România se află pe locul doi în Europa și 6 în lume în privința deceselor cauzate de COVID-19 din ultima zi – Cronica dimineții

1. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că până vineri trebuie luată o decizie dacă școlile vor continua cu prezență fizică sau vor trece în online dacă rata de infectare trece de 6 la mie. “Dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mie în București de exemplu, după regulile de azi școlile intră în online, cu excepția școlilor speciale, creșele și grădinițele rămân deschise. (…) Deocamdată, regula este valabilă și este clară. Până vineri trebuie să ne decidem într-un fel.” (Hotnews)

2. România se află pe locul doi în Europa și 6 în lume în privința deceselor în urma infectării cu COVID-19 din ultimele 24 de ore. Autoritățile susțin că situația este foarte gravă, iar decesele din România reprezintă 5% din totalul deceselor înregistrate la nivel mondial, în ultima zi, și 11,5% din cele ale Europei. (G4Media)

3. Guvernul a împrumutat 4 miliarde de lei în septembrie și a urcat totalul la 89 miliarde de lei, în contextul în care necesarul brut de finanțare este pentru acest an de 135 miliarde de lei. (Profit.ro)

4. Vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Kelemen crede că „matematic” moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS. (News.ro)

5. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut că „voturile PSD-ului nu sunt nici de vânzare şi nici nu o să se încline în faţa unui şantaj, indiferent în faţa cărei personalităţi politice sau ce funcţie politică trecătoare are cineva în statul român”. El a explicat că PSD a aşteptat decizia CCR pentru ca Guvernul condus de Florin Cîţu să nu cadă prin moţiune, după care să fie repus în funcţie în urma constatării conflictului de către Curtea Constituţională. „Dacă ne luăm după declaraţii, Guvernul ar trebui să cadă cu vreo 280 de voturi, e necesarul de 234”, a adăugat Ciolacu. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Șerif Tiraspol a produs surpriza sezonului, aseară, în Champions League, învingând cu 2-1 Real Madrid, pe terenul spaniolilor. 

6. Janet Yellen, ministrul de Finanțe în administrația Biden, a avertizat Congresul că guvernul federal va rămâne fără bani pe 18 octombrie dacă nu va fi ridicată limita îndatorării. Senatorii republicani au blocat pentru a doua oară suspendarea acestei limite. (Reuters)

7. Grant Shapps, ministrul britanic al Transporturilor, a admis că Brexit a fost ”un factor” în criza carburanților. Este pentru prima oară când un membru al guvernului Conservator recunoaște acest lucru. (Profit.ro)

8. Partidul Liberal Democratic din Japonia, formațiunea care conduce guvernul, își va alege azi liderul, care, cel mai probabil va deveni noul premier. Actualul prim ministru, Yoshihide Suga, și-a anunțat retragerea după doar un an de când a preluat puterea. Ministrul Vaccinării, Taro Kono, este favorit să câștige președinția partidului. (TheGuardian)

9. Un lanț de spitale din North Carolina a anunțat concedierea a 175 de angajați care au refuzat să se vaccineze. (WashingtonPost)

10. Peste 80 de lucrători umanitari, inclusiv unii angajați de Organizația Mondială a Sănătății, au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare în timpul crizei de Ebola din Republica Democrată Congo, potrivit unei comisii independente de anchetă. (CNN)

Fotografia dimineții – Bond is back. După trei amânări, aseară a avut loc premiera ultimului film din seria James Bond, “No Time To Die”. Este ultimul film în care Daniel Craig este James Bond. Tristan Fewings/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Expert Oxford: Atingerea imunității de grup „nu este o posibilă” cu varianta actuală Delta – Cronica dimineții
Ministrul Muncii: Numărul românilor care muncesc dar care se află în situaţie de sărăcie este dublu faţă de media europeană – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău