România în 1991 – Cronica 30

Politic

  1. Francois Mitterand face prima vizită oficială a unui șef de stat Vestic după căderea comunismului, și prima a unui președinte francez după 1979, în România.

2. Dupa demisia lui Mihail Gorbaciov de la cârma URSS, Republica Moldova își declară independența; România este prima care care recunoaște noul stat. 

3. Are loc a patra Mineriadă, în luna septembrie, soldată cu violențe și căderea guvernului Petre Roman. Theodor Stolojan devine prim-ministru.

4. Parlamentul declară nul pactul Ribbentrop-Molotov din 1939, în practică negând legalitatea anexării teritoriilor românești Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța de către URSS în 1940.

5. România iese din Pactul de la Varșovia – prin care URSS și țările din Europa de Est formaseră o alianță pentru apărarea zonei împotriva amenințării percepute din partea NATO – ca urmare a dizolvării acestuia. 

6. Este aprobată, prin referendum național, noua Constituție a României. 

Economic

7. Banca Națională a României tipărește prima bancnotă de după revoluție – 500 de lei, cu chipul lui Constantin Brâncuși.

8. Este adoptată Legea fondului funciar, care a reconstituit dreptul proprietății private, inversând efectele cooperativizării comuniste.

9. Rata inflației atinge nivelul anual șoc de 170%.

Cultural

10. Este reluat festivalul internațional George Enescu.

Bonus:

11. Iubitorii de muzică din România – și nu numai – sunt zguduiți la aflarea veștii morții lui Freddie Mercury, solistul faimoasei trupe Queen.

(Sursa foto: BNR)

Ți-ar mai putea plăcea
România în 2015 – Cronica 30
România în 2011 – Cronica 30