România a început ieri retragerea trupele din Afganistan – Cronica dimineții

Hristos a înviat! Cronica.ro urează credincioșilor care sărbătoresc Învierea un Paște Liniștit!

1. Potrivit Basilica.ro, 11 țări au trimis avioane la Ierusalim pentru a primi Sfânta Lumină de la Mormântul Învierii. Cele mai multe dintre ele au populaţie majoritar ortodoxă. Deşi Aeroportul Ben Gurion este încă închis pe fondul restricţiilor COVID, Israelul a primit aeronavele celor 11 delegaţii care au venit să primească Sfânta Lumină. Delegaţiile au provenit din Belarus, Bulgaria, Cipru, Georgia, Grecia, Kazahstan, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia și Ucraina. (News.ro)

2. Patriarhul Daniel a declarat că 2.500 de persoane au fost lăsate sâmbătă să intre în Basilica Sfântului Mormânt datorită vaccinării unui procent foarte mare din populaţia din Israel, care a permis relaxarea restricțiilor. El mai spune că speră ca din 26 mai Patriarhia să poată relua organizarea de pelerinaje la Ierusalim, „de preferinţă” pentru pelerinii vaccinaţi. (Hotnews)

3. Comisia Europeană a agreat în principiu propunerea guvernului privind instrumentele financiare dedicate mediului privat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 1,5 miliarde de euro, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Este vorba despre instrumentele financiare ce vor fi realizate prin intermediul Băncii Europene de Investiții, care va lucra la rândul său cu băncile din România. (G4Media)

O știre din Cronica Spațială: Peste 500 de oameni de știință solicită NASA să accepte finanțarea unui proiect numit “Proba Interstelară”, care își propune să trimită un satelit la o distanță de 10 de ori mai mare decât cele peste 22 de miliarde de kilometri parcurși de sonda spațială Voyager 1 în 35 de ani. Un astfel de proiect ambițios ar permite analizarea heliosferei, zonă asupra căreia Soarele are o influență directă prin vântul solar. Echipa de cercetători este condusă de Elena Provornikova de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins. (Universe Today)

4. România a început ieri retragerea trupele din Afganistan, după 19 ani, timp în care aproximativ 32.000 de militari români au participat la misiuni în teatrele de operaţii. 27 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți aproape 200 au fost răniți. În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 611 militari, alţi aproximativ 280 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. (Hotnews)

5. Rata de infectarea în Capitală a fost, pentru a doua zi la rând, sub 3 la mia de locuitori. DSP Bucureşti a comunicat că incidenţa cumulată calculată la 14 zile este sâmbătă de 2,86 la mie, iar vineri a fost de 2,98. Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că, în cazul în care se menţine trendul descendent, o şedinţă a CMBSU va avea loc duminică, în prima parte a zilei, pentru a decide redeschiderea sălilor de spectacol, a restaurantelor şi cafenelelor la o capacitate de 30%, măsura intrând în vigoare de luni, ora 00.00. (News.ro)

6. Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele trei luni din 2021 a crescut cu 9,23%, față de aceeași perioadă din 2020, ajungând la 3.195, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

7. Turiştii care merg anul acesta la Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp – plătesc anul acesta o taxă de 5 lei/zi de persoane. Sunt şi categorii exceptate, printre care pensionarii, veteranii de război, persoanelle venite cu bilete de tratament. Fondurile astfel obţinute vor fi utilizate pentru dezvoltare şi promovare, prin proiecte iniţiate de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice. (News.ro)

8. Cetăţenii australieni care se întorc acasă din India riscă până la cinci ani de închisoare şi amenzi, după ce Guvernul a interzis astfel de călătorii. Ministerul Sănătăţii a precizat că decizia a fost luată „bazându-se pe numărul de persoane aflate în carantină după ce au contractat COVID-19 în India”. La începutul săptămânii, Australia a suspendat toate zborurile din India. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes) va porni de pe prima poziţie a grilei în Marele Premiu al Portugaliei, a treia etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care se va desfăşura astăzi de la ora 17.00. Pe locul doi s-a clasat în calificări britanicul Lewis Hamilton, iar pe trei a terminat Max Verstappen (Red Bull Racing). (News.ro)

9. Mii de tineri au petrecut într-un club din Liverpool în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o petrecere pilot organizată cu susținerea guvernului britanic, în încercarea de a relansa evenimentele cu public mare. Aproximativ 3.000 de tineri, cu vârste de 18-20 de ani, au intrat pe ringul de dans amplasat într-un depozit din oraşul englez. Ei au petrecut fără distanțare fizică și fără să poarte măști de protecție. Participanții au trebuit să prezinte totuși dovada unui test negativ la Covid-19 efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de eveniment. Evenimentul, care s-a desfășurat desfășurat două seri la rând, face parte dintr-un program pilot menit să testeze cum vor putea fi redeschise în siguranță mai multe arene. Programul include de asemenea o finală de cupă la fotbal, la care vor participa 8.000 de spectatori, duminică, pe stadionul Wembley din Londra. (Hotnews)

10. Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfântă de pe mare, în Portul Tomis, iar apoi a mers în procesiune până la Catedrala Arhiepiscopală. Şalupa cu înaltul ierarh a sosit în Portul Turistic Tomis. Mii de persoane au fost prezente la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel la slujba de Înviere. Lumea nu a respectat măsurile de distanţare socială. (News.ro)

Fotografia dimineții este de la slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală din București:

Ți-ar mai putea plăcea
Facebook: Nu am încălcat intimitatea utilizatorilor pentru că nu există intimitate pe rețeaua noastră – Cronica dimineții
La opt ani după începerea lucrărilor, au avut loc primele teste la metroul din Drumul Taberei, pe Magistrala 5 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău