România s-a situat pe locul 8 din cele 27 de state membre UE la ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile în anul 2020 – Cronica de Mediu

1. Peste 70 de mari companii multinaționale, printre care Coca-Cola, Pepsi, Unilever sau Nestle, au semnat o declarație prin care cer un pact global pentru combaterea poluării cu plastic. Mai puțin de 10% din plasticul produs este reciclat, dar este preconizată o dublare a producție de mase plastice (un derivat din hidrocarburi), în următorii 20 de ani. Reuters mai arată că producția de ambalaje din plastic este văzută ca o sursă cheie pentru supraviețuirea companiilor petroliere, pe măsură ce este preconizată scăderea cererii de carburanți și combustibili fosili. (Reuters.com)

2. Un aisberg uriaș desprins din Antarctica în 2017 a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienți în timp ce s-a topit la 4.000 km de punctul său de plecare. Volumul este „enorm” și ar putea altera semnificativ un ecosistem fragil, potrivit unui studiu. (Hotnews)

3. România s-a situat pe locul 8 din cele 27 de state membre UE la ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile în anul 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 43,4%, ne-am plasat între Germania (44,7%) și Spania (42,9%) și peste media europeană de 37,5%. Cele mai mari valori s-au înregistrat în Austria (78,2%), Suedia (74,5%), Danemarca (65,3%) și Portugalia (58%). (Cursdeguvernare.ro)

4. Politica Consiliului Brighton & Hove stipulează că toate clădirile noi de peste cinci metri să includă cărămizi pentru albine, precum și cutii de tip cuib pentru păsări. Aceste cărămizi pentru albine au aceeași dimensiune ca și cărămizile obișnuite, dar integrează o serie de deschideri înguste. (Dezeen.com)

5. Potrivit Ministerului Ecologiei și Mediului din China, poluarea înregistrată a aerului din 339 de orașe s-a îmbunătățit în 2021, deoarece concentrațiile medii de particule periculoase din aer ale tuturor poluanților majori, inclusiv ozon, dioxid de sulf, dioxid de azot și monoxid de carbon, au scăzut, ajungând la 30 de micrograme pe metru cub. Regiunea de nord Beijing-Tianjin-Hebei, predispusă la smog (ceață deasă, amestecată cu fum și praf industrial, formată în regiunile industrializate sau în marile orașe), a avut concentrații de particule periculoase de 43 de micrograme în 2021, în scădere cu 5,7%. Standardul oficial “interimar” al calității aerului din China este de 35 de micrograme, mult peste recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, de doar cinci micrograme. (Biziday.ro)

Bonus: Pragul dispariției: Descoperiți în articolul sursă cele 10 specii cu cel mai rapid declin din lume. Extincția faunei sălbatice este o criză globală. Braconajul este deseori în prima pagină a titlurilor, dar pierderea habitatului și poluarea mediului sunt, de asemenea, ucigașe majore. În prezent, pe lista Fondului Mondial pentru Natură sălbatică (WWF) sunt în pericol critic, trei specii de rinoceri, cinci primate și două pisici mari.

Cinci dintre speciile de pe listă au aproximativ 100 de animale sau mai puține rămase pe planetă, inclusiv Saola, dintre care doar aproximativ 20 mai cutreieră munții de la granița Vietnam-Laos. (EuroNews.com)

6. Căldura extremă din oceanele lumii a depășit „punctul fără întoarcere” în 2014 și a devenit noua normalitate, potrivit cercetărilor. Oamenii de știință au analizat temperaturile de la suprafața mării în ultimii 150 de ani, care au crescut din cauza încălzirii globale. Ei au descoperit că temperaturile extreme care se manifestau doar în proporție de 2% din timp în urmă cu un secol, acum se manifesta în peste 50% din timp. În unele puncte fierbinți, temperaturile extreme apar în 90% din timp, afectând grav fauna sălbatică. Peste 90% din căldura prinsă de gazele cu efect de seră este absorbită de ocean, care joacă un rol critic în menținerea unui climat stabil. (TheGuardian.com)

7. Cantitatea de deșeuri generate de pandemia de Covid-19 reprezintă o amenințare pentru mediu și sănătatea umană, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția a spus că echipamentele medicale folosite, cum ar fi acele, prezintă un pericol pentru sănătate, în timp ce creșterea deșeurilor de plastic a pus sub presiune sistemele de gestionare a deșeurilor. În raportul său, OMS a cerut producătorilor să folosească mai multe materiale biodegradabile și ambalaje ecologice. Raportul de 71 de pagini al agenției a constatat că majoritatea celor 1,5 miliarde de articole medicale distribuite de ONU în primele luni ale pandemiei au ajuns la gunoi, echivalentul a 262.000 de avioane jumbo. (BBC.com)

8. Un startup din Massachusetts care captează dioxidul de carbon direct din aer a strâns 80 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la Breakthrough Energy Ventures condus de Bill Gates. Fondată în 2019, tehnologia Verdox Inc. este operabilă doar în laborator. Însă directorul executiv Brian Baynes spune că o descoperire recentă a unui material cheie folosit pentru a capta gazele cu efect de seră le-a dat investitorilor încredere să investească o sumă atât de mare într-un stadiu incipient al dezvoltării startup-ului. (Bloomberg.com)

9. Aproximativ 360 de kilometri pătraţi de pădure tropicală din regiunea amazoniană din Brazilia au dispărut din cauza defrişărilor doar în luna ianuarie a acestui an. Aceasta este cea mai mare suprafaţă înregistrată pentru luna ianuarie din 2015, a anunţat miercuri Institutul Naţional pentru Cercetări Spaţiale (INPE), citând cifre provizorii. Analiza INPE se bazează pe imagini din satelit, utilizând o evaluare rapidă pentru a examina în timp real modificările la nivelul pădurii. (Hotnews)

10. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că utilizarea continuă a combustibililor fosili va determina ca planeta sa atingă surplusul de 1,5°C într-un deceniu, un prag care va avea ca rezultat fenomene meteorologice extreme „fără precedent”. Potrivit unor noi cercetări, schimbările climatice vor duce, de asemenea, la albirea coralilor, care va fi „catastrofală” pentru recife și, potențial, pentru viața marină care trăiește în jurul lor. (CBSNews.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Gheața marină arctică nu se va forma în acest octombrie, pentru prima dată de când au început înregistrările – Cronică de Mediu
România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău