Speranța de viață pentru 2019, la nivel global, a crescut cu 6 ani, ajungând la 73 de ani, comparativ cu 2000 – Cronica Știrilor Pozitive

1. Speranța de viață pentru 2019, la nivel global, a crescut cu 6 ani, ajungând la 73 de ani, comparativ cu 2000. Datele apar în raportul anual al Organizației Mondiale a Sănătății. (Link)

2. Numărul copiilor cu vârsta până în 5 ani, care au murit din cauza pneumoniei, anul trecut, la nivel global, a scăzut la 672.000. În 2011 această boală a ucis 1,3 milioane de copii. Scăderea, în mai puțin de un deceniu, este de aproape 50%. (Link)

3. Un vaccin universal împotriva gripei a trecut prima fază a testelor clinice. Rezultatele testelor arată un „răspuns imun larg, puternic, durabil și funcțional.” Vaccinul ar oferi protecție indiferent de mutațiile pe care le suferă virusul care provoacă această boală, ceea ce înseamnă că nu ar fi mai nevoie de vaccinare anuală. (ABC)

4. Primele taxiuri electrice aeriene vor zbura comercial în Singapore, începând cu 2023. (Bloomberg)

5. Liderii Uniunii Europene au deblocat, joi, pachetul financiar în valoare de 1.800 de miliarde de euro pentru susţinerea redresării economice din recesiunea provocată de pandemia de Covid-19, după ce au ajuns la un compromis cu Polonia şi Ungaria, a declarat preşedintele Consiliului, Charles Michel. (News.ro)

6. Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,7%, în primele nouă luni, la 68,88 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică. (Profit.ro)

7. În primele zece luni importurile au scăzut cu 8,7%, la 65,93 miliarde euro, comparativ cu perioada similară din 2019, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

8. Emisiile globale de dioxid de carbon au scăzut cu aproximativ 7% anul acesta, conform unui studiu Earth System Science Dată. Raportul arată că numărul tonelor metrice emise în acest an a scăzut la 34 miliarde, de la 36,4 miliarde, cât au fost anul trecut. Emisiile au scăzut cu 12% în SUA, 11% în Europa, 9% în India și 1,7% în China. (Axios)

9. O firmă din Hong Kong lansează primul centrul logistic de livrare cu drone în Japonia. Centrul va avea cel puțin 24 drone la lansare, capabile să livreze 14 tone de marfă zilnic. (Link)

10. Un club de noapte din Elveția, închis din cauza restricțiilor cauzate de pandemie, s-a transformat într-un centru de donații sânge. (Reuters)

11. Toyota a prezentat următoarea generație a automobilului Mirai, alimentat pe bază de hidrogen. Nouă versiunea are o autonomie mai mare cu 30%, fiind capabilă să parcurgă 850 de km cu un singur „plin”. (Link)

12. România va găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică, aceasta urmând a fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre. Bucureștiul a fost ales în urma unui vot, dintr-o listă de șapte orașe pe care se mai aflau Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon. În finală au intrat Capitala României și cea a Belgiei. (Profit.ro)

13. Un grup de experți a recomandat Agenției americane pentru Alimente și Medicamente să autorizeze vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Cel mai probabil agenția va aproba vaccinul, pentru folosirea în regim de urgență, în următoarele zile. (NYTimes)

14. Situația lichidității s-a îmbunătățit considerabil în noiembrie după ce băncile au încasat de la guvern o sumă importantă pentru obligațiunile ajunse la maturitate. Deficitul de lichiditate a scăzut de la 3,4 miliarde de lei la circa 0,6 miliarde de lei și există perspective chiar pentru un excedent de lichiditate în decembrie. Dobânzile din piață au revenit și ele pe scădere în noiembrie și se plasează la cel mai redus nivel de după primăvara anului 2018. (Profit.ro)

15. Compania Natională de Căi Ferate CFR SA a anunțat că trei operatori de transport feroviar vor asigura serviciul public de transport feroviar de călători între Gara de Nord și Aeroportul Internațional Henri Coandă, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers de Tren, valabil pentru perioada 13.12.2020 (ora 00.00) – 11.12.2021 (ora 24.00). Legătura directă între Gara de Nord și Aeroportul Internațional Henri Coandă București va fi asigurată pe relația București Nord – Mogoșoaia – Aeroportul Internațional Henri Coandă București (și retur) de 72 de trenuri (36 de perechi). (Profit.ro)

16. Fondul de pensii al statului New York, în valoarea de $226 miliarde, a anunțat că va renunța la companiile care activează în petrol și gaze dacă nu vor veni, în următorii 4 ani, cu un plan care să arate că respectă acordul climatic de la Paris. (NYTimes)

17. Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat că va dona încă $250 milioane pentru dezvoltarea unor tratamente și vaccinuri ieftine împotriva Covid-19. În total, până în prezent, fundația a donat $1,75 miliarde pentru combaterea pandemiei. (Reuters)

Fotografia dimineții – Scrisoarea unui elev către profesoara sa de artă:

Ți-ar mai putea plăcea
Rwanda va elibera din închisoare 50 de femei care au fost încarcerate pentru că au avortat – Cronica Știrilor Pozitive
Din decembrie, distanța Gara de Nord – Otopeni ar urma să fie parcursă în 15-17 minute – Cronica Știrilor Pozitive

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău