România ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer – Cronica serii

1. Împrumuturile Guvernului din februarie s-au situat la 7,3 miliarde lei, semnificativ sub recordul de 55,3 miliarde lei din luna ianuarie. (Profit.ro)

2. La dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, depusă de 56 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a justificat că măsura privind impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim a dus la un număr record de contracte de muncă cu normă întreagă şi la încasări mai mari la bugetul de stat. (G4Media)

3. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023, faţă de luna decembrie 2022, ca serie brută cu 22%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,7%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

4. Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 100,17 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie, în creștere cu 11,75% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2022, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). (Profit.ro)

5. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că România ar urma să mai primească din 2022 aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID din contractul cu Pfizer, precizând că din contractul din 2023 ţara noastră nu a luat nicio doză din cele 19 milioane cât reprezintă angajamentul României, făcut în mai 2021. (News.ro)

Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.

6. Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în ianuarie 2023, cu 8,9%, comparativ cu prima lună din 2022, la 479 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

7. Între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din orașul Bahmut, scrie cotidianul german Bild, citând surse din conducerea politică a Ucrainei. Zalujnîi ar fi recomandat în urmă cu câteva săptămâni o retragere a forțelor ucrainene din acest oraș aflat în regiunea Donețk pe care Rusia încearcă să îl cucerească încă de la începutul lunii august a anului trecut. Însă conducerea politică a Ucrainei ar fi ajuns să privească orașul ca un simbol al rezistenței în fața forțelor de invazie, mii de mercenari ai grupării Wagner condusă de Evgheni Prigojin pierzându-și viața aici. (Hotnews)

8. Oraşul Bahmut din estul Ucrainei are o importanţă mai mult simbolică decât operaţională şi căderea acestuia în mâinile forţelor ruse nu înseamnă neapărat că Moscova îşi recapătă elanul în efortul său de război de peste un an, a declarat luni secretarul american al apărării, Lloyd Austin. (Digi24)

9. Un înalt oficial al Comisiei Europene în domeniul transporturilor este supus unei presiuni crescânde cu privire la decizia sa de a lua zboruri gratuite de la Qatar Airways, în timp ce echipa sa negocia un acord major de aviație cu statul din Golf. Inițial, executivul UE anunțase că Henrik Hololei a respectat regulile, iar potențialele conflicte de interese au fost „atenționate și excluse” la momentul respectiv. Însă, luni, un purtător de cuvânt al Comisiei a dezvăluit că Hololei însuși a fost persoana responsabilă care a decis că nu există conflicte de interese în decizia sa de a accepta bilete gratuite. (Politico)

10. Fostul ministru Gabriel Oprea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în dosarulmorţii poliţistului Bogdan Gigină, conform deciziei de luni a Tribunalului Bucureşti, care nu e definitivă. Agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, a fost implicat într-un accident de circulaţie în octombrie 2015, în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Comisia de la Veneţia: Reforma privind legislaţia penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave
Eurobarometru: 65% din români apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău