Schimb neobișnuit de prizonieri între Siria și Israel, mediat de Rusia – Cronica Externă

Europa

1. Protestele din Spania au continuat pentru a treia noapte, după ce autoritățile l-au închis pe rapperul Pablo Hasel pentru tweet-uri în care critica poliția și pe fostul rege Juan Carlos I. Protestatarii din mai multe orașe s-au confruntat cu poliția, iar demonstrațiile pot fractura coaliția de guvernare a Spaniei. (TheGuardian)

2. Departamentul de stat al SUA a anunțat restricții de vize pentru patruzeci și trei bieloruși, inclusiv lideri din justiție și poliție, pentru subminarea democrației în Belarus. O instanță bielorusă a condamnat joi doi jurnaliști la închisoare, în represiunea împotriva observatorilor independenți și a opoziției. (Link)

SUA

3. SUA au anunțat că ar agrea să se întâlnească cu semnatarii acordului nuclear din 2015 cu Iranul, dacă sunt invitate de Uniunea Europeană. Anunțul semnalează angajamentul administrației Joe Biden de a reveni și a revitaliza acordul pe care SUA l-au părăsit în 2018 (NBCNews). Un oficial al UE a dat un tweet în care își exprimă disponibilitatea de a iniția o întâlnire, însă Iranul temperează aceste speranțe. Un purtător de cuvânt pentru Ministerul Afacerilor Externe a declarat că SUA trebuie să elimine toate sancțiunile împotriva Iranului, înainte de a avansa cu resuscitarea acordului. (BBC)

Bonus: Joe Biden s-a întâlnit virtual vineri cu alți oficiali ai Grupului celor Șapte (G7) în primul său angajament internațional major ca președinte, cu focus pe COVID-19 și China (AlJazeera). El este așteptat să anunțe o finanțare americană de $ 2 miliarde pentru o inițiativă globală privind distribuirea vaccinului țărilor sărace, pe care fostul președinte Trump a respins-o. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Israel a schimbat doi păstori sirieni pentru o femeie israeliană deținută de Siria, într-un acord mediat de Rusia, conform guvernului israelian. Schimbul este neobișnuit, considerând istoria conflictului dintre Israel și Siria, lipsa unor legături diplomatice și disputa teritorială legată de Înălțimile Golan. (NYTimes)

Asia

5. Guvernul orașului Hong Kong l-a numit pe Patrick Li, un funcționar de carieră fără nicio experiență media, ca nou director al singurei sale televiziuni publice independente, Radio Television Hong Kong (RTHK). Guvernul a lansat de asemenea un raport care sugerează viitoare restrângeri ale autonomiei editoriale. (WashingtonPost)

6. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că nu s-a luat nicio decizie cu privire la retragerea trupelor NATO din Afghanistan, prevăzută în acordul de pace dintre SUA și Talibani pentru 1 mai. Separat, secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele afgan Ashraf Ghani cu privire la procesul de pace. (DW)

Africa

7. Forțele guvernamentale și protestatarii care sprijină grupurile de opoziție din Somalia s-au luptat vineri în capitala Mogadishu, mai multe focuri de armă și explozii provocate de rachete fiind raportate. Protestatarii sunt furioși de amânarea alegerilor, iar opoziția spune că președintele Mohamed Farmaajo conduce ilegitim. (Reuters)

8. După o grevă de trei luni, peste o mie de lucrători din sănătate, din districtul Mombasa, Kenya, au ajuns la un acord cu oficialii și au agreat revenirea la muncă. Greva a fost cauzată de întârzierea salariilor și promovări discutabile, printre alte probleme. (Link)

America Latină

9. O instanță din Buenos Aires a condamnat opt oameni la închisoare pentru crime împotriva umanității comise sub regimul militar care a condus Argentina între 1976 și 1983 (Link). Separat, șase foști comandanți ai grupului insurgent al Forțelor Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC), responsabile pentru decenii de violență, au admis comiterea crimelor de război și crimelor împotriva umanității. (Reuters)

Global

10. Un rover lansat de NASA a aterizat pe craterul Jezero al planetei Marte, după șase luni și o călătorie de aproape trei sute de milioane mile (CNN). Perseverance va căuta semne ale unei vieți anterioare. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Revista satirică Charlie Hebdo a republicat caricaturile Profetului Mohammed – Cronica Externă
Polonia va ține alegeri prezidențiale, cu vot prin corespondență, luna viitoare – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău