România va bloca intenția Austriei de a câștiga șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – Cronica dimineții

1. România va bloca intenția Austriei de a câștiga în decembrie 2023 șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), o instituție-cheie în care posturile de conducere sunt ocupate prin consensul statelor membre, potrivit unor surse. Un indiciu legat de intenția României a fost dat luni de Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă. E de așteptat ca OSCE să joace un rol major în situația post-conflict din Ucraina. (G4Media)

2. Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că un eventual boicot asupra firmelor austriece din România, ca reacţie la votul negativ pe care Viena l-a dat săptămâna trecută la aderarea la Schengen, ar face rău mai mult României decât Austriei, pentru că firmele austriece varsă bani la bugetul ţării şi creează locuri de muncă. Pe de altă parte, el a spus că veto-ul Austriei va fi ridicat numai în momentul în care România şi Bulgaria îşi vor îmbunătăţi protecţia frontierelor. (News.ro)

3. Statul ar urma să cheltuiască pentru plata de dobânzi suma de 27,78 miliarde de lei anul următor, în scădere cu 196 milioane de lei față de 27,97 miliarde lei, cât estimează pentru anul acesta. Costul cu dobânzile din 2022 a fost unul record, atât ca sumă, cât și ca pondere în PIB, în contextul în care Guvernul a trebuit să contracteze în acest an datorie cu dobânzi tot mai ridicate. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: România rămâne pe ultimul loc în UE la colectarea TVA, înregistrând din nou cel mai mare deficit de încasare a acestei taxe din suma totală ce ar trebui colectată, estimat la 35,5%, conform raportului publicat recent de Comisia Europeană (CE), care utilizează date pentru anul 2020. CE se așteaptă ca pentru 2021 diferența să scadă până la 33% datorită măsurilor luate de administrația fiscală românească, începând cu 2020, de a introduce diverse mijloace de raportare digitală, precum implementarea SAF-T și conectarea caselor de marcat fiscale cu serverele ANAF, notează un raport PwC. (Economedia)

4. Un sondaj realizat de Curs la comanda PSD în perioada 9-11 decembrie arată că cei mai mulți dintre respondenți îl văd pe președintele Klaus Iohannis drept principal vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen. La întrebarea deschisă cine este principalul vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen, participanții au răspuns:
Klaus Iohannis: 23%
Întreaga clasă politică: 12%
Guvernul: 9%
Interesele companiilor private: 7%
Nicolae Ciucă: 7%
Bogdan Aurescu: 5%
Lucian Bode: 4%. (G4Media)

5. Sporul natural al populației României s-a menținut negativ în luna octombrie a acestui an, la minus 6.360 de persoane, numărul persoanelor decedate fiind de 1,4 ori mai mare decât cel al născuților-vii, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

6. Armata americană a anunţat luni că a testat cu succes o rachetă hipersonică, o tehnologie de ultimă generaţie pe care şi China şi Rusia o dezvoltă la rândul lor. Racheta de croazieră AGM-183A ARRW a fost lansată vineri de pe un bombardier strategic B52 în largul coastelor Californiei şi a atins „o viteză hipersonică de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, şi-a urmat traiectoria de zbor şi a explodat” în zona prevăzută, au precizat Forţele Aeriene ale armatei SUA. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: O celulă solară din material textil ultra ușor, care poate transforma orice suprafață într-o sursă de energie, a fost creată de inginerii de la MIT. Aceste celule solare, mult mai subțiri decât firul de păr, sunt lipite de un material textil rezistent dar și foarte ușor, care poate fi montat pe diverse suprafețe. (TechXplore)

7. Ucraina a anunțat că vor urma şi alte atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei, în timp ce experţi militari ruşi admit că Ucraina dispune de capacităţi pentru astfel de acţiuni şi cer consolidarea antiaerienei ruse în profunzimea teritoriului. „Vom lovi acolo unde este necesar. Nu cerem permisiunea nimănui”, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov. (Digi24)

8. Şeful NATO, Jens Stoltenberg a declarat că, în opinia sa, „probabilitatea oricărei utilizări de arme nucleare în Ucraina de către Rusia rămâne scăzută”. Într-un interviu acordat FRANCE 24, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că orice utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar avea „consecinţe grave, dramatice pentru Rusia”, calificând retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin drept „nesăbuită şi periculoasă”. Cu toate acestea, Stoltenberg a declarat că, în opinia sa, „probabilitatea oricărei utilizări de arme nucleare în Ucraina de către Rusia rămâne scăzută”. (News.ro)

9. Cu o zi înainte să fie audiat de o comisie a congresului SUA, Sam Bankman-Fried, cofondatorul şi fost CEO al cryptoexchange-ului FTX, intrată în faliment, a fost arestat în Bahamas, la cererea autorităţilor americane. Acuzațiile la adresa lui includ fraudă electronică, conspirație pentru fraudă electronică, fraudă cu valori mobiliare, conspirație pentru fraudă cu valori mobiliare și spălare de bani. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Argentina și Croația se întâlnesc marți, în prima semifinală a Cupei Mondiale din Qatar. Partida începe de la ora 21:00, în direct pe TVR 1.

10. Potrivit unui studiu, 30 de milioane de britanici nu vor putea să-și permită ceea ce se consideră a fi un standard de trai decent până în 2024. Creșterea prețurilor, inflația ridicată și creșterea șomajului ar fi factorii principali care vor afecta 43% din gospodării. Acestea vor avea probleme în a-și asigura hrana zilnică, banii pentru cumpărarea de haine noi și medicamente. Creșterea față de 2019 ar fi de 12%. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Capsula Orion a NASA este recuperată după ce a căzut în Oceanul Pacific, în urma unei misiuni Artemis I fără echipaj către Lună. Caroline Brehman/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani – Cronica dimineții
Polonia anunță “sfârșitul erei forței de muncă ieftine” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău