România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană – Cronica dimineții

1. Comisia Națională de Prognoză a redus estimarea de creștere economică pentru România în acest an, de la 4,3% la 2,9%, în contextul conflictului declanșat între Rusia și Ucraina și al sancțiunilor internaționale impuse. (Profit.ro)

2. România are cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană și cel mai mare deficit de cont curent din regiune, acestea reprezentând mari vulnerabilități macroeconomice, atrage atenția Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României. Dacă aceste deficite nu vor fi corectate ordonat, România ar putea ajunge într-o situație mai grea decât cea a Greciei, pentru că creditorii nu-și vor lua niciun haircut. (Profit.ro)

3. Șase parlamentari PNL au depus un proiect inițiat de Robert Sighiartău care prevede atât dublarea alocațiilor pentru familiile cu venituri mici ce au copii în întreținere, cât și creșterea numărului de beneficiari. (G4Media)

4. Ministerul bulgar de Externe le-a cerut bulgarilor să nu călătorească în Republica Moldova, din cauza ”situaţiei complicate” din această ţară şi le cere cetăţenlor bulgari care se află pe teritoriul moldovean să-l părăsească cu orice mijloace de transport disponibile. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Google a anunțat extinderea categoriilor de date personale pe care le poate șterge din paginile de căutări la cererea utilizatorilor. Utilizatorii pot acum să ceară să fie eliminate adrese fizice, numere de telefon, acte de identitate și chiar date de logare, dacă acestea au fost indexate. (The Verge)

5. Economia americană a scăzut în primul trimestru al acestui an, pentru prima dată din 2020. Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 1,4%, în ritm anual, după un avans de 6,9% în precedentele trei luni, potrivit cifrelor publicate de Departamentul Comerțului. Economiștii se așteptau la o creștere de 1%. (WSJ)

6. Consiliul de Securitate al ONU a ”eşuat să împiedice şi să pună capăt” războiului rus în Ucraina, a anunțat, într-o conferinţă de presă, la Kiev, secretarul general al ONU Antonio Guterres. (News.ro)

7. Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a anunțat procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova. (Hotnews)

8. Capitala Ucrainei, Kievul, a fost joi seara – pentru prima oară de la jumătatea lui aprilie – ţinta unor atacuri aeriene, în timpul unei vizite a secretarului general al ONU Antonio Guterres.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat, într-o postare pe Telegram, ”două atacuri” într-unul dintre cartierele capitalei. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 21 WTA, s-a calificat în turul al doilea al turneului de categorie WTA 1.000 Madrid Open, după ce a învins-o, joi, cu scorul de 6-2, 6-3, pe Shuai Zhang, locul 40 WTA. Halep va evolua în turul al doilea cu spaniola Paula Badosa, locul 2 WTA.News.ro

9. Calea Victoriei redevine pietonală începând din acest weekend, a anunțat viceprimarul general al Capitalei Stelian Bujduveanu. El precizează că proiectul va acoperi zona Bulevardului Kiseleff, pentru activități sportive, și Calea Victoriei, cu străzile adiacente, pentru activități culturale. (Digi24)

10. Oraşul german Göttingen, landul Saxonia Inferioară, va deveni primul din ţară care va autoriza înotul topless în piscine, o măsură care vizează mai multă egalitate între sexe. (Digi24)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Time:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a aprobat alocarea a $1,6 milioane de dolari, prin NATO, pentru întărirea capacităţii de apărare a Republicii Moldova şi Ucrainei – Cronica dimineții
Un fond de investiții din Cehia cumpără CME, compania-mamă a televiziunilor Pro TV – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău