România a înregistrat un deficit comercial de peste 8,836 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an – Cronica serii

1. România a înregistrat un deficit comercial de peste 8,836 miliarde de euro, în primele cinci luni ale acestui an, în creștere cu 1,477 miliarde de euro față de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

2. Fostul ministru al Finanţelor Alexandru Nazare a reclamat un deficit de 13 miliarde de lei, bani care trebuie găsiţi până la finalul anului. Indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli”, afirmă Nazare care consideră că ”este imperativ să facem economii. De asemenea, fostul ministru afirmă că ”este o formă de respect faţă de primari să facem bine calculele”, înainte de a le promite bani pentru investiţii. (News.ro)

3. Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în luna mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Imagini cu toate gadgeturile pe care Samsung urmează să le prezinte pe 11 august, au fost postate deja pe Twitter de jurnalistul Evan Blass. Printre acestea, se numără cele două smartphone-uri pliabile Galaxy Z Flip 3, mid-range-ul Galaxy S21 FE și smartwatch-urile Galaxy Watch 4 și Galaxy Watch Active 4. (Profit.ro)

4. În luna mai s-a înregistrat naşterea a 13.524 copii, cu 860 mai mulţi copii decât în luna aprilie 2021. De asemenea, numărul deceselor înregistrate în luna mai a fost de 24.527 (12.864 bărbaţi şi 11.663 femei), cu 4.991 decese (2.709 bărbaţi şi 2.282 femei) mai puţine decât în luna aprilie 2021, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

5. Israelul a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin antiCOVID, pacienților cu un sistem imunitar slab. Demersul vine pe pe fondul creșterii cazurilor de infectare și răspândire a variantei Delta a noului coronavirus. (Hotnews)

6. Prim-ministrul olandez Mark Rutte a recunoscut, luni, că ridicarea restricțiilor anti-Covid din țară a fost prematură și și-a cerut scuze că a luat această măsură, în contextul în care numărul de cazuri noi din Țările de Jos a crescut la cel mai înalt nivel din acest an. (Digi24)

7. Un aparat care identifică infecțiile cu coronavirus prin analizarea respirației omului ar putea fi aproape de a deveni realitate – mai multe companii testează un astfel de dispozitiv. Printre acestea, se numără o companie olandeză, Breathomix, care a testat un astfel de aparat cu ocazia concursului Eurovision, unde interpreții au fost puși să sufle în acesta înainte să fie primiți. (NY Times)

Din Cronica de Turism: Agenția de turism Paralela 45 a început să vândă oferte de vacanță pe platforma Glovo prin intermediul unor vouchere cu valoarea de 250 lei (“Scapă-mă de soacră”), 500 lei (“Petrecerea burlăciţelor”), 750 lei (“Vacanţa post divorţ”) și 1000 lei (“Babymoon, ultima vacanţă în doi”). Ofertele vor fi active în toate orașele din România în care activează Glovo. (News.ro)

8. Finala Euro 2020, jucată duminică seară între Italia şi Anglia, a atras în Marea Britanie cea mai mare audienţă TV de la funeraliile prinţesei Diana, în urmă cu 25 de ani. Aproximativ 31 de milioane de britanici au urmărit, pe BBC One şi ITV, finala Euro 2020 jucată pe Wembley şi decisă la loviturile de departajare. (News.ro)

9. “Black Widow” a avut încasări în valoare de $80 de milioane în primul week-end, reprezentând cel mai mare succes de la începutul pandemiei. Peste $60 de milioane dintre acestea au venit prin intermediul programului de închiriere din serviciul de streaming Disney+, Premier Access, în care utilizatorii pot închiria un film cu $30. (News.ro)

10. Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, susţine că ministrul Justiţiei, Stelian Ion, are o atitudine „total inacceptabilă” şi „alunecă spre stalinism”, deoarece „crede că este în posesia adevărului absolut”, iar vicepremierul Dan Barna „a intrat în acest delir, poziţia sa fiind, de fapt, una toxică”. El a reafirmat că amendamentul depus la Senat de parlamentarii UDMR nu exclude desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finele acestui an – Cronica serii
Cronica serii – Adina Florea este propunerea lui Tudorel Toader pentru poziția de procuror-șef DNA

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău