România a înregistrat ieri cel mai mic număr de noi cazuri din ultimele două luni – Cronica Știrilor Pozitive

1. România a înregistrat ieri 127 de noi cazuri, cel mai mic număr din ultimele două luni. Ultima oară când s-au înregistrat mai puține cazuri a fost în 26 martie.

2. Un vaccin dezvoltat în China a prezentat rezultate promițătoare în faza 1 de testare clinică. Vaccinul pare să fie sigur și ar putea proteja împotriva noului virus. 108 voluntari cu vârsta între 18 și 60 de ani au fost testați, iar vârful numărului de anticorpi produși s-a înregistrat la 28 de zile de la injectarea vaccinului. (NYTimes)

3. După ce au analizat 15.000 de genomuri diferite ale SARSCoV2, din întreaga lume, concluzia unui studiu este că nici una din mutațiile noului virus nu este asociată cu o creștere a riscului de transmisie. Mutațiile sunt neutre sau chiar scad intensitatea transmisiilor. (Link)

4. Un nou studiu publicat de sud coreeni arată că după analizarea a 285 (63.8%) din cele 447 așa numite cazuri de reinfectare cu noul virus, concluzia rămâne aceeași: virusul este mort, persoanele nu sunt contagioase și nu au infectat nici unul dintre cele 790 de contacte directe analizate. (Link)

5. Autoritățile medicale americane au anunțat că medicamentul remdesivir are rezultatele cele mai bune pe pacientieții infectați care au nevoie de oxigen și nu au fost puși pe ventilatoare mecanice. Timpul de recuperare al pacienților care au luat medicamentul a fost mai scurt cu 4 zile, 31%, decât al celor aflați sub efectul placebo. (Reuters)

6. Localitatea Râmnicelu din judeţul Buzău, care are circa 3.000 de locuitori, a ieșit din carantină noaptea trecută. Această localitate a fost închisă după ce mai multe persoane au fost depistate cu coronavirus, iar altele au refuzat testarea şi internarea în spital, deşi aveau simptome de COVID-19.

7. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află într-o perioadă descrescătoare a curbei privind pandemia de coronavirus de vreo săptămână şi jumătate şi îşi doreşte să rămână aşa. „Sunt momente pe care dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât şi populaţia, putem spune că terminăm acest moment al pandemiei”, a spus el. Întrebat dacă românii se pot gândi la vacanţe, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Ne putem gândi la vacanţă, dar noi trebuie să relaxăm etapizat. Dacă ne gândim în condiţiile în care în această primă etapă ar fi bine să deschidem terasele de la 1 iunie şi să deschidem plajele de la 15 iunie, normal atunci începe şi sezonul estival, spunem că am trecut cu bine peste acest lucru şi ne putem gândi la vacanţă.“ (News.ro)

8. Autorităţile sanitare din Cehia estimează că răspândirea noului coronavirus este sub control în această ţară, în pofida unei creşteri a noilor cazuri confirmate în ultimele zile. Începând de luni se vor redeschide barurile, hotelurile şi vor fi relaxate regulile privind purtarea măştilor. (Hotnews)

9. Statele Unite pregătesc o campanie majoră de testare a circa şase vaccinuri candidat, care va implica peste 100.000 de voluntari, pentru a oferi un vaccin sigur şi eficace până la sfârşitul anului 2020, au declarat cercetători implicaţi în program. (News.ro)

10. Un nou studiu arată că virusul aflat pe suprafețe non poroase, netede, moare în câteva minute când este expus la soare. (Link)

11. Cercetătorii de la trei universități australiene au anunțat un nou record înregistrat pentru o conexiune de internet: 44.2 Tbps. La această viteză, conținutul a 50 de Ultra HD Blue Ray dvd-uri ar fi downloadat într-o secundă. (TheVerge)

12. Președintele FRF a anunțat că Liga 1 la fotbal se va relua la 13 iunie. (GSP)

13. Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu anunţă că, începând de azi, de la ora 8.00, va fi deschisă circulaţia pe Transalpina, însă aceasta se va desfăşura cu unele restricţii. (News.ro)

14. Spectacolul „Take, Ianke şi Cadîr”, bazat pe textul lui Victor Ion Popa şi regizat de Grigore Gonţa, va fi difuzat weekendul acesta pe canalul de YouTube al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. (News.ro)

15. Pakistan va elibera din captivitate un elefant izolat și singur ca urmare a unei hotărâri a Curții Supreme a Pakistanului. Decizia vine după o campanie susținută de cântăreața Cher, cunoscută activistă pentru drepturile animalelor. Cher a postat pe Twitter că elefantul Kaavan este liber, cu litere de tipar, adăugând că ”acesta este unul dintre cele mai frumoase momente ale vieții mele”. (AlJazeera)

Fotografia dimineții îl prezintă pe actorul Matthew McConaughey împărțind măști de protecție spitalelor din zonele rurale ale Texasului:

Ți-ar mai putea plăcea
Organizația Mondială a Sănătății a recomandat alăptarea bebelușilor după ce analizele efectuate nu au găsit prezența virusului viu în laptele matern – Cronica Știrilor Pozitive
Opt vaccinuri anti Covid-19 au ajuns în fază 3 a testărilor clinice, ultima înaintea aprobării – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău