România şi alte 12 state din Uniunea Europeană se opun revizuirii tratatelor UE, aşa cum şi-ar dori preşedintele francez Emmanuel Macron – Cronica dimineții

1. România şi alte 12 state din Uniunea Europeană se opun revizuirii tratatelor UE, aşa cum şi-ar dori preşedintele francez Emmanuel Macron şi Parlamentul European. Aproape jumătate dintre statele membre nu sunt în favoarea unei revizuiri a tratatelor. „Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente şi premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste ţări într-un text postat luni pe Twitter de Suedia, care este unul dintre semnatari, alături de Polonia, România, Finlanda, Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice (Estonia, Letonia şi Lituania). (News.ro)

2. Există o șansă de 50% (48%) ca temperatura medie anuală globală să fie temporar cu 1,5°C peste valorile preindustriale pentru cel puțin unul dintre următorii cinci ani, a anunțat marți ONU. (Hotnews)

3. Ministerul Finanțelor a împrumutat 517 milioane de lei de la bănci la un randament mediu de 7,93% pe an. Costurile de finanțare ale României sunt în creștere continuă, în condițiile unei datorii publice care a depășit jumătate din produsul intern brut. (Profit.ro)

4. În primul an de pandemie s-a acutizat și mai mult un trend observat în unii dintre anii anteriori și anume scăderea numărului de magazine de mici dimensiuni. Astfel, în 2020, reţeaua comercială a companiilor care au desfăşurat activități în comerţul cu amănuntul a scăzut cu 3.839 magazine, adică cu 3,2%, ajungând la aproximativ 115.000. (Economica)

5. Preşedintele american Joe Biden a semnat luni o lege pentru a accelera transportul de echipamente militare către Ucraina, reactivând un program care datează din cel de-al Doilea Război Mondial. De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, administraţia Biden a oferit aproximativ $3,8 miliarde în ajutor militar Kievului. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 21 WTA, a învins-o, luni, cu scorul de 6-4, 6-4, pe franţuzoaica Alize Cornet, locul 39 WTA, în turul I al turneului de la Roma. Halep va evolua în manşa a doua cu americanca Danielle Collins, locul 9 WTA şi cap de serie numărul 7, scorul întâlnirilor directe fiind 1-1. News.ro

6. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) apreciază efortul Republicii Moldova de implicare în criza refugiaţilor din Ucraina şi îşi manifestă susţinerea pentru autorităţile de la Chişinău în gestionarea acestei crize, a afimat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei vizite la Chişinău. Şeful ONU le-a mulţumit moldovenilor pentru generozitate şi solidaritate şi a calificat acţiunile Republicii Moldova drept un „exemplu de umanitate”. (G4Media)

7. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că va fi nevoie probabil de „ani sau chiar câteva decenii” pentru ca Ucraina să fie confirmată ca membră a Uniunii Europene, pe structura actuală a UE. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, luni, că instituţia îşi propune să prezinte în luna iunie avizul său pe această temă. (News.ro)

8. Automobilul electric Dacia Spring, primul de acest tip al mărcii și unul dintre cele mai populare din Europa în acest moment, a înregistrat scumpiri însumate de 2.800 de euro, la șapte luni de la lansarea pe piață. Dacia Spring reușește în sfârșit să atragă toată subvenția acordată de Ministerul Mediului din Programul Rabla Plus din acest an, odată cu creșterea prețului pentru a patra oară. În acest moment, Spring costă 20.900 de euro, cu 600 de euro în plus față de ultima scumpire de acum o lună și cu doar 40 de euro mai puțin decât plătește un client din Germania. (Profit.ro)

9. Traficul de cocaină și de metamfetamină este în creștere în Uniunea Europeană, accesul la aceste droguri atingând un nivel record, potrivit unui raport dat publicității recent de Oficiul European de Poliție (Europol) și de Centrul european de monitorizare a drogurilor și dependenței de droguri. Potrivit raportului, în 2020, pentru al patrulea an consecutiv, autoritățile au capturat o cantitate record de cocaină, în total 214,6 tone, cele mai mari cantități fiind confiscate în Belgia, Olanda și Spania. (Profit.ro)

10. MI5, serviciul secret britanic, le-ar fi cerut șefilor de poliție să colecteze informații despre activitățile politice ale elevilor de la vârsta de 14 ani. Solicitarea, transmisă șefilor polițiști în toată Marea Britanie în 1975, a fost aprobată de șeful Serviciului de Securitate și de un oficial înalt. O unitate de poliție sub acoperire a stocat în mod regulat documente care înregistrau convingerile politice ale elevilor, împreună cu fotografii ale acestora. Printre ele se află rapoarte despre un tânăr de 17 ani, despre care se spunea că își petrecea „mult din timpul liber” acasă la prietena lui, sau despre doi școlari, de 14 și 16 ani, care au fost descriși de polițiști ca fiind „efeminați”. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu cerneală roșie în timp ce depunea coroane la mausoleul soldaților sovietici din Varșovia. Wojtek Radwanski | AFP | Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR au ajuns, sâmbătă, aproape de final – Cronica dimineții
Parametrii bugetului pe 2020: deficit bugetar de 3,5%, creștere economică de 4,1%, curs mediu de 4,75 lei/euro și o inflație medie anuală de 3,1% – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău