România demarează construcția unui complex de cercetare pentru testarea reactoarelor nucleare din generația IV – Cronica Stirilor Pozitive

1. Un nou studiu publicat în Nature arată ca peptidele SARS-CoV-2 au generat răspunsuri pre-existente ale celulelor T la 81% dintre indivizii neexpuși și au validat similitudinea cu alte tipuri de coronavirusuri, oferind o bază funcțională pentru imunitatea heterologă în infecția cu SARS-CoV-2. (Nature)

2. Media zilnică a pacienților declarați vindecati în .ro, pe ultimele 11 zile, este de 1293.

3. Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism de eșalonare la plată în formă simplificată, pe perioadă de 12 luni, dedicat firmelor care au amânat obligații fiscale în baza facilității acordate de guvern în luna martie și care expiră la 25 octombrie, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. (Profit.ro)

4. România demarează construcția unui complex de cercetare pentru testarea reactoarelor nucleare din generația IV, finanțat cu fonduri UE. (Profit.ro)

5. Primele teste clinice ale unui al doilea vaccin rus împotriva covid-19 s-au dovedit concludente în privinţa eficienţei şi siguranţei, a anunţat joi Centrul de Cercetare de Stat Vektor din Siberia, care dezvoltă acest vaccin. (News.ro)

6. Băncile au continuat să ofere un volum ridicat de împrumuturi noi și în august, în special firmelor, unde creditele noi la opt luni de noi au fost peste nivelul de anul trecut. (Profit.ro)

7. Rata șomajului a scăzut în august cu 0,1 puncte procentuale față de cea din iulie. (Profit.ro)

8. Fuziunile și achizițiile încheiate la nivel mondial în trimestrul al treilea au atins un nivel record de peste $1.000 de miliarde. (Profit.ro)

9. Domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la finele anului. Autoritățile locale pot decide în continuare alte scutiri. (Profit.ro)

10. Vicepremierul Raluca Turan anunţă că Guvernul a suplimentat suma alocată decontării, din bani europeni, a aparaturii, echipamentelor medicale şi de protecţie, în contextul crizei sanitare. Suma totală este de 1,2 miliarde de euro. (News.ro)

11. CFR Cluj a învins clar formația finlandeză KuPS Kuopio și s-a calificat în grupele Europa League. A fost, la final, 3-1, pentru formația clujeană, după ce aceasta a condus cu 2-0 la pauză. Au marcat: Rondon 5, 55, Debeljuh 42 / Udo 90+1.  Tragerea la sorți pentru grupele Europa League va avea loc astăzi, de la ora 14:00. (Video)

12. Începând de ieri Anglia a interzis folosirea paielor din plastic și a bețișoarelor de urechi pentru a proteja mediul. Se estimează că anual englezii foloseau aproximativ 6,5 miliarde de paie și bețișoare. (BBC)

13. Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, cuantumul pentru 2020 al unor subvenţii acordate agricultorilor, peste 800.000 de persoane urmând a beneficia de ajutoare financiare. Din 16 octombrie APIA poate acorda plăţi în avans. (News.ro)

14. Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, au stabilit un mecanism pentru a evita ciocnirile în estul Mediteranei, a declarat joi secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, în cadrul eforturilor de a detensiona conflictul legat de resursele energetice din regiune. (News.ro)

15. Stagiunea 2020 – 2021 a Filarmonicii „George Enescu” va debuta pe 7 octombrie. (News.ro)

16. Trupa australiană AC/DC a anunţat, într-un mesaj publicat pe Instagram, că revine în muzică într-o formulă din care fac parte solistul Brian Johnson, basistul Cliff Williams şi bateristul Phil Rudd. (News.ro)

17. Elevii vor avea posibilitatea de a studia teatrul ca disciplină opțională în anul școlar 2021 – 2022, după ce ministrul Educației și Cercetării a semnat mai multe ordine în acest sens. (Profit.ro)

18. O expoziţie de fotografie, un spectacol de teatru şi un recital de saxofon, dar şi o serie de filme dedicate comunităţii LGBT+ şi filme de dans fac parte din programul Institutului Cervantes din Bucureşti pentru luna octombrie, evenimente care vor marca şi Ziua Naţională a Spaniei, sărbătorită pe 12 octombrie. (News.ro)

19. Cinematografele din India vor putea fi redeschise din 15 octombrie. (News.ro)

20. Patricia Țig a învins-o în două seturi, cu 6-4, 6-3, pe americanca Christina McHale, reușind astfel să se califice în turul al treilea la un Grand Slam pentru prima dată în carieră. Ea o va întâlni mai departe pe Fiona Ferro din Franța (care a eliminat-o pe Elena Rybakina). (Treizecizero)

21. Și Irina Bara a trecut în turul trei, după ce adversara sa, Alison Van Uytvanck, a abandonat la scorul de 6-1 4-0 pentru Irina. Ea va juca în continuare cu campioana de la Australian Open, Sofia Kenin (Treizecizero)

22. Fanii gazdă pot umple de săptămâna viitoare 30 la sută din capacitatea stadioanelor în competiţii UEFA, dacă reglementările naţionale permit. (News.ro)

Fotografia dimineții – Brazilienii se bucură de primul festival „plutitor” unde se pot urmări filme stând in flamingo și unicorni gonflabili. Eraldo Peres/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Un anticorp care ar putea neutraliza coronavirusul a fost descoperit de Universitatea din Pittsburgh – Cronica Știrilor Pozitive
România a avut cea mai mare creștere a PIB pe locuitor spre media UE în 2019 – Cronica Știrilor Pozitive
3 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău