BBC: România se pregătește să fie gazda celei mai mari baze aeriene a NATO din întreaga Europă – Cronica dimineții

1. Șapte judeţe şi capitala se află luni sub avertizare cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 – 37 de grade. De asemenea, valul de căldură persistă în Banat, în nord-vestul şi nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum şi în zona continentală a Dobrogei, aceste zone fiind vizate de o avertizare cod portocaliu. (News.ro)

2. România se pregătește să fie gazda celei mai mari baze aeriene a NATO din întreaga Europă și la Mihail Kogălniceanu se construiește o a doua pistă pe aeroportul de pe care operează deja aparatele de zbor ale Alianței. Corespondentul BBC pentru Europa Centrală, Nick Thorpe, a vizitat locația și a realizat un reportaj pe șantierul din apropiere de Constanța. (Libertatea)

3. Peste 16.000 de femei au fost victime ale violenței domestice în acest an. Polițiștii au intervenit în primele 5 luni ale anului în 50.000 de cazuri de violență domestică. Peste 5.000 de ordine de protecție au fost emise în perioada menționată. (Digi24)

4. Primul tur al alegerilor pentru preşedinţia USR are loc luni şi marţi. Preşedintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online. Candidatura a şase membri USR a fost validată în cursa pentru preşedinţia formaţiunii, după decizia lui Cătălin Drulă de a se retrage din funcţie, în urma rezultatelor slabe înregistrate a alegerile din 9 iunie. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Amazon a anunțat lista celor mai bune cărți ale anului (de până acum), iar pe locul întâi se află volumul „James”, de Percival Everett, urmat de volumele „The Women”, de Kristin Hannah și „All the Worst Humans: How I Made News for Dictators, Tycoons, and Politicians”, de Phil Elwood (Publishers Weekly);

5. Discuțiile de pace nu își au rostul, deoarece singura opțiune a Ucrainei o reprezintă revendicarea teritoriilor ocupate de forțele ruse, a declarat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul Kirilo Budanov. (Hotnews)

6. Ministerul rus al Apărării a acuzat duminică Statele Unite că poartă „responsabilitatea” pentru atacul mortal ucrainean din Crimeea, soldat cu trei morţi şi 100 de răniţi, deoarece acesta ar fi fost efectuat cu ajutorul rachetelor ATACMS furnizate de Washington. Statele Unite sunt responsabile pentru lovitura cu rachete asupra civililor din Sevastopol, deoarece în toate sarcinile de zbor ale rachetelor americane ATACMS intră specialişti americani, a argumentat Ministerul rus al Apărării. (News.ro)

7. Cota de popularitate a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, s-a prăbuşit cu cinci puncte în iunie faţă de luna mai, 26% dintre francezi fiind mulţumiţi de acţiunile sale, iar cota de popularitate a premierului Gabriel Attal a scăzut cu patru puncte, la 41%, potrivit unui sondaj. (G4Media)

8. Procurorii americani au recomandat Departamentului de Justiție (DOJ) să introducă acuzații penale împotriva Boeing. Decizia vine după ce DOJ a declarat că producătorul de avioane a încălcat acordul agreat după cele două catastrofe aeriene în care au fost imolicate avioanele 737 Max. (BBC)

Din Cronica Sportivă: Echipa masculină de sabie a României a câştigat medalia de argint a probei în cadrul Campionatului European de Scrimă de la Basel.

9. Noile funcții pe care Apple le va integra în iOS 18 ar putea afecta veniturile mai multor categorii de aplicații terțe și ar putea ajunge la aproape de $400 de milioane. Având la dispoziție, în mod gratuit, noile funcții din iOS 18, utilizatorii ar putea alege să nu mai plătească abonamente la aplicațiile care le-au oferit până acum funcții similare. (Profit.ro)

10. Filmul Pixar „Inside Out 2” a dominat din nou box office-ul nord-american, înregistrând încasări de $100 de milioane în al doilea weekend de la lansare. Vânzările de bilete au scăzut cu doar 35% faţă de weekendul de debut cu încasări de $154 de milioane. (News.ro)

Graficul dimineții – Jucătorul român Valentin Mihăilă a fost înregistrat cu cea mai mare viteză de până acum la Euro2024:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump și Xi îngroapă războiul comercial pentru 90 de zile
România avea, în noiembrie, 1.280.003 de angajați în sistemul public – Cronica dimineții