile. (News.ro)

6. SN Nuclearelectrica SA, singurul producător nuclear din România, anunță semnarea Memorandumului de Înțelegere (MoU) între RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent înființată pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), și Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european în producția de oțel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.

7. FTX Trading a anunțat luni că în ultimele 72 de ore a fost în contact cu Procuratura SUA și cu zeci de agenții de reglementare federale, de stat și internaționale și că până la un milion de clienți ar putea fi afectați de intrarea în faliment. (WSJ)

8. Walmart a fost de acord să plătească $3,1 miliarde pentru a închida procesele intentate pentru criza opioidelor de mai multe state americane. (WSJ)

9. Țările bogate conduse de SUA și Japonia au oferit Indoneziei un pachet de $20 de miliarde pentru a susține costul trecerii țării dependente de cărbune către energie regenerabilă. Acordul, care include $10 miliarde în finanțare publică și alte $10 miliarde din partea investitorilor din sectorul privat, a fost anunțat în timpul reuniunilor G20 de marți din Bali, fiind negociat mai bine de un an. (FT)

10. Un alt sindicat feroviar a votat împotriva contractului de muncă intermediat de Casa Albă în septembrie. Sindicatul Brotherhood of Boilermakers este al treilea dintre cele 12 sindicate feroviare care refuză să ratifice acordul, ridicând perspectiva unei greve feroviare care va avea efecte devastatoare pentru economia americană. (Axios)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia a reluat, în această dimineață, livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 – Cronica de Business
Prețul gazelor naturale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău