Rover-ul chinez a trimis primele imagini de pe planeta Marte – Cronica Spațială

1. Sonda spațială Solar Orbiter, lansată de Agenția Spațială Europeană în februarie 2020, a înregistrat o erupție solară. Instrumentele de la bordul sondei au înregistrat două ejecții de masă solară din mai multe unghiuri în perioada 12-13 ferbuarie 2021, într-un moment în care sonda se afla la jumătatea distanței dintre Pământ și Soare. Oficial, misiunea științifică a sondei va începe abia în luna noiembrie.

2. Astronomii au detectat modul în care o stea a “murit” după ce a fost “înghițită” de o gaură neagră, eveniment petrecut la peste 700 de milioane de ani-lumină distanță. O gaură neagră cu o masă de peste 5 milioane de ori mai mare decât Soarele a “devorat” o stea care s-a apropiat prea mult. Forțele gravitaționale extrem de puternice conduc practic la dezintegrarea stelei, însă unele resturi suferă un fenomen numit științific “spaghettificare”, întrucât acestea iau forma unui material alungit și subțire. Evenimentul a fost detectat de astronomi pentru că a generat o lumină puternică. (Science Alert)

3. Astronomii de la Universitatea Leiden din Olanda au identificat o planetă gazoasă gigant care are o orbită neobișnuit de mare în jurul stelei sale. Exoplaneta YSES 2b orbitează steaua la o distanță de 20 de ori mai mare decât orbita planetei Jupiter în jurul Soarelui din motive care nu sunt încă explicate. Corpul ceresc se află la o distanță de 360 de ani-lumină de Pământ. (EarthSky)

4. Astronomii chinezi au descoperit în Calea Lactee 12 acceleratoare cosmice cu energie ultra- înaltă (ultra-high-energy – UHE). Printre altele, astronomii au identificat un foton cu o energie de 1.4 Pev (1.4 Peta electron volt), de circa 100 de ori mai mare decât recordul înregistrat cu un accelerator de particule artificial de pe Pământ. Descoperirea a fost realizată la observatorul Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO) din China. (Xinhua)

5. China a publicat primele imagini realizate de roverul Zhurong, care a ajuns cu câteva zile în urmă pe suprafața planetei Marte. Prima imagine arată că rampa de coborâre a roverului de pe lander a fost deschisă în mod corespunzător, în timp ce a doua imagine oferă o perspectivă asupra landerului. Misiunea rover-ului are o durată de 90 de zile, timp în care acesta va studia suprafața și atmosfera lui Marte.

6. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a fotografiat câteva roci misterioase în zona craterului Jezero, iar cercetătorii încearcă acum să identifice dacă rocile sunt vulcanice sau sedimentare. Rocile vulcanice permit cercetătorilor să înțeleagă mai bine istoria și evoluția geologică a craterului Jezero, care era plin cu apă în urmă cu miliarde de ani. În schimb, rocile sedimentare se formează prin depozitarea de praf și nisip, iar acest lucru mărește șansele de a identifica semne de viață marțiană, dacă acestea au existat în trecutul geologic. (LiveScience)

7. Astronomii consideră în mod general că stelele își încetinesc în timp viteza de rotație în jurul propriei axe. Astronomii de la Universitatea din Birmingham au realizat un studiu pentru a confirma această ipoteză, însă în schimb au obținut date care sugerează că, în realitate, viteza de rotație a unei stele crește pe parcursul timpului. Astronomii bănuiesc că acest comportament are la bază interacțiunile complexe din câmpul magnetic al stelelor. (Universe Today)

8. SpaceX a anunțat o serie de detalii despre planurile pentru primul zbor orbital al viitoarei rachete Starship. Astfel, misiunea prevede utilizarea unui ansamblu complet Starship, format dintr-o rachetă Starship care va fi plasată pe un booster Super Heavy la facilitatea din Boca Chica, Texas. La 169 de secunde după lansare, booster-ul Super Heavy se va opri, se va detașa de rachetă și va ajunge în Golful Mexic, la aproximativ 32 de kilometri de coastă, la 495 de secunde de la decolare. Între timp, racheta Starship va opri motoare la 521 de secunde după lansare, când va ajunge pe orbită. Totuși, Starship nu va efectua o orbită completă a Pământului și va ameriza în Oceanul Pacific la 100 de kilometri de Insulele Hawaii, la circa 90 de minute după lansare. Testul ar putea avea loc în luna iulie, însă SpaceX nu a primit încă toate autorizațiile necesare pentru efectuarea acestuia. (CNBC)

9. China a amânat misiunea navetei spațiale Tianzhou-2, care ar fi trebuit lansată în 20 mai pentru a furniza diverse echipamente modulului Tianhe aflat pe orbita Pământului și care face parte din viitoarea stație spațială chineză. Autoritățile chineze au menționat doar existența unor “defecțiuni tehnice”, fără să ofere detalii despre acestea și fără să anunțe când va fi reprogramată misiunea. (Phys)

10. Blue Origin a scos la licitație unul dintre cele 6 locuri disponibile pentru zborul suborbital al navetei spațiale New Shepard, care este programat în 20 iulie. Licitația a început în 5 mai, iar până în prezent cea mai mare ofertă este în valoare de 2.6 milioane de dolari. Licitația online se va încheia în 10 iunie și va fi urmată de o licitație live în 12 iunie. Fondurile obținute vor fi investite în fundația Club for the Future deținută de Blue Origin, care are drept scop încurajarea noilor generații să urmeze o carieră în științele STEM (știința, tehnologie, inginerie și matematică). (Space.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit în spațiu cation de metil, un compus de carbon esențial pentru viață – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit primele dovezi că pe Venus există vulcani activi – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău