România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune UE în perioada 2021-2027 – Cronica serii

1. România va primi în total 31,5 miliarde euro din partea politicii de coeziune în perioada 2021-2027, în cadrul acordului său de parteneriat cu Comisia pentru promovarea coeziunii economice, sociale şi teritoriale a regiunilor sale, precum şi a tranziţiei sale verzi şi digitale. Fondurile UE vor sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei economii româneşti competitive, inovatoare şi orientate către export. (News.ro)

2. Băncile au acordat credite într-un ritm accelerat și în iunie, mai ales în sectorul companiilor, unde dinamica anuală a ajuns la circa 27% atât pentru împrumuturile în lei, cât și pentru cele în valută. Depozitele în lei au scăzut ușor și au continuat să încetinească în dinamică. A încetinit și creșterea masei monetare, pentru a șasea lună la rând. (Profit.ro)

3. Călătorii care au mers luni cu metroul în Capitală au așteptat și câte 18 minute sosirea unui tren, potrivit reporterilor G4Media și mai multor cititori. Întârzierile enorme sunt înregistrate atât dimineața, cât și în mijlocul zilei. De aproximativ două săptămâni, circulația metroului bucureștean este îngreunată de lipsa garniturilor de tren. Metrorex, compania deținută de statul român prin Ministerul Transporturilor, a ajuns la arierate de 160 de milioane de lei către firma care se ocupă de mentenanță. (G4Media)

4. Ţările europene care nu depind de aprovizionarea cu gaze din Rusia trebuie să manifeste solidaritate faţă de cele care sunt forţate să facă eforturi pentru a le economisi din cauza riscului iminent de întrerupere a livrărilor, a spus luni şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceste declarații vin în urma criticilor exprimate de Spania şi Portugalia faţă de planul de urgenţă în materie de gaze propus de Comisie. Portugalia a calificat acest plan drept „nesustenabil” şi a declarat că consumul său de gaze este o „necesitate absolută”. (Digi24)

Din Cronica de Business: Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că ratele dobânzilor vor crește atât cât este necesar pentru a readuce inflația la 2%. „Transmitem un mesaj clar companiilor, angajaților și investitorilor: inflația va reveni la țintă de 2% pe termen mediu”, a spus ea într-un articol de opinie pentru Funke Mediengruppe din Germania. Măsurile luate până acum „au deja un impact asupra ratelor dobânzilor din zona euro”. (Bloomberg)

5. Partidul Social Democrat cere reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare pe tema reglementării prețurilor la energie și gaze pe o perioadă limitată. (Digi24)

6. România a avut azi cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă, de 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai ridicat decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germania. Prețul se apropie de recordul istoric înregistrat pe 8 martie 2022, de 2.673 lei/MWh, singura dată când a fost înregistrat un preț superior celui de azi. (Profit.ro)

7. Două dosare în care anumiți clienți Revolut din România sunt datori unor bănci au fost soluționate, în primă instanță, cu decizia de proprire. Deciziile nu sunt definitive. Această hotărâre, dacă rămâne definitivă, poate fi pusă în aplicare pentru oricare dintre clienții acestei platforme de servicii bancare. (Profit.ro)

8. Moralul mediului de afaceri german a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna iulie, pe fondul îngrijorărilor că inflaţia record şi livrările limitate de energie din Rusia vor arunca cea mai mare economie europeană într-o criză, arată rezultatele sondajului lunar publicat de institutul Ifo. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Google l-a concediat pe Blake Lemoine, inginerul software care susținea că unul dintre AI boții companiei este o persoană conștientă de sine. Gigantul american, care anterior îl suspendase pe Lemoine, spune că acesta a încălcat politicile companiei, iar afirmațiile sale sunt complet nefondate. (The Guardian)

9. Creșterea populația Chinei a încetinit semnificativ și este de așteptat să înceapă să scadă înainte de 2025, conform Global Times, un cotidian de stat care a citat înalt oficial din domeniul sănătății. (Reuters)

10. Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare pentru luare de mită, el fiind judecat pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit mită de 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS. Decizia este definitivă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – A murit Ilie Balaci
Rata inflației a crescut la 5%, în iulie. Energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu 20% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău