Românii votează azi pentru alegerile locale şi europarlamentare – Cronica dimineții

1. Secţiile de votare din ţară pentru alegerile locale şi europarlamentare s-au deschis, duminică, la ora 7.00, pe teritoriul României fiind organizate 18.955 de secţii de votare, iar în străinătate 915, pentru alegerile europarlamentare. Procesul electoral se va încheia la ora 22.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei sau la rând în afara acestuia. 18.978.908 de cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai. (News.ro)

2. Votul din străinătate pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European a început, prima secţie deschisă fiind cea din în Auckland, Noua Zeelandă. Primul vot a fost înregistrat sâmbătă, la 22.03, ora României. Duminică, la ora 0.00, a început votul în Australia. (News.ro)

3. Dialogul dintre Rusia și România pe tema rezoluției Parlamentului European prin care se cere Rusiei să returneze aurul României este imposibil din cauza politizării subiectului și trebuie închis. Această opinie a fost exprimată de Mihail Șvidkoi, reprezentantul special al președintelui rus pentru cooperare culturală internațională, într-un interviu acordat TASS. Potrivit acestuia, „indiferent ce scriu diplomații români” și „indiferent ce documente sunt transmise pe canale diplomatice”, Rusia nu va purta acest dialog. „Rusia nu datorează nimic nimănui”. (Adevarul)

4. Un proces care vizează deturnare de fonduri și luare de mită începe pe 11 iunie în districtul Landl din Viena. Ancheta din Austria este în oglindă cu cea din România și urmărește modul în care partea austriacă a acordat licențele Microsoft statului român, existând suspiciuni de corupție la cel mai înalt nivel, fiind menționat inclusiv numele fostului premier Adrian Năstase. (Libertatea)

Din Cronica Spațială: SpaceX a efectuat cu succes al patrulea test cu sistemul Starship, în contextul în care treapta inferioară Super Heavy și treapta superioară Starship au fost recuperate intacte după lansarea inițială în spațiu. Este de departe cel mai reușit test efectuat până acum de SpaceX cu sistemul pe care compania fondată de Elon Musk îl va utiliza pentru a trimite oameni pe Lună în cadrul programului Artemis și pe care vrea să-l utilizeze ulterior pentru misiuni cu echipaj uman spre Marte.

5. Directorul general adjunct al FMI a îndemnat SUA să-și reducă datoria în creștere, declarând că plusul înregistrat de cea mai mare economie din lume a oferit un spațiu „amplu” pentru a controla cheltuielile și a crește taxele. Gita Gopinath a declarat că este timpul că economiile avansate să „investească în consolidarea fiscală” și să abordeze modul în care intenționează să readucă povara datoriei la nivelurile de dinainte de pandemie. (FT)

6. Turcia a decis să impună taxe vamale suplimentare de 40% pentru toate vehiculele importate din China, în încercarea de a limita importurile şi a reduce deficitul de cont curent. Tariful suplimentar va fi de minim $7000 per vehicul. (Digi24)

7. Pediatrii din Colegiul American al Pediatrilor, alături de colegi care reprezintă alte organizaţii medicale din SUA, au semnat o „Declaraţie a Doctorilor care protejează copiii”, semnatarii solicitând instituţiilor medicale americane să oprească actualele protocoale dăunătoare promovate pentru copiii şi adolescenţii care îşi exprimă disconfortul faţă de sexul lor biologic (persoane transgender). (News.ro)

8. Forțele israeliene au salvat, sâmbătă, patru ostatici, într-un raid în Gaza. Oficialii palestinieni susțin că forțele israeliene au ucis peste 200 de persoane în această operațiune. (Reuters)

Din Cronica Sportivă: Echipa naţională de minifotbal a României a pierdut finala Campionatului European de la Sarajevo (Bosnia), cedând la lovituri de departajare în faţa Serbiei. A fost 1-1 după timpul regulamentar.

9. Unul dintre cei mai conservatori judecători de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Clarence Thomas, a recunoscut că a beneficiat de generozitatea unui miliardar republican, care i-a plătit două sejururi de lux în 2019. (Hotnews)

10. Luna aceasta se va lansa, în Berlin, primul primul bordel cibernetic din lume, dotat cu păpuși sexuale cu Inteligență Artificială. (BBC)

Fotografia dimineții – Cele 5 inele olimpice au fost montate pe Turnul Eiffel, cu 50 de zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice, care vor avea loc la Paris. Thomas Padilla/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Parlamentarii britanici au respins, la limită, un Brexit fără acord
PSD nu renunță la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: Luxul şi prostia de obicei se plătesc – Cronica dimineții
Un comentariu
 • LevSt.
  iun. 9,2024 la 2024-06-09T23:33:15+03:000000001530202406

  „…voteaza azi…”___–___un fel de pierdere de timp, organizata pe bani grei: Tnerii pot schimba soarta acestor alegeri…”(INAINTE)LevSt. 04/06/2024 LA 17:23
  „Tinerii POT schimba…”___–___intr-adevar, POT schimba, insa nici teoretic nu se viseaza ca VOR schimba, iar cauza este aceiasi, indiferent de ce spun azi, cel putin 1/2 din acesti tineri sunt DEJA , indoctrinati in acelasi mod de gandire si actiune , pe scurt” aleg raul cel mai mic” si NICIDECUM sa-l smulga si sa-l arunce in foc, cea ce inseamna ca acesti tineri plus macar alte milioane de adulti si batrani, sa mearga la vot cu propriul buletin de vot, pe care trebuie tiparit de acasa, cererii radicale , singurele care pot schimba soarta tarii si a lor insasi…Asa ca acest buletin de vot ( de inlocuit la urna) trebuie sa aiba „capul” original, si apoi cateva propozitii scurte si concise: VOTEZ pentru parlament de max. o suta membri;
  VOTEZ pentru reforma teritoriala cu max. 10 judete;
  VOTEZ pentru reducerea administratiei cu cel putin 25 %;
  VOTEZ pentru reducerea masiva a guvernului (comasari de ministere, directii, ambasade si consulate etc.);
  VOTEZ pentru reducerea armatei cu cel putin 75%;
  VOTEZ petnru desfintarea academiei romane si imediata reanfintare cu max. 30 membri;
  VOTEZ pentru o adevarata reforma sociala prin impartirea pamantului-fizic/virtual- in mod egal catre orice
  persoana trecuta de 16 ani;
  VOTEZ pentru eliminarea pensiilor speciale si recuperrea sumelor deja devalizate „legal’;
  VOTEZ pentru intoarcerea la Monarhie adica intoarcerea la normalitate si stabilitate;
  Si oricine poate sa mai aduge alte doleante pe care le considere firesti, omenesti si care vor avea real impact asupra intregii natii…
  Personal, vad si in aceasta oportunitate un alt mare fiasco, pentru ca „istoria se repeta”, insa -la noi este evident- ca doar nenorocirile istorice se repeta, de fapt romanii le repeta, de acord, manipulati de o mana de criminali cu ifose de oameni politici si alte asemenea infatuari, indivizi care chiar trec natia prin foc si sabie, doar pentru a-si satisface orgoliile si pentru a-si salva interesele lor de putere si economice, evident , obtinute de la bun inceput, prin frauda, savarsita in zeci de moduri…///2- La zi(DUPA):PSD+PNL a câștigat alegerile europarlamentare 2024. Ce au făcut AUR și ADU. Rezultatele exit-poll-ului de la ora 22:00, la închiderea urnelor (Ziare.com )___–___Lucrurile au ramas la fel, cu siguranta au votat destui tineri, dar nicidecum impotriva mafiei de la putere….Asa ca !

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău