România depășește, pentru prima oară, 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore – Cronica serii

1. Premierul Florin Cîţu a anunţat joi că, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 100.454 de persoane. Şi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după ce a vizitat joi centrul de vaccinare de la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa, că Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare l-a înştiinţat că astăzi vom depăşi 100.000 de persoane vaccinate într-o singură zi. (News.ro)

2. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat că pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu măsurile speciale pentru persoanele vaccinate, de aceea eventualele relaxări ale restricţiilor pentru această categorie trebuie dezbătute în public şi pregătite de experţi din toate zonele. (News.ro)

3. Relaxarea restricțiilor pe litoral va fi în două etape, de la 1 iunie și de la 1 august, iar printre primele măsuri de relaxare va fi eliminarea obligativității de purtare a măștii pe plajă, cu condiția de a fi asigurată distanța între șezlonguri, a anunțat premierul Florin Cîțu. Premierul a vorbit însă din nou despre deschiderea hotelurilor și restaurantelor la capacitate maximă doar pentru persoanele vaccinate. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Tehnologie: Sistemul folosit de Tarom și SkyTeam a fost spart de hackeri pe 24 februarie, conform unei înștiințări trimise clienților. Au fost accesate mai multe date personale, printre care nume, adresă, naționalitate, număr de pașaport, data nașterii etc. (Ionuț Bălan)

4. România a importat în primele 4 luni ale acestui an un volum de gaze de 11,55 TWh, cu aproape 15% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

5. Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în Martie, față de luna precedentă, atât ca serie brută cu 13,3%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,3%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

6. România a fost oficial exclusă din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană. Este vorba despre proiectul ELI-ERIC. Astfel, laserul de la Măgurele este exclus din proiectul, care a fost inițiat de România, alături de Ungaria și Cehia. (Digi24)

7. Medicii au tratat cu succes un pacient care a dezvoltat cheaguri de sânge foarte rare după ce a primit vaccinul anti-Covid al Johnson & Johnson la începutul lunii aprilie. Doctorii au reușit acest lucru prin folosirea unei alternative la heparină, un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozelor, despre care experții au avertizat că este contraindicată în cazul dezvoltării de cheaguri de sânge în urma administrării vaccinurilor anti-Covid dezvoltate de AstraZeneca și J&J. (Hotnews)

O știre din Cronica Știrilor Pozitive: Numărul copiilor migranți, reținuți în centrele de la granițele Statelor Unite, a scăzut la 677, de la 5700, câți erau în martie. (Link)

8. Numărul reacțiilor la articolele legate de Donald Trump a scăzut de la 49 de milioane la începutul lunii ianuarie, la 2 milioane în martie. Scăderea dramatică este pusă pe seama blocării fostului președinte pe Twitter, presa americană pierzând o sursă importantă de știri și trafic. (Axios)

9. Google anunță modificări regimului de lucru post pandemie, cu mai multă libertate acordată angajaților. Gigantul american se așteaptă ca 20% din angajați să lucrezi exclusiv de la distanță, 20% să lucreze în birouri noi, iar 60% să vină la birou câteva zile pe săptămână. (Google)

10. Sârbii au format cozi în fața centrelor de vaccinare, după ce li s-au promis vouchere de cumpărături. Zeci de persoane s-au aşezat joi la coadă într-un mall din Belgrad, în speranţa că vor fi printre primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19 şi, odată cu el, un voucher de cumpărături, în cadrul ultimei iniţiative locale de stimulare a interesului pentru vaccinare. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Romania, lider la Campionatele Europene de canotaj
Miniştrii de Externe rus şi ucrainean se vor întâlni în Turcia, la sfârşitul săptămânii – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău