România a înregistrat un nou record de persoane vaccinate pentru un interval de 24 de ore: aproape 120.000 – Cronica dimineții

1. România a înregistrat un nou record de persoane vaccinate pentru un interval de 24 de ore. 119.021 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, fiind înregistrate 66 de reacţii adverse. 3.886.249 de persoane sunt vaccinate în total, din care peste 2.700.000 cu ambele doze. (News.ro)

2. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat că intenţionează promovarea unei legi care să prevadă „un pachet minim de servicii” de care vor beneficia copiii şi familiile vulnerabile, măsura urmând a fi luată în contextul în care autorităţile au constatat că aceste categorii sociale sunt printre cele mai vulnerabile. (News.ro)

3. O clădire de 12 etaje din Fâșia Gaza, în care își aveau sediu mai multe organizații de presă, inclusiv Associated Press și Al Jazeera, a fost distrusă sâmbătă de aviația israeliană. Atacul a fost condamnat ferm de asociațiile pentru apărarea presei. Armata israeliană a justificat atacul prin faptul că în clădire, care găzduia și apartamente rezidențiale, s-ar fi aflat militanți Hamas. Nicio dovadă în acest sens nu a fost furnizată. Nicio persoană nu a fost rănită, armata israeliană anunțând atacul cu o oră înainte. Associated Press este o agenție de știri americană. (WashingtonPost)

Promo: A început singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii aici.

4. Autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Grecia, în contextul pandemiei de COVID-19. Până în 24 mai ora 06.00, vehiculele, altele decât cele pentru transportul de marfă, pot folosi punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio. Accesul pe cale rutieră şi aeriană va fi permis pe baza unui test negativ pentru COVID, a adeverinţei privind schema completă de vaccinare încheiată cu cel puţin 14 zile în urmă sau a dovezii emise de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii. (News.ro)

5. Biroul Procurorului Public European (EPPO), condus de Laura Codruță Kovesi, își va începe activitatea la 1 iunie. Kovesi, care a declarat că au în analiza dosare din Italia, România, Cehia, Slovenia și Germania, crede că noul Plan European pentru Redresare și Reziliența va oferi multe oportunități pentru fraudare. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca, iar Slovenia încă nu și-a nominalizat procurorii. (Bloomberg)

6. Principalul opozant al lui Viktor Orban, primarul Budapestei Gergely Karacsony a anunțat sâmbătă că va candida pentru funcția de premier în perpectiva alegerilor generale de anul viitor, informează Reuters. El ar putea intra în cursă susținut de șase partide de opoziție care ar urma să formeze o alianță pentru detronarea premierului Orban. (Hotnews)

O știre din Cronica Spațială: Cercetătorii au descoperit o stea gigant situată la 16.000 de ani-lumină distanță care ar putea face parte din a doua generație de stele din Univers. Primele analize indică faptul că această stea conține elemente produse în timpul “vieții” primei generații de stele. Până în prezent, oamenii de știință nu au reușit să descopere nicio stea din prima generație. (The Astrophysical Journal Letters)

7. Majoritatea germanilor consideră că ridicarea restricţiilor legate de pandemie pentru cei consideraţi a fi complet imunizaţi ar fi greşită, relevă un sondaj realizat de YouGov. Conform sondajului, 32% dintre germani consideră că niciun grup nu trebuie să beneficieze de avantaje înainte ca toată lumea să aibă posibilitatea de a se vaccina, iar alţi 21% susţin ca persoanele complet vaccinate şi cele care au fost deja infectate şi s-au recuperat să nu fie tratate în mod diferit faţă de cele nevaccinate. Comparativ, doar 39% dintre cei chestionaţi sunt de părere că restricţiile trebuie ridicate, în timp ce 8% nu s-au pronunţat. (G4Media)

8. Un proiect pilot prin care guvernul va plăti un venit minim garantat va începe în Țara Galilor. Veniturile, care vor fi plătite lunar, ar trebui să acopere necesitățile de bază ale unui adult. Altfel de proiecte pilot au loc în diverse locuri din lume, fiind susținute de partidele de stânga. În Finlanda, 2000 de șomeri au primit €560, lunar, timp de doi ani. Rezultatele au arată că persoanele care au primit acești bani au fost mai fericite și mai puțin stresate dar nu au reușit să-și găsească un loc de muncă. (BBC)

O știre din Cronica Sportivă: Finala turneului masculin de la Roma se va juca între Novak Djokovic și Rafael Nadal, care se vor înfrunta pentru a 5-a oară în ultimul act la Foro Italico, scorul de până acum fiind egal, 2-2. (Eurosport) Finala turneului feminin se va disputa între Iga Swiatek și Karolina Pliskova. 

9. Mai multe vulnerabilități ale standardului WiFi, descoperite recent, afectează toate produsele vândute în ultimii 24 de ani care folosesc această tehnologie. Un expert belgian în securitate a descoperit mai multe probleme de securitate ale standardului WiFi, unele datând încă din 1997. Denumite Frag Attacks, vulnerabilitățile în cauză permit unui atacator, aflat în raza de acoperire wireless a unui dispozitiv (fie el laptop, televizor ori smartphone), să ruleze cod malițios pe acesta. Trei dintre probleme rezidă chiar în standardul WiFi, dezvoltat de WiFi Alliance. Din această cauză, sunt afectate toate produsele care folosesc această tehnologie. (Profit.ro)

10. Nea Tacu, din Râmnicu Vâlcea, este primul bulibașă vaccinat împotriva COVID-19, a anuntat CNCAV pe pagina de Facebook. Nepotul acestuia, care este voluntar SMURD, spune că bunicii săi sunt „singurii țigani din România care s-au vaccinat la un Drive-Thru”. (G4Media)

Azi o caricatură în locul fotografiei dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Începând cu 1 ianuarie compensarea preţului la carburanţi nu va mai funcţiona – Cronica dimineții
Rareş Bogdan: Partidul Naţional Liberal doreşte creşterea pensiilor cu 16% – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău