Rover-ul chinez Zhurong a ajuns sâmbătă pe planeta Marte – Cronica Spațială

1. Prima misiune chineză marțiană, Tianwen-1, trece la o nouă etapă în acest weekend. Pe lângă o sondă spațială aflată deja pe orbită din 10 februarie, misiunea include și un lander care a trimis sâmbată cu succes pe solul planetei Marte roverul Zhurong. Amartizarea a avut loc în regiunea Utopia Planitia, acolo unde misiunea Viking 2 a celor de la NASA a amartizat în 1976. China a devenit astfel a doua țară care reușește să plaseze un rover pe Marte, după Statele Unite ale Americii. (Space.com)

2. Sonda spațială Voyager 1 a detectat un “zumzet” slab generat de vibrațiile gazelor ionizate prin care trece în spațiul interstelar. Sunetul a fost detectat de cercetătorii de la Universitatea Cornell, care afirmă că intensitatea acestuia este foarte slabă din cauza frecvenței înguste. Zumzetul va permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care gazele ionizate sunt distribuite în spațiul traversat de Voyager 1. (Earth Sky)

3. Cercetătorii au descoperit o stea gigant situată la 16.000 de ani-lumină distanță care ar putea face parte din a doua generație de stele din Univers. Primele analize indică faptul că această stea conține elemente produse în timpul “vieții” primei generații de stele. Până în prezent, oamenii de știință nu au reușit să descopere nicio stea din prima generație. (The Astrophysical Journal Letters)

4. Cercetătorii au descoperit cel mai “tânăr” depozit de materiale vulcanice de pe Marte, pe baza datelor transmise de mai multe sonde care orbitează planeta. Acest lucru arată că este posibil ca erupțiile vulcanice de pe Marte să fi avut loc inclusiv în urmă cu numai 50.000 de ani. În plus, acest lucru sugerează că ar putea exista în continuare activitate vulcanică pe planetă. (Futurity)

Promo: A început singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii aici.

5. Oamenii de știință susțin că este posibil ca interiorul planetei Saturn să fie alcătuit în special din hidrogen și heliu, plus alte câteva elemente mai grele. Noile informații sunt asemănătoare cu cele deduse pe baza datelor transmise de sonda spațială Juno. Până acum, cercetătorii considerau că interiorul lui Saturn este format preponderent din nichel și fier. (ScienceAlert)

6. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat prima călătorie într-un singur sens. În cadrul celui de-al cincilea său zbor, Ingenuity a urcat la o altitudine de 10 metri și a parcurs 129 de metri. În plus, elicopterul a obținut imagini de la înălțime cu suprafața din zona amartizării. Acest zbor este primul dintr-o serie prin care NASA încearcă să înțeleagă la ce ar fi util un astfel de vehicul zburător în misiuni viitoare, printre opțiuni fiind observațiile aeriene sau imagini de la altitudini atmosferice. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Oglinda principală a telescopului spațial James Webb a fost deschisă pentru ultima oară pe Pământ înainte de lansarea programată pentru 31 octombrie 2021. Inginerii au testat cele 18 oglinzi hexagonale, care au fost deschise complet și blocate. Telescopul va fi lansat la bordul unei rachete Ariane 5, care la precedentele două lansări a înregistrat o serie de probleme tehnice care ar putea pune în pericol lansarea din octombrie. (Universe Today)

8. SpaceX intenționează să lanseze în primul trimestru al anului viitor un satelit de 40 de kilograme la bordul unei rachete Falcon 9. Cel mai probabil, satelitul va fi înscris pe o orbită lunară, însă nu este clar care va fi misiunea exactă a acestuia. Satelitul va purta numele DOGE-1, iar întreaga misiune va fi finanțată cu Dogecoin, o criptomonedă controversată promovată intens de Elon Musk. (Planetary Society)

9. Cererea pentru misiuni private pe Stația Spațială Internațională depășește cu mult oferta NASA, care a decis recent să mărească prețurile. Până acum, o ipotetică misiune de o săptămână cu patru astronauți costa 945.000 de dolari, însă de acum înainte se va plăti o taxă fixă de 10 milioane de dolari, la care se adăugă cel puțin 2.5 milioane de dolari pentru sistemele de menținere a vieții și hrană. (SpaceNews)

10. Rusia a anunțat că va filma parțial un film în spațiu pe Stația Spațială Internațională în luna octombrie. Din echipajul navetei Soyuz care va decola în 5 octombrie vor face parte și regizorul Klim Shipenko și actrița Yulia Peresild, care vor colabora la filmul intitulat “Challenge”. Ambele persoane au trecut de primele teste medicale necesare înaintea misiunii. (Roscosmos)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie observată până acum – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit cea mai mică și mai grea pitică albă din istorie – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău