România a redevenit țara cu cea mai ridicată inflație din UE – Cronica serii
1. România a redevenit țara cu cea mai ridicată inflație din UE, cu un avans anual al prețurilor de 5,1%, arată datele publicate de Eurostat. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să scadă în luna martie, până la 2,5%, de la un nivel de 2,7% în februarie. (Profit.ro)
2. Marea recalculare a pensiilor se apropie de final, cu o întârziere de 8 luni. Conform noii legi, toate pensiile trebuiau să fie recalculate în septembrie 2024. Pentru întârzierile uriașe, statul va plăti retroactiv sumele în plus, începând de luna viitoare. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori finalizate aceste dosare”, a declarat Daniel Baciu, președinte al Casei Naționale de Pensii. (Digi24)
3. Datele unui sondaj IRSOP făcut public miercuri indică o finală prezidenţială George Simion – Nicuşor Dan, pe locurile 3 şi 4 în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale fiind în Victor Ponta şi Crin Antonescu. George Simion ar fi votat de 31% dintre alegători, iar Nicuşor Dan, de 28%. Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt la mare distanţă de Nicuşor Dan, dar au scor strâns, Ponta fiind creditat cu 18% din intenţiile de vot şi Crin Antonescu cu 17%. Locul următor revine Elenei Lasconi, cu 4% din voturi. (News.ro)
4. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat miercuri, despre ordonanţa de urgenţă care stabileşte cadrul de competenţe digitale pentru cetăţenii României, că Executivul îşi stabileşte ca şi ţintă să ajungem până în 2030 cu un nivel al competenţelor digitale de aproximativ 40% din populaţie şi anume între o cifră cuprinsă între 4,3 şi 6 milioane de persoane. (News.ro)
5. Industria auto din România este în continuare într-o perioadă de tranziție cu o scădere de 5,85% a producției în luna martie, în ritm anual, ca urmare a situației incerte din piața auto, dar și a situațiilor particulare din fiecare uzină. Atât Dacia, cât și Ford Otosan, au raportat scăderi ale producției, cu 27.230 de vehicule asamblate la Mioveni (-4,8%) și 23.233 vehicule la Craiova (-7,42%). (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: ChatGPT are acum o bibliotecă în care sunt găzduite imaginile generate la comenzile utilizatorilor. Funcționalitatea, care poate fi accesată din bara laterală a aplicației, este disponibilă tuturor utilizatorilor, inclusiv celor care nu plătesc pentru unul din abonamente. (Profit.ro)
6. SUA și-au redus masiv pretențiile financiare față de Ucraina pentru ajutorul militar oferit. În urma ultimei runde de discuții (care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la Washington) cu privire la un acord privind metalele rare, administrația președintelui american Donald Trump și-a schimbat evaluarea cu privire la valoarea ajutorului de la începutul unui război la scară largă. Dacă anterior era vorba de aproximativ $300 de miliarde, acum SUA estimează valoarea ajutorului la $100 de miliarde, o sumă mai apropiată de estimarea Ucrainei, de $90 de miliarde. (Bloomberg)
7. Secretarul de Stat american Marco Rubio efectuează miercuri o vizită la Paris în vederea unor discuţii despre Războiul din Ucraina, anunţă Departamentul de Stat. Rubio, care este însoţit de către emisarul special pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff, va avea discuţii cu omologii europeni în vederea avansării obiectivului preşedintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi de a opri măcelul”. (News.ro)
8. Echipa de negociatori comerciali ai Japoniei s-au deplasat la Washington pentru a discuta cu privire la tarifele lui Donald Trump. Japonezii vor fi primii care vor discuta, un nou acord, față în față cu administrația Trump, după ce președintele SUA a anunțat tarife „reciproce”, suspendate ulterior pentru 90 de zile. Miercuri, Trump a scris pe platforma sa Truth Social că va participa personal la întâlnire, alături de secretarul Trezoreriei Scott Bessent și secretarul de Comerț Howard Lutnick. (FT)
9. Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns miercuri la un acord istoric privind lecțiile de învățat din experiența COVID-19, care a ucis milioane de oameni între 2020 și 2022, și de a pregăti lumea pentru viitoarele pandemii. Punctele sensibile în calea acestui acord au inclus modul de distribuire echitabilă a medicamentelor și vaccinurilor între țările bogate și cele mai sărace. (Hotnews)
10. Definiţia legală a unei femei are la bază sexul biologic şi nu genul, a enunțat miercuri Curtea Supremă britanică, într-o hotărâre sensibilă, care ar putea avea consecinţe importante asupra persoanelor transsexuale din Regatul Unit. (News.ro)