Rusia și China au prezentat proiectul bazei lunare comune – Cronica Spațială

1. O echipă de astronomi din Germania susține că a descoperit dovezi că în Univers există structuri de galaxii care se rotesc, în ciuda faptului că numeroși oameni de știință consideră că “obiectele” cosmice de mari dimensiuni, așa cum sunt galaxiile, nu se rotesc în jurul unei axe proprii. Astronomii au identificat filamente cosmice, cunoscute în limbaj obișnuit drept “tuburi formate din galaxii”, care se rotesc cu viteze de până la 360.000 km/h. Ei admit însă că acest lucru nu înseamnă că toate galaxiile din Univers se rotesc, ci doar că pot exista astfel de situații. (Space)

2. Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă pentru a înțelege mai bine relațiile dintre compoziția chimică a unei stele și formarea planetelor. Pe baza analizelor mai multe stele, cercetătorii au descoperit că cele mai multe stele au o compoziție similară cu cea a Soarelui, ceea ce sugerează că multe stele din galaxia noastră ar putea găzdui planete asemănătoare cu Pământul. (Futurity)

3. Astronomii japonezi au detectat vânturi galactice puternice generate de o gaură neagră masivă în urmă cu 13.1 miliarde de ani, când Universul avea mai puțin de 10% din vârsta actuală. Este cel mai îndepărtat vânt galactic care a fost detectat până acum, iar această descoperire va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine modul de formare a galaxiilor. (ScienceAlert)

4. Rusia și China au publicat detaliile proiectului comun International Lunar Research Station (ILRS), care are ca obiectiv o bază de cercetare pe Lună. Prima fază a proiectului va presupune misiuni de recunoaștere în perioada 2021-2025, care vor fi urmate de plasarea primelor componente ale bazei pe Lună în perioada 2026-2031. Baza de cercetare va fi construită propriu-zis în intervalul 2031-2036, în timp ce misiunile cu echipaj uman permanent vor avea loc după anul 2036. (Agenția Spațială Chineză)

5. Astronomul român Adrian Sonka povestește în detaliu modul în care a fotografiat planeta Saturn pe parcursul ultimilor 17 ani, în funcție de telescoapele folosite de-a lungul timpului. Astronomul a realizat și un colaj cu imagini surprinse între 2005-2020 care arată modul în care se modifică aparent înclinarea planetei și a inelului. (Adrian Sonka)

Bonus: Ce tehnologii avansate au fost folosite pentru a realiza unele dintre cele mai spectaculoase imagini cu spațiul cosmic? (LiveScience)

6. China a trimis cu succes trei astronauți pe noua stație spațială chineză de pe orbita Pământului. Cei trei astronauți au fost lansați la bordul unei navete spațiale Shenzhou-12 din Deșertul Gobi. Cei trei astronauți vor petrece 3 luni pe stația spațială, ceea ce reprezintă cea mai lungă ședere a unor astronauți chinezi în spațiu și prima misiune de acest gen după o pauză de aproape 5 ani. (Axios)

7. NASA va lansa în 2022 o misiune spațială pentru analizarea asteroidului 16 Psyche, despre care până acum se credea că are o compoziție de 95% din metal. Un studiu realizat de Universitatea din Arizona a ajuns însă la concluzia că 16 Psyche are metal doar în proporție de 82.5%, ceea ce schimbă inclusiv ipoteza anterioară potrivit căreia asteroidul este nucleul metalic al unei planete în formare. (EarthSky)

8. Computerul de la bordul telescopului Hubble care controlează și coordonează toate instrumentele științifice ale acestuia s-a defectat în 13 februarie. Computerul a fost produs în anii ‘80, iar NASA bănuiește că defecțiunea a fost provocată de un modul de memorie. Cercetătorii fac acum pregătiri pentru a utiliza unul dintre modulele de backup ale telescopului. (NASA)

9. NASA a aprobat construcția unui telescop care va fi utilizat pentru a descoperi asteroizi care ar putea amenința Pământul. Noul telescop Near-Earth Object Surveyor va fi amplasat pe orbita Pământului și va detecta asteroizi pe baza unor senzori cu infraroșu. Obiectivul este ca NEO Surveyor să descope 90% dintre asteroizii cu o lungime de cel puțin 140 de metri. (Futurism)

10. China a lansat în spațiu patru sateliți, dintre care trei sunt destinați monitorizării mediului. Cel de-al patrulea satelit este promovat de China drept “primul telescop optic”, iar autoritățile centrale susțin că va colecta lumina ultravioletă pentru a detecta asteroizi din apropierea Pământului. Totuși, chinezii nu au oferit detalii suplimentare despre potențialele performanțe ale acestui telescop. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă tri-dimensională a Universului de până acum – Cronica Spațială
Intuitive Machines a devenit prima companie privată care trimite un lander pe Lună – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău