România va vinde Irlandei un milion de doze de vaccin Pfizer și Moderna – Cronica dimineții

1. România va vinde Irlandei un milion de doze de vaccin Pfizer și Moderna, a anunțat un purtător de cuvânt al premierului irlandez Micheál Martin, care a avut o discuție în acest sens cu președintele Klaus Iohannis. (G4Media)

2. Premierul Florin Cîţu susţine că România nu ar trebui să se confrunte cu un al patrulea val al pandemiei de Covid-19, în condiţiile în care populaţia se vaccinează. El a declarat, vineri, la Botoşani, că economia ţării nu ar trebui să mai aibă de suferit din cauza noului coronavirus, subliniind că va milita pentru ca „economia să rămână deschisă”. (Hotnews)

3. România este criticată dur în raportul privind traficul de persoane al Departamentului de Stat american din 2021. Țara noastră nu îndeplineşte standardele minime de eliminare a acestui trafic şi rămâne al treilea an pe pe lista de supraveghere de nivelul 2. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Doar 5 companii de tehnologie acaparează aproape jumătate din veniturile din reclamele digitale: Google, Facebook, Amazon, Alibaba și ByteDance au câștigat $296 de miliarde din publicitate în 2020, adică 46% din toate veniturile generate. În urmă cu 10 ani, companiile din top 5 aveau 17% din aceste venituri. (Press Gazette)

4. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că nu exclude o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Întrebat dacă l-ar nominaliza pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, ca premier, acesta a spus că nu ar avea “niciun fel de ezitare”. Totodată, despre o posibilă înfruntare cu Ludovic Orban sau Florin Cîțu pentru cea mai înaltă funcție din stat, social-democratul a afirmat că „domnul Orban este un candidat mai greu de combătut decât domnul Cîțu”. (Digi24)

5. Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou de săptămâna trecută în Europa, după 10 săptămâni consecutive de recul, a anunțat directorul filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății. (Profit.ro)

6. Persoanele care vin din România pot intra în Bulgaria fără a fi obligate să prezinte alte documente, cu excepţia documentelor de călătorie – carte de identitate sau paşaport, a anunțat Ministerul român de Externe.

7. Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi 15 politicieni europeni, între care Viktor Orban, Matteo Salvini și Jaroslaw Kaczynski, au publicat, vineri, o „declaraţie comună” prezentată ca fiind „prima piatră de temelie” a unei alianţe în Parlamentul European care vizează „reformarea Europei”. (Digi24)

Din Cronica de Divertisment: Warner Bros. a publicat trailerul oficial al filmului “The Many Saints of Newark”, un prequel pentru celebrul serial “Sopranos” de la începutul anilor 2000. Filmul va prezenta modul în care Tony Soprano a devenit un mafiot de temut în New Jersey și va avea premiera în 1 octombrie. Rolul principal va fi interpretat de Michael Gandolfini, fiul actorului James Gandolfini, cel care a interpretat rolul lui Tony Soprano în serial și care a încetat din viață în 2013.

8. Covid-19 a coborât pe locul 7, în iunie, în clasamentul bolilor în funcție de numărul de decese cauzate. În ianuarie boală generată de coronavirus era pe primul loc. (Axios)

9. Organizatorii festivalului Neversea, care trebuia să aibă loc anul acesta în luna iulie, pe plaja din Constanţa, au anunţat vineri că ediţia 2021 a fost anulată şi că îşi aşteaptă publicul în vara lui 2022. (News.ro)

10. Angajații IBM au rămas fără acces la mail și calendar vreme de mai multe zile, din cauza unor probleme cu procesul de migrare a acestora (după ce a vândut mai multe produse software către indienii de la HCL Technologies în 2018, IBM a decis să-și mute datele pe propriile servere). Sub protecția anonimatului, un angajat IBM se întreba, retoric: “cum să aibă clienții încredere în noi, când noi nu ne descurcăm nici cu propriul proces de migrare?” (The Register)

Fotografia dimineții – Imaginile cu pompierii istoviți după intervenția la explozia și incendiul de la Rafinăria Petromidia din Năvodari au devenit virale pe internet:

Ți-ar mai putea plăcea
Igor Dodon: Încă există “pericolul unirii” Moldovei cu România, care ar duce la “o catastrofă” – Cronica dimineții
Recensământ: România are o populație de până în 19 milioane de locuitori – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău