România înregistrează un record absolut al numărului de contracte de muncă, cu aproape 100.000 mai multe la finalul anului 2023 faţă de 2022 – Cronica serii

1. Ministerul Muncii a anunțat că România înregistrează un record absolut al numărului de contracte de muncă, cu aproape 100.000 mai multe la finalul anului 2023 faţă de 2022. Sunt peste 6,7 milioane de contracte de muncă la un număr mediu de peste 5,7 milioane de angajaţi. (News.ro)

2. Reprezentanți ai companiilor Pfizer și BioNTech anunță că au dat România în judecată pentru că ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. (News.ro)

3. Ministerul Finanțelor emite certificate de trezorerie pe un an cu un randament mediu de 6,01%, în scădere cu circa 1 punct procentual față de acum un an, și stabilește o nouă referință pentru piață. Analiștii Erste cred că titlurile emise de Ungaria și România sunt „scumpe” și ar putea suferi corecții. (Profit.ro)

4. Rata de refuz a vizelor pentru SUA a scăzut anul trecut la 8,79%, cel mai scăzut nivel din toată istoria relației bilaterale, anunță Ambasada României în Statele Unite. Pentru a putea călători fără viză în Statele Unite, rate de refuz trebuie să scadă sub 3%. (G4Media)

Din Cronica de Turism: Localitatea Agigea situată între Constanța și Eforie Nord ar putea deveni stațiune turistică. În urma lucrărilor de înnisipare s-a creat o plajă cu potențial turistic cu o suprafață de 12.000 de metri pătrați, iar o serie de dezvoltatori imobiliari și-au manifestat interesul de a construi hoteluri, restaurante și case de vacanță. (Profit)

5. Fermierii şi transportatorii au cerut, joi, aviz pentru a protesta în Piaţa Victorie, solicitarea fiind făcută pentru 50.000 de persoane şi 200 de utilaje. Primarul general al Capitalei, Nicuor Dan, a precizat că a aprobat solicitarea, dar pentru 5.000 de participanţi şi 200 de vehicule. (News.ro)

6. România a depășit 42.000 de mașini electrice, după ce doar anul trecut au fost înmatriculate peste 16.800 de vehicule, cu 35% mai multe față de 2022. În același timp, infrastructura de încărcare a ajuns la aproximativ 5.000 de încărcătoare publice. (Profit.ro)

7. Țările arabe lucrează la o inițiativă pentru o încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza, ca parte a unui plan mai larg care ar putea oferi Israelului o normalizare a relațiilor dacă va fi de acord cu pași „ireversibili” pentru crearea unui stat palestinian. (FT)

8. Ungaria este departe de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană în privinţa ajutorului pentru Ucraina, a declarat joi şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: AlphaGeometry, un sistem de AI creat de DeepMind pentru a rezolva probleme de geometrie, a răspuns corect la 25 din cele 30 de întrebări de la Olimpiada Internațională de Matematică pe licee. Performanța este similară unui concurent uman medaliat cu aur. (FT)

9. Cererile inițiale pentru intrarea în șomaj din SUA au scăzut în mod neașteptat săptămâna trecută, ajungând la cel mai scăzut nivel din septembrie 2022. Numărul a scăzut cu 16.000, până la 187.000, sub toate estimările analiștilor, în săptămâna încheiată pe 13 ianuarie, potrivit datelor Departamentului Muncii publicate joi. (Bloomberg)

10. Adrian Axinia, deputat al partidului extremist AUR, a anunțat că a depus la Secția 17 Poliție din București o cerere pentru a declara dispariția președintelui Klaus Iohannis. Acesta și-a motivat demersul ca urmare a faptului că de o lună, din data de 18 decembrie 2023, președintele Iohannis n-a mai întreprins nicio acţiune publică. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul rus al Apărării susține că România se află printre țările care trimit cei mai mulți mercenari în Ucraina – Cronica serii
Cronica serii – Comisia Europeana cere României să taie deficitul cu 2,2 miliarde de euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău