România are 18 miliardari în lei, cu 7 mai mulți decât anul trecut – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că asamblarea unui set de două teste de salivă, cu toate componentele poate fi realizată într-un minut, fiind folosite mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură (News.ro). Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat despre testele pe bază de salivă ajunse în şcoli, că dacă autorităţile făceau solicitare că doresc ca acestea să fie asamblate individual era riscul să nu găsească cine să le facă, dar şi ca livrarea să fie întârziată. (News.ro)

2. Italia, Marea Britanie, Germania și Cehia au confirmat primele cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus Omicron, după ce vineri a fost înregistrat primul caz pe teritoriu european în Belgia. (Hotnews)

3. Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat că printre măsurile luate de CNSU, în contextul apariţiei noii tulpini sud-africane de SARS-CoV-2, este carantinarea cetăţenilor români care vin din zonele respective timp de 14 zile, iar cei care după 10 zile au test negativ, pot ieşi din carantină. De asemenea, INSP va verifica dacă această variantă de coronavirus este prezentă şi în România. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au detectat urme de apă într-una dintre cele mai vechi galaxii cunoscute, ceea ce reprezintă practic prima dovadă că apa a jucat un rol în formarea stelelor. În plus, în galaxia respectivă a fost detectat și monoxid de carbon. Galaxia se numește SPT0311-58 și se află la 12.88 miliarde de ani de Pământ, ceea ce înseamnă că telescoapele o văd așa cum a arătat la numai un miliard de ani după Big Bang. (The Astrophysical Journal)

4. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a semnat acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliențã încheiat între Comisia Europeanã și România, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. Banii vor fi folosiți pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevãzute în Planul Național de Redresare și Reziliențã. (Profit.ro)

5. România numără 18 miliardari în lei, în 2021, cu 7 mai mulți decât anul trecut, iar averea netă cumulată de aceștia este de 66 de miliarde de lei, în creștere cu peste 30 de miliarde de lei față de anul precedent. (Forbes)

6. Israelul devine prima țară care interzice accesul tuturor străinilor din cauza apariției variantei Omicron. Măsura se va aplica pentru 14 zile. (TheGuardian)

7. Compania MoldovaGaz a anunțat vineri că a transferat grupului rus Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate până la mijlocul lunii noiembrie, evitând o posibilă întrerupere în aprovizionarea celor 2,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova. (Profit.ro)

8. Guvernul din Uganda a pierdut principalul aeroport internațional al țării. Acesta a fost preluat de China în contul unui împrumut de $200+ milioane pentru care autoritățile din Uganda nu au reușit să-și plătească dobânda. (Link)

Din Cronica Sportivă: Ana Maria Popescu a fost declarată de Federaţia Internaţională de Scrimă cea mai bună spadasină a lumii pentru a cincea oară. News.ro

9. Vacanța de 1 Decembrie a debutat și cu prima zăpadă serioasă din acest an. Turiștii care au ales să meargă la munte în această perioadă se bucură de un adevărat peisaj de iarnă. La Rânca ninge neîncetat de două zile, iar în Poiana Brașov s-a depus deja un strat consistent de nea. (G4Media)

10. Grupul canadian Quebec Maple Syrup Producers a anunțat că va elibera, din rezervele sale strategice, aproximativ 23 de milioane de kg de sirop de arțar, adică jumătate din stocul total. Quebec produce aproape 70% din siropul de arțar din lume, SUA fiind cel mai mare client pentru acest sirop. Anul acesta producătorii nu au reușit să țină pasul cu cererea mondială, care a crescut cu 21%. (NPR)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Revenire puternică a bursei americane după ce președintele Trump a declarat starea de urgență natională – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: 68% din şcoli încep cursurile cu prezenţă fizică – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău