Ministrul Finanţelor: Salariul minim ”cu siguranţă” va fi 3.000 de lei – Cronica dimineții

1. Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, a declarat că salariul minim ”cu siguranţă” va fi 3.000 de lei, cu câteva ore înainte de Consiliul Naţional Tripartit programat pentru joi. Câciu susţine că reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator nu se ia discreţionar, fără dezbateri cu partenerii, dar nici nu e ”o măsură care să fie respinsă”. (News.ro)

2. Facturile la electricitate a unei importante părți din populație se vor dubla începând cu 1 ianuarie, după decizia Parlamentului de a aplica plafoanele la consumul curent, în detrimentul mediei lunare pe anul precedent. Principalele victime ale acestei decizii sunt consumatorii care se încălzesc exclusiv electric, dar și o parte a consumatorilor care beneficiază de serviciu de încălzire centralizat, care uneori funcționează „din doi în doi”. (Profit.ro)

3. Trei dintre indicatorii monitorizați de Comisia Europeană, în cadrul mecanismului de alertă, prin care se urmărește descoperirea timpurie a unor dezechilibre macroeconomice, respectiv soldul contului curent, poziția investițională internațională netă și creșterea costului unitar nominal al muncii depășesc, în cazul României, limitele stabilite de executivul european, reiese din documentele semestrului european, publicate marți. (Cursdeguvernare)

4. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Meta a prezentat o inteligență artificială care performează la fel de bine ca oamenii la Diplomacy, un joc de strategie. Cicero a fost antrenat pe baza a peste 125.000 de sesiuni de joc și se clasează acum în primii 10%, având scoruri chiar mai bune decât oamenii în 40 de jocuri online. (Meta)

5. Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali. (Digi24)

6. Consiliul Naţional Secuiesc a cerut ministerelor de Externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor reprezentative ale maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, în România, înainte de a lua o decizie privind admiterea României în spaţiul Schengen. (News.ro)

7. Parlamentul European, reunit miercuri în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat cu largă majoritate o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului și care utilizează mijloace de terorism, solicitare făcută în mod repetat Occidentului de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. (Hotnews)

8. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat miercuri seara Consiliului de Securitate al ONU căruia i-a cerut să adopte o rezoluţie de condamnare a „terorii energetice” folosite de Rusia, pe care a echivalat-o cu folosirea unei arme de distrugere în masă, arătând că cele mai recente lovituri ale Moscovei asupra infrastructurii critice a afectat, în prag de iarnă, nu numai Ucraina, ci şi Moldova vecină. (News.ro)

Din Cronica Sportiva: Echipele de fotbal Borussia Dortmund şi Fiorentina vor veni la Bucureşti pentru un triunghiular cu Rapid pe Arena Naţională, în 10 decembrie, fiind programate trei meciuri de câte 60 de minute.

9. 58% dintre americanii decedați din cauza Covid-19 în august erau vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin anti Covid-19, relevă o analiză The Health 202. Este pentru prima oară când procentul persoanelor vaccinate decedate este mai mare decât al celor nevaccinate. În septembrie anul trecut, 23% dintre decese erau în rândul persoanelor vaccinate, în timp ce în ianuarie și februarie 2022, procentul crescuse la 42%. (WashingtonPost)

10. O anchetă The Guardian arată că Michelle Mone, membră a partidului Conservator, care guvernează Marea Britanie, și copiii ei au primit în secret 29 de milioane de lire sterline din profiturile unei companii care a vândut în pandemie echipamente de protecție guvernului. Soțul doamnei Mone i-a transferat această sumă, folosind companii offshore, din cei 65 milioane lire sterline primite de la o firmă înființată în mai 2020, în plină pandemie, care a obținut contracte de cel puțin 200 milioane lire sterline de la guvernul britanic. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Jucătorii germani și-au acoperit gura, miercuri, în fotografia oficială de dinaintea meciului cu Japonia, în semn de protest față de refuzul FIFA de a le permite să joace cu banderola “One Love”. REUTERS/Annegret Hilse:

Ți-ar mai putea plăcea
0.5% dintre persoanele vaccinate cu prima doză și 0.1% dintre cele cu două doze s-au infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Carrefour evalueaza Bringo la 1 milion euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău