Peste jumătate de milion de români au fost vaccinați cu doza de rapel a vaccinului anti-COVID – Cronica serii

1. Camera Deputaţilor şi Senatul reunite în plenul comun de miercuri au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Comisia pentru statut a adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Singurii parlamentari care s-au abţinut au fost cei de la UDMR. (News.ro)

2. Peste jumătate de milion de români au fost vaccinați cu doza de rapel a vaccinului anti-COVID, iar 43.319 doze au fost administrate doar în ultima zi, potrivit datelor furnizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. (G4Media)

3. Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă iniţiată de 109 deputaţi social-democraţi împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. Anterior votului, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a solicitat ca votul la moţiunea simplă să fie unul secret, însă cererea a fost respinsă. Din 304 deputaţi prezenţi, au fost 140 de voturi „pentru”, 161 „contra”, o abţinere, iar doi deputaţi nu au votat. (News.ro)

Una din Cronica de Business: SpaceX, compania spațială deținută de Elon Musk, a obținut săptămâna trecută o finanțare de 850 de milioane de dolari la un preț de aproape 420 de dolari pe acțiune, potrivit unor informații neoficiale. În urma acestei tranzacții, SpaceX este evaluată acum la 74 de miliarde de dolari, cu circa 60% mai mult decât evaluarea de 46 de miliarde de dolari din luna august a anului trecut, când obținuse o finanțare de 2 miliarde de dolari. (CNBC)

4. Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii prin care evazioniștii scapă de închisoare, stabilind că actul normativ este constituțional, au precizat surse din CCR. (Profit.ro)

5. Comisia Europeană a anunţat că a încheiat un contract cu societatea americană Moderna în vederea achziţionării a 300 de milioane de doze de vaccin suplimentare. Acest acord priveşte cumpărarea a 150 de milioane de doze – care să fie livrate în trimestrele trei şi patru în 2021 – şi opţiunea achiziţionării altor 150 de milioane de doze de vaccin în 2022. În total, UE ar urma să dispună anul acesta de 310 milioane de doze de vaccin Moderna. (News.ro)

Promo: Zile și Nopți, platforma de experiențe pop culture, lansează campania “Cele mai de succes femei din România”. Prima etapă se desfășoară în perioada 10-20 februarie, pe site-ul www.top10.zilesinopti.ro, unde  are loc votarea celor mai de succes femei din România. Întrebarea este deschisă și fiecare respondent poate propune un top 3 femei de succes. Sondajul este realizat de Zile și Nopți, în parteneriat cu firma de studii de piață brandBerry. În a doua etapă, rezultatele votului vor fi publicate în print, în ediția Zile și Nopți din luna martie și în online, pe www.zilesinopti.ro

6. Ministerul Sănătăţii a transmis că vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au avut COVID-19, întrucât imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta. ”Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă”, au transmis specialiştii Ministerului. (News.ro)

7. Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) în termeni nominali a crescut în 2020 față de anul 2019, ca serie brută, cu 3,3%, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

8. Ţările Uniunii Europene (UE) au înregistrat cu 450.000 de decese mai mult în perioada martie-noiembrie 2020, comparativ cu media aceleiaşi perioade din 2016-2019, potrivit datelor UE. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Japonia construiește primul tanc petrolier complet electric, care va fi folosit în scop comercial. e5, care, în mod ironic, va fi folosit pentru a transporta combustibil fosil din și către Tokyo, va fi lansat anul viitor. O a doua navă de acest profil va fi lansată în 2024. (Techxplore)

9. Shopping-ul online continuă să se extindă la nivelul UE, iar în ultimii cinci ani cea mai mare creștere a cumpărăturilor online în rândul utilizatorilor de internet a fost înregistrată în România (27 puncte procentuale – pp), Cehia și Croația (ambele cu 25 pp) și Ungaria (23 pp), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

10. Grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019, arată datele publicate de Gazprom. (Profit.ro)

Fotografia serii – Lenjeria de corp este printre articolele confiscate scoase la licitație în Ucraina, în urma acțiunilor executorilor judecătorești asupra datornicilor. Zeci de perechi de chiloți sunt de vânzare pe un site al Ministerului ucrainean al Justiției pentru licitații online:

Ți-ar mai putea plăcea
Primar Timişoara: Este inevitabilă carantinarea oraşului şi a zonei limitrofe – Cronica serii
Cronica serii – Avocatul lui Trump trimite o scrisoare autorităților române

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău